News

Consiliul Europei, solicitare directă pentru România legată de modificarea legilor justiției. Și banii dați de partide presei trebuie desecretizați

Cum arată Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind situația din România. Ce trebuie făcut imediat
15.09.2022 | 11:21
Consiliul Europei solicitare directa pentru Romania legata de modificarea legilor justitiei Si banii dati de partide presei trebuie desecretizati
Ce a solicitat Consiliul Europei României legat de legile justiției. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a primit mai multe vești proaste după Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Forul a remarcat progresele făcute de țara noastră în câteva domenii esențiale, dar a tras și un semnal de alarmă puternic.

Unde trebuie să lucreze România imediat după raportul Comisiei Europene

Concret, au fost exprimate îngrijorări legate de nerespectarea avizelor Comisiei de la Veneția în reforma justiției și lupta anticorupție.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, în raport este solicitată desecretizarea imediată a contractelor uriașe pe care partidele le au cu presa. Nu în ultimul rând a fost cerut în mod oficial Comisiei de la Veneția să dea un aviz pe cele trei proiecte de legi ale justiției inițiate de ministrul Cătălin Predoiu.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a făcut un apel pe trei fronturi. În domeniul judiciar, printre altele, a solicitat continuarea reformei în curs de desfășurare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, România trebuie să ia în considerare recomandările și să abordeze preocupările formulate de Comisia de la Veneția și GRECO în pregătirea proiectelor de legi privind justiția care urmează să fie prezentate Parlamentului în toamna anului 2022

Totodată, țara noastră este obligată să introducă garanții adecvate în noul sistem de investigare și urmărire penală a infracțiunilor în sistemul judiciar, în urma desființării Secției de investigare a infracțiunilor din cadrul sistemului judiciar, în vederea garantării independenței judiciare.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la lupta împotriva corupției, atunci Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut României să continue punerea în aplicare a Strategiei naționale anticorupție și să asigure un sprijin politic hotărât pentru eficiența acesteia.

Trebuie să și modificăm Codurile de drept penal și de procedură penală în conformitate cu deciziile Curții Constituționale și cu recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește termenele stabilite prin Strategia națională anticorupție.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, România trebuie să pună pe tapet problema lipsei de resurse umane în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Presa trebuie să rămână liberă, cel puțin acesta pare a fi mesajul direct al Comisiei Europene care a solicitat să fie asigurată implementarea adecvată a legislației existente privind accesul la informație.

Poate cel mai important punct de pe listă în domeniu ține de asigurarea garanțiilor specifice pentru independența editorială și să introducă prevederi legale care să oblige la dezvăluirea contractelor secrete dintre partidele politice și mass-media în baza cărora fondurile publice sunt transferate către presă.

ADVERTISEMENT
Tags: