News

Consiliul Superior al Magistraturii, după victoria Laurei Codruţa Kovesi la CEDO: “Cerem modificarea legislaţiei!”

05.05.2020 | 17:18
Consiliul Superior al Magistraturii dupa victoria Laurei Codruta Kovesi la CEDO Cerem modificarea legislatiei
Consiliul Superior al Magistraturii, după victoria Laurei Codruţa Kovesi la CEDO: "Cerem modificarea legislaţiei!" Sursa: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susţine că legislaţia românească trebuie modificată urgent în ceea ce priveşte reglementările procedurilor de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public. 

Consiliul Superior al Magistraturii, după victoria Laurei Codruţa Kovesi la CEDO

Ele trebuie să fie în acord cu recomandările constante ale organismelor internaţionale, în sensul consolidării rolului Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

ADVERTISEMENT

Anunţul vine după ce Secţia pentru procurori din cadrul CSM a luat act de decizia pronunţată marţi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în speţa Laura Codruţa Kovesi împotriva României:

“Secţia apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfaşurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public.

ADVERTISEMENT

Procedura s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din functia deţinută”, arată Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat de presă pentru Ziare.com.

CSM a dat aviz negativ revocării lui Kovesi! Singurul care a votat pro a fost Tudorel Toader

Interpretarea articolului 135 din Constituţia României vizând autoritatea Ministrului Justiţiei asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenţei procurorilor.

ADVERTISEMENT

În anul 2018, în procedura demarată de Tudorel Toader, la acea vreme Ministru al Justiţiei, de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ cu un scor de 6-1. Singurul care a votat pentru a fost chiar Toader.

Şedinţa a durat aproximativ două ore şi jumătate şi a fost marcată de contre între ministrul Toader, pe de o parte, şi Laura Codruţa Kovesi, Augustin Lazăr şi procurorii Consiliului, pe de altă parte.

ADVERTISEMENT

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a lansat un atac dur la adresa PSD-ului, partid aflat la guvernare în momentul în care Laura Codruţa Koveşi a fost înlăturată de la şefia Direcţiei Naţionale Anti-corupţie.

ADVERTISEMENT