News

Consiliul Concurenței ia la bani mărunți companiile aeriene din România. Care sunt suspiciunile

Companiile aeriene din România au intrat în vizorul Consiliul Concurenței. Creșterea prețurilor biletelor de avion ridică multe semne de întrebare.
25.05.2024 | 18:41
Consiliul Concurentei ia la bani marunti companiile aeriene din Romania Care sunt suspiciunile
Consiliul Concurenței ia la bani mărunți companiile aeriene din România. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Consiliul Concurenței a anunțat, sâmbătă, că a declanşat o analiză sectorială care vizează modul în care companiile aeriene stabilesc nivelul preţurilor biletelor de avion pentru rutele care au plecare din Romania.

Vor fi analizate cererea şi oferta de pe piaţă

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a transmis că această analiză a fost declanșată în contextul creşterilor mari de prețuri ale biletelor de avion practicate de către companiile aeriene din țara noastră, odată cu ieşirea de pe piață a Blue Air şi a renunţării Tarom la operarea unor curse aeriene.

ADVERTISEMENT

Am decis să demarăm acest studio în contextul ieşirii Blue Air de pe piaţă şi a renunţării Tarom la operarea unor curse aeriene”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Reprezentantul Consiliului Concurenței a subliniat că în cadrul acestui studiu vor fi analizate structura pieţei serviciilor de transport aerian de călători din România, precum şi mecanismele de funcţionare ale acesteia.

ADVERTISEMENT

Totodată, Bogdan Chiriţoiu a menționat că vor fi atent verificate cererea şi oferta de pe piaţă, nivelul de transparenţă a modului de stabilire a preţurilor biletelor practicate de către companiile aeriene, inclusiv de ajustare dinamică a acestora.

În plus, el a precizat că instituția pe care o conduce va identifica eventuale disfuncţionalităţi ale pieţei, iar la finalul analizei va formula propuneri şi recomandări pentru a elimina posibilitatea de inducere în eroare a consumatorilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, președintele Consiliul Concurenței a avertizat că în măsura în care vor fi descoperite încălcări ale legii, vor fi iniţiate procedurile necesare pentru sancţionarea companiilor aeriene.

Bilete de avion mai scumpe pentru români

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) propune o taxă de 1 euro pentru toți pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România.

ADVERTISEMENT

Conform reprezentanților ANAT, acești bani ar urma să ajungă într-un fond de garantare pentru biletele de avion în cazul în care compania aeriană, care operează în România, dă faliment.

Propunerea care ar duce la creșterea prețurilor biletelor de avion vine în contextul haosului creat de falimentul Blue Air, din 2022, atunci când sute de mii de pasageri nu și-au mai recuperat banii dați companiei aeriene.

”După falimentul Blue Air, 280.000 de pasageri nu și-au mai luat banii, iar noi, tur-operatorii, dintr-un calcul estimativ, am cheltuit între trei și patru milioane de euro pentru aducerea turiștilor, pentru că legea bunului simț spune că nu poți să lași turiștii acolo unde i-a prins ‘înghețul’.

Dacă am fi avut un astfel de fond, toată lumea și-ar fi luat banii. Taxa de 1 euro se aplică pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Ai aterizat de 10 ori, plătești 10 euro. Iar dacă dă compania aeriană faliment, îți recuperezi toți banii”, a declarat Alin Burcea, șeful ANAT.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”