News
notix pixel id

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență după arestarea lui Roman Protasevici

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, informală, după arestarea lui Roman Protasevici. Belarusul este acuzat că a deturnat un avion pentru a prinde un opozant.
25.05.2021 | 22:29
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență după arestarea lui Roman Protasevici
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență după arestarea lui Roman ProtaseviciSursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Potrivit unor diplomați, Franța, stat membru permanent al Consiliului, a cerut ședința . I s-au alăturat două state membre nepermanente, Irlanda şi Estonia, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, conform declarațiilor unor diplomați pentru AFP, este puțin probabil ca o declarație comună să fie emisă. Este de așteptat ca Rusia să nu fie de acord.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență după arestarea lui Roman Protasevici

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind acțiunile Belarusului va avea loc miercuri, cu ușile închise.

ADVERTISEMENT

Un avion al companiei Ryanair a fost deturnat duminică. Acesta efectua o cursă de la Atena la Vilnius, iar la bord se afla un aprig protestatar al regimului Lukașenko, jurnalistul și bloggerul Roman Protasevici.

Înainte ca aeronava să părăsească spațiul aerian al Belarusului, la bord s-a dat o alertă cu privire la exitența unei bombe. Autoritățile au obligat piloții să aterizeze la Minsk.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul și iubita acestuia au fost arestați. Ulterior, a apărut un clip video în care acesta face declarații. Protasevici susține că va colabora cu autoritățile și că este tratat conform legii.

Totuși, nu se știe dacă bărbatul nu a fost obligat să afirme acele lucruri. La nivel mondial, reacțiile au fost unele extrem de dure.

ADVERTISEMENT

Reacțiile provocate de acțiunile Belarusului

Deturnarea avionului de către autoritățile din Belarus a stârnit un val de reacții critice. Luni, 24 mai, Consiliul European s-a reunit pentru a discuta măsurile care se impun.

Instituția a condamnat grav faptele. Reprezentanții acesteia au transmis că siguranța pasagerilor din avion a fost pusă în pericol printr-un asemenea comportament.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Consiliul European a emis și recomandări pentru statele din blocul European. Prima dintre ele a fost evitarea spațiului aerian al Belasurului.

A doua recomandare a fost de interzicere a zborurilor din această țară în spațiul aerian al Uniunii Europene. Totodată, avioanele înmariculate în Belarus vor fi interzise pe aeroporturile europene. În plus, s-a solicitat eliberarea  lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega, iubita jurnalistului.

ADVERTISEMENT
Avioanele din Europa
Avioanele din Europa
Sursa foto: Captură Flight Radar

Primele rezultate s-au putut observa chiar marți. Pe Flight Radar nu a apărut niciun avion care aparține companiilor aeriene europene în spațiul aerian al Belarusului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri