Cum era de anticipat încă din urmă cu câteva zile, miniștrii justiției și cei ai afacerilor interne ai țărilor din UE, reuniți marți în Consiliul JAI de la Bruxelles, nu au dat undă verde în ceea ce privește aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen.
Pentru al doilea an consecutiv, cele două state estice ratează ”la pachet” integrarea în spațiul de liberă circulație. Un anunț legat de acest nou eșec diplomatic a venit de la ministrul de interne al Bulgariei, Kalin Stoianov.
Oficialul de la Sofia a spus, marți seara, că cele două țări sunt în continuare tratate “la pachet”, în special în fața opoziției Austriei și Olandei. Pe de altă parte, bulgarul s-a declarat “optimist” și a spus că a avut contacte cu Cătălin Predoiu pentru o strategie comună.
Anterior, în prima parte a zilei, ministrul de interne de la București spunea că nu se va lua nicio decizie cu privire la aderarea României la Schengen în ședința de marți, 5 decembrie, a Consiliului JAI.
”Astăzi nu se votează procesul de extindere al Spațiului Schengen”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, în dimineața de marți. El a mers la Bruxelles pentru întâlnirea Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne(JAI).
Predoiu a spus că se va discuta doar barometrul Schengen, care măsoară progresul țărilor membre. ”Se fac tot felul de speculații. Este prematur să fac speculații. Orice speculație ar dăuna discuțiilor. Acum, au loc discuții intense și sunt foarte bune. Există foarte multe interese economice la mijloc”, a mai declarat ministrul român.
Pe lângă Austria și Olanda, un nou stat pare a intra în ”hora” care se opune extinderii Schengen. Eurodeputatul Victor Negrescu a fost cel care a dezvăluit poziția de ultimă oră a Belgiei.
Politicianul social-democrat a cerut Ministerului Afacerilor Externe din România să clarifice foarte rapid poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la zona de liberă circulație. Marți, secretarul de stat belgian pentru migraţie şi azil, Nicole de Moor, a părut să condiţioneze extinderea viitoare a Schengen de reformarea sistemului.
”Au fost contacte succesive între România şi Belgia şi, din toate acele contacte, ni s-au dat garanţii ferme că acest stat sprijină ţara noastră. Sper să fie doar o poziţie personală, însă trebuie să clarificăm rapid acest lucru şi trebuie să clarificăm poziţiile tuturor statelor membre în perspectiva unui eventual vot privind aderarea României la spaţiul Schengen”, a declarat Negrescu, citat de Agerpres.