News

Consiliul Concurenţei a aprobat disparţia unei importante bănci de pe piaţa românească. Ea va fi vândută unui grup bancar italian

O importantă bancă italiană primește undă verde pentru achiziționarea unei alte bănci de pe piața din România. Ce a transmis Consiliul Concurenței
07.05.2024 | 17:02
Consiliul Concurentei a aprobat dispartia unei importante banci de pe piata romaneasca  Ea va fi vanduta unui grup bancar italian
Consiliul Concurenței aprobă preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo. Sursa foto: Colaj Fanatik / Facebook / Consiliul Concurenței / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Consiliul Concurenței a transmis marți, 7 mai,  că a aprobat tranzacția prin care banca Intesa Sanpaolo S.p.A. dorește să achiziționeze First Bank S.A.

Intensa Sanpaolo preia First Bank

Cele două bănci au anunțat acum aproximativ șase luni că au ajuns la un acord, iar acum așteaptă aprobarea de la Banca Națională a României și Consiliul Concurenței.

ADVERTISEMENT

„În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”, a transmis Consiliul Concurenței într-un comunicat.

Cele două instituții bancare au semnat un acord de vânzare în luna octombrie, iar valoarea aproximativă a tranzacției, conform estimărilor inițiale, este de aproximativ 200 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Tranzacția va deveni definitivă după obținerea aprobărilor necesare din partea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței, notificările fiind trimise în ianuarie 2024.

Intesa Sanpaolo S.p.A. este prezentă în principal în domeniul financiar-bancar, fiind societatea-mamă a grupului Intesa Sanpaolo, iar în România activează prin subsidiara sa, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania S.A.

ADVERTISEMENT

Cum arată istoria băncii First Bank

First Bank S.A. este o bancă activă pe piața financiar-bancară din România, având o rețea de 40 de sucursale și oferind servicii atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Decizia autorității de concurență va fi publicată pe site-ul său web, după eliminarea informațiilor confidențiale.

La sfârșitul anului 2022, First Bank avea active de 7,73 miliarde de lei și o cotă de piață de aproximativ 1,1%, iar Banca Comercială Intesa Sanpaolo avea active de 7,67 miliarde de lei și o cotă de piață de aproape 1,09%, potrivit gândul.ro. Acest lucru le-a plasat pe locurile 10 și 11, respectiv, în topul băncilor cu capital majoritar străin din România.

ADVERTISEMENT

First Bank, succesoarea a patra a Băncii Dacia Felix, a doua bancă privată din România după evenimentele din 1989, a fost fondată în Cluj-Napoca în martie 1991. A fost preluată succesiv de Eurom Bank în 1997, apoi de Bank Leumi, Piraeus Bank și, din 2018, de First Bank.

Recent, lichidatorul afacerilor lui Sever Mureșan, unul dintre principalii acționari la început, a intentat acțiune în instanță pentru a obține controlul majoritar al băncii.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a...
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată țara
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor....
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii