News

Consiliul Național al Elevilor, propunere pentru anul școlar 2021-2022. Când ar urma să înceapă și să se termine cursurile

12.04.2021 | 19:06
Consiliul National al Elevilor propunere pentru anul scolar 20212022 Cand ar urma sa inceapa si sa se termine cursurile
ADVERTISEMENT

Consiliul Naţional al Elevilor propune Ministerului Educației ca în anul şcolar 2021-2022 să înceapă în data de 6 septembrie şi să se încheie pe 4 iunie.

Potrivit unui comunicat dat publicității cu puțin timp în urmă, această structură „este mai echilibrată, atât în ceea ce priveşte numărul de săptămâni (16/18, în loc de 14/20), cât şi în ceea ce priveşte numărul mai redus de zile pe care elevii sunt nevoiţi să le petreacă la şcoală în timpul verii, când temperaturile din sălile de clasă creează un disconfort termic puternic”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește posibila prelungire a duratei cursurilor începând cu anul şcolar 2022-2023, reprezentanții elevilor atrag atenția că planurile-cadru pentru liceu, care vor redefini arhitectura curriculară a întregului sistem, trebuie să fie tratate cu prioritate.

Consiliul Național al Elevilor propune ca anul școlar 2021-2022 să înceapă pe 6 septembrie și să se încheie pe 4 iunie

În cursul zilei de ieri (n.r. duminică, 11 aprilie), ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul mai multe măsuri, printre care se numără şi modificarea structurii anului şcolar 2021-2022, dar şi prelungirea duratei cursurilor pentru anul şcolar 2022-2023.

ADVERTISEMENT

Consiliul Naţional al Elevilor a atras atenţia, încă din luna februarie a acestui an, cu privire la faptul că structura anului şcolar 2021-2022 este dezechilibrată şi nejustificată, fiind aprobată fără un proces de consultare reală a partenerilor de dialog social.

Ne bucurăm să vedem că Ministerul Educaţiei a decis să revină asupra acestei măsuri, fiind dispus să asculte viziunea tuturor actorilor implicaţi în actul educaţional”, a transmis Consiliul Național al Elevilor, menținându-și poziția cu privire la structura viitorului an școlar: cursurile să înceapă pe 6 septembrie 2021 şi să se încheie pe 4 iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Consiliul Naţional al Elevilor a susţinut încă de la bun început derularea cursurilor începând cu data de 6 septembrie, pentru a nu îi supune pe elevi unor condiţii de învăţare improprii.

Ştim cu toţii că începând cu mijlocul lunii iunie, căldura din sălile de clasă devine insuportabilă, atât pentru elevii care participă la cursuri, cât şi pentru cei care susţine examenele naţionale.

ADVERTISEMENT

Consider că este prematur să discutăm acum despre măsurile aferente anului şcolar 2022-2023, în contextul în care, la acest moment, există multe semne de întrebare cu privire la anul şcolar ce va începe în toamna acestui an”, se mai arată în comunicat.

Sorin Cîmpeanu propune revenirea la trimestre și scurtarea vacanței de vară

Având în vedere că predarea online nu a funcționat în mod corespunzător, Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022. O altă variantă luată în calcul constă în revenirea la trimestreîn loc de semestre și scurtarea vacanței de vară. Decizia finală se va lua, însă, în urma discuțiilor cu sindicatele, respectiv asociaţiile de părinţi și elevi.

Acest an şcolar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar. În acelaşi timp este nevoie şi de predictibilitate.

Ministerul Educaţiei este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toţi elevii şi părinţii din România cunosc o anumită structură. Dacă revenim asta va crea un deficit de predictibilitate.

Ministerul Educaţiei, în oricare dintre variante va propune, din timp, extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine ideea extinderii perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar.

Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT