News

Consiliul Național al Elevilor contestă ordinul Ministerului Educației privind obligativitatea orelor online: ”Au decis să lase în afara sistemului educațional sute de mii de elevi”

27.04.2020 | 15:50
Consiliul National al Elevilor contesta ordinul Ministerului Educatiei privind obligativitatea orelor online Au decis sa lase in afara sistemului educational sute de mii de elevi
ADVERTISEMENT

Consiliul Național al Elevilor contestă ordinul Ministerului Educației privind obligativitatea orelor online și cere ca măsura, considerată utopică, să fie abrogată.

Consiliul Național al Elevilor contestă ordinul Ministerului Educației privind obligativitatea orelor online

Conform newsweek.ro, Consiliul Național al Elevilor a contestat ordinul Ministerului Educației, deoarece sute de mii de elevi din România se află în imposibilitatea de a accesa resurse educaționale online și sunt, practic, lăsați în afara sistemului de învățământ.

ADVERTISEMENT

”În săptămânile ce au urmat măsurii de închidere a școlilor, s-a recomandat desfășurarea cursurilor în spațiul online. Societatea civilă a subliniat în repetate rânduri faptul că nu toți elevii și profesorii au acces la o astfel de școală”, se arată într-un comunicat al elevilor.

Ei consideră că nu toți elevii și profesorii au acces la device-uri electronice sau Internet și a solicitat demararea urgentă a procedurilor de achiziție de instrumente digitale de către Guvernul României, pentru a garanta participarea la educație a tuturor copiilor.

ADVERTISEMENT

”Într-o familie cu un singur calculator în casă, școala online devine o utopie”

”Însă, din păcate, măsurile întârzie să apară, iar Ministerul Educației și Cercetării nu a realizat încă o centralizare a cazurilor de elevi și cadre didactice dezavantajate”, se mai scrie în comunicat.

Ordinul limitează dreptul la educație nu doar pentru cei 300.000 de elevi din comunitățile social-dezavantajate, ci pentru toți elevii care nu au confortul de a participa la cursurile online din diverse motive cât se poate de obiective.

ADVERTISEMENT

”Într-o familie cu un singur calculator în casă, cu părinți ce îl utilizează pentru a realiza telemunca, școala online devine o utopie”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Consiliul Elevilor a formulat o plângere prealabilă în temeiul legal prezentat în Legea contenciosului administrativ, prin care solicită Ministerului abrogarea OMEC nr. 4135/2020.

ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că s-a decis ca grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă în formă fizică în acest an, cu excepția claselor terminale. Până la 12 iunie, când se va lua vacanță, continuă formele de învățământ la distanță.

ADVERTISEMENT