News

Președintele Consiliului European: ”Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe”

Charles Michel, președintele Consiliului European, a lansat un avertisment dur la adresa Rusiei în cadrul Conferinței pentru Securitate desfășurată în acest weekend la Munchen.
20.02.2022 | 13:39
Presedintele Consiliului European Rusia efectueaza teste cu rachete si continua sa comaseze trupe
ADVERTISEMENT

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit în cadrul Conferinței de Securitate desfășurată pe 19 și 20 februarie la Munchen despre actualul joc politic periculos pe care îl face Rusia în contextul crizei din Ucraina.

“Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog? Nu putem să oferim pentru eternitate o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe la frontiera ucraineană”, a afirmat Charles Michel.

ADVERTISEMENT

”Acţiunile Rusiei iau forma unei întăriri militare continue cu incidente grave în Donbas”

Ofereau (n.r. guvernul de la Kremlin), în urmă cu câteva zile, o foarte mică rază de speranţă, dar acţiunile sale iau forma unei întăriri militare continue cu incidente grave în Donbas, unde ciocnirile armate s-au înmulţit în ultimele zile”, a adăugat oficialul european de rang înalt.

Charles Michel a reluat ideea de bază a Occidentului, aceea de a răspunde la orice agresiune pe teritoriul Ucrainei cu un pachet de sancţiuni dure împotriva Rusiei, care vor extinse la nivel economic, dar și individual, asupra celor care ar sprijini invazia.

ADVERTISEMENT

Conferinţa anuală de la Munchen a avut loc în plin climat de tensiuni între Moscova şi NATO, care se teme că trupele ruse se pregătesc să invadeze Ucraina, așa cum anunță serviciile de informații americane.

Prima Conferință de Securitate din ultimii 30 de ani la care Rusia nu participă

”Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei în orice moment”, consideră Casa Albă, în timp ce preşedintele american Joe Biden este ”convins” că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina, declarând asta într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Conferința de securitate de la Munchen, ajunsă la ediția cu numărul 58, s-a remarcat prin faptul că a fost prima la care nu a participat Rusia în ultimii 30 de ani. ”Trebuie să constatăm cu tristețe că această conferință a devenit în ultimii ani tot mai mult un forum transatlantic”, a motivat absența purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

Conferința de la Munchen, afectată și ea de pandemie

”În anii trecuți, ministrul rus de Externe Lavrov a fost unul din oaspeții nelipsiți ai Conferinței de Securitate. Lavrov insistă în continuare zilnic că Rusia ar fi dispusă oricând să discute cu SUA, NATO și OSCE despre o nouă configurație pe continentul european”, afirmă dw.com.

ADVERTISEMENT

Din cauza pandemiei de coronavirus, ediția de anul acesta de la Munchen are loc într-un format mai restrâns, cu aproximativ 500 de participanți. Înainte de pandemie, la acest eveniment erau prezenți în mod regulat peste 1000 de participanți.

ADVERTISEMENT