News

Consiliul NATO-Rusia, convocat pentru 12 ianuarie. Se caută soluție pentru evitarea unui război în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat Consiliul NATO-Rusia, în contextul crizei din Ucraina. Pe ce dată va avea loc acesta și care sunt dezideratele sale?
04.01.2022 | 12:30
Consiliul NATORusia convocat pentru 12 ianuarie Se cauta solutie pentru evitarea unui razboi in Ucraina
ADVERTISEMENT

Pe data de 12 ianuarie a fost convocat Consiliul NATO-Rusia de către secretarul general al Alianței Nord Atlantice.

Anunțul a fost făcut de o oficialitate a alianței, care a mai transmis și faptul că dialogul cu Rusia trebuie reluat și el trebuie să aibă la bază reciprocitatea, în același timp în care trebuie să abordeze și îngrijorările cu privire la acțiunile Rusiei.

ADVERTISEMENT

Convocare a Consiliului NATO-Rusia, în ianuarie

Totodată, ceea ce se dorește este ca partenerii europeni ai NATO să fie consultați în această privință.

”Orice dialog cu Rusia ar trebui să se desfăşoare pe bază de reciprocitate, să abordeze îngrijorările NATO legate de acţiunile Rusiei … şi să aibă loc în consultare cu partenerii europeni ai NATO”, a afirmat reprezentantul Alianţei Atlanticului de Nord, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Dialogul a fost în prezent suspendat din cauza situației tensionate cu Ucraina, dar în ultimele luni secretarul general al NATO a tot propus Rusiei să fie reluate discuțiile în cadrul Consiliului NATO-Rusia, un organism de cooperare creat în anul 2002.

În același timp, această informație a fost vehiculată încă din decembrie, din a doua zi de Crăciun, de ministrul rus de externe, care a precizat că întâlnirea era luată în considerare.

ADVERTISEMENT

„Am primit această propunere (a NATO) și o luăm în considerare”, a anunțat ministrul rus de externe.

Joe Biden a anunțat sancțiuni dure pentru Rusia

Pe de altă parte președintele Statelor Unite a transmis că țara pe care o conduce nu se ferește de măsuri luate împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va invada din nou Ucraina.

ADVERTISEMENT

„I-am spus clar preşedintelui Putin că vom adopta sancţiuni dure şi ne vom spori prezenţa în Europa, la aliaţii noştri NATO”, a spus Joe Biden.

„Preşedintele Biden a precizat că Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii lor, vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada, din nou, Ucraina”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, după discuția pe care liderul american a avut-o cu preșdintele din Ucraina.

Au trecut doi ani de la ultima reunire a Consiliului NATO-Rusia, iar acum îngrijorările comunității internaționale fac referire la faptul că Rusia ar putea invada Ucraina.

Moscova a trimis zeci de mii de militari în apropiere de granița cu Ucraina, iar cifrele arată că ar putea fi între 60.000 și 90.000 de soldați ruși aflați acolo.

ADVERTISEMENT
Tags: