News

Consilierul președintelui Zelenski, avertisment despre „apetitul Moscovei”: „Următoarea țintă a armatei de jefuitori și violatori este Republica Moldova”

Unul din principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Republica Moldova este următoare țintă a Rusiei, după declarațiile generalului rus Rustam Minnekaiev
23.04.2022 | 18:08
Consilierul presedintelui Zelenski avertisment despre apetitul Moscovei Urmatoarea tinta a armatei de jefuitori si violatori este Republica Moldova
ADVERTISEMENT

Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat sâmbătă că, după declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, Republica Moldova ar fi următoarea țintă a Rusiei.

Avertisment privind „apetitul Moscovei”

După declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Moscova urmărește să obțină acces spre Transnistria prin sudul Ucrainei, consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a susținut că acest lucru dovedește încă o dată că Ucraina luptă azi pentru securitatea Europei.

ADVERTISEMENT

„Apetitul Moscovei continuă să crească. Acum, obiectivul ei în sudul Ucrainei este accesul spre Transnistria, unde susține că rușii sunt oprimați. Evident că următoarea țintă a armatei de jefuitori și violatori este Republica Moldova. Ceea ce dovedește încă o dată Ucraina luptă astăzi pentru securitatea Europei”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak.

Comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, generalul Rustam Minnekaiev, a declarat vineri că Rusia vizează, în faza a doua a operaţiunii sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în regiunea Donbas şi în sudul Ucrainei, pentru a realiza un coridor terestru spre Crimeea. În plus, generalul rus a mai spus că Rusia are în vedere inclusiv un culoar spre Transnistria, unde, potrivit lui, se înregistrează „cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”.

ADVERTISEMENT

„De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei”, a declarat generalul Rustam Minnekaiev, citat de agenţiile de presă din Rusia.

„Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum şi să se pună presiune asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene, porturilor de la Marea Neagră pe unde se fac livrările de produse agricole, metalurgice”, a mai adăugat generalul rus.

ADVERTISEMENT

Și președintele ucrainean a subliniat, în mesajul său de vineri noapte, că declarațiile generalului rus demonstrează că Moscova are planuri să atace și alte țări din regiune.

„Toate națiunile care, ca și noi, cred în victoria vieții asupra morții trebuie să lupte cu noi. Trebuie să ne ajute, pentru că noi suntem în prima linie. Și cine va urma?”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare postată pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Reacția Chișinăului la declarațiile oficialilor ruși

Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile generalului Rustam Minnekaiev. Republica Moldova i-a exprimat ambasadorului rus „profunda preocupare” faţă de declarațiile oficialului militar.

Republica Moldova „consideră aceste declaraţii ca fiind nefondate şi în contradicţie cu sprijinul Rusiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre”, notează MAE de la Chişinău. Ministerul de Externe moldovean a amintit că „Republica Moldova este o ţară neutră” şi a cerut Moscovei „să respecte acest principu”.

Acest episod vine după ce miercuri, ca răspuns la promulgarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii prin care este interzisă afișarea simbolurilor agresiunii ruse, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a îndemnat autoritățile de la Chișinău sa se abțină de la anumite declarații, amenintând că, în caz contrar, „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”.

„Nu am putut trece cu vederea peste declarațiile Maiei Sandu în legătură cu promulgarea acestei legi. În special, ea a spus că „locul unor asemenea simboluri este la coșul de gunoi al istoriei alături de alte simboluri barbare”. Cine spune asta? Cine și-a permis să spună asemenea cuvinte? Cine își permite asemenea afirmații în adresa unui simbol pentru care oamenii își dădeau viața, singur se va îndrepta la coșul de gunoi al istoriei”, a spus Zaharova.

 

 

ADVERTISEMENT