Sport

Constantin Lupulescu, omul etapei a treia la Superbet Chess Classic. Victorie de excepție contra lui Anish Giri

Constantin Lupulescu, jucătorul numărul 1 al României, l-a învins pe Anish Giri, locul 6 în lume, la Superbet Chess Classic București 2021.
08.06.2021 | 15:17
Constantin Lupulescu omul etapei a treia la Superbet Chess Classic Victorie de exceptie contra lui Anish Giri
ADVERTISEMENT

Maxime Vachier-Lagrave și Anish Giri sunt pe ultimele două locuri după primele trei etape de la Superbet Chess Classic București. Un clasament greu de anticipat, dar care demonstrează cât de ridicat este nivelul competiției. Vorbim despre doi dintre cei mai buni jucători din lume, locurile doi și trei de la Turneul Campionilor, din aprilie, de la Ekaterinburg.

Deși mai slab cotați ca adversarii lor, Bogdan Deac și Constantin Lupulescu au fost în centrul atenției în primele trei runde de la Superbet Chess Classic. Deac, 19 ani, a avut victoria în mână în prima etapă, cu Anish Giri, dar nu a reușit să găsească mutarea câștigătoare. S-a terminat remiză.

ADVERTISEMENT

Constantin Lupulescu l-a învins pe Anish Giri la Superbet Chess Classic. Olandezul avea o poziție mai bună, dar a comis unele erori

Deac s-a revanșat în etapa a doua, cu o victorie în fața lui Maxime Vachier-Lagrave, cu piesele negre. Învins de Fabiano Caruana în runda a doua, Constantin Lupulescu și-a luat revanșa luni, când a reușit să îl învingă pe Anish Giri. Românul îl bătuse pe Giri și la precedentul duel direct, în 2009, când olandezul avea doar 15 ani.

Bogdan Deac a remizat cu Mamedyarov și rămâne pe primul loc în clasamentul Superbet Chess Classic

Lupulescu a deschis partida contra lui Giri cu 1.c4, Deschiderea Engleză. Olandezul a răspuns cu 1…e5 și a ajuns destul de repede într-o poziție favorabilă. Giri a fost în ofensivă în prima parte a jocului, dar românul s-a apărat corect și a răspuns cu un contraatac foarte bun. Giri a gafat cu mutare 31… Dc5 și totul era pierdut pentru el din acel moment.

ADVERTISEMENT

Lupulescu a găsit atacul câștigător, iar Giri a fost nevoit să cedeze după ce românul a răspuns corect la câteva șahuri disperate. Lupulescu revine la 50%, cu un punct și jumătate după primele 3 runde. Iar Giri și Maxime sunt la -1, cu doar un punct din trei runde. “Anish Giri este cel mai puternic jucător pe care l-am învins în cariera mea”, recunoștea Lupulescu la finalul rundei.

Bogdan Deac a remizat cu Mamedyarov și rămâne liderul competiției, alături de Fabiano Caruana

Bogdan Deac a ales Deschiderea Catalană și a reușit să își creeze o poziție cu ceva șanse în fața lui Shakhriyar Mamedyarov. Dar azerul s-a apărat precis și în cele din urmă cei doi s-au mulțumit cu o remiză.  Românul rămâne lider la Superbet Chess Classic, alături de Fabiano Caruana. Cei doi sunt la +1, cu 2 puncte din primele 3 etape.

ADVERTISEMENT
Clasamentul după runda a treia la Superbet Chess Classic

Au fost remize și în partidele Levon Aronian – Fabiano Caruana, Alexander Grischuk – Wesley So și Teimour Radjabov, celelalte partide disputate în cursul zilei de luni. Prima mutare a fost făcută, simbolic, de Florin Răducioiu, fost component al “Generației de Aur”.

Fabiano Caruana nu a avut probleme în fața lui Levon Aronian și a obținut o nouă remiză cu piesele negre

“Îmi place foarte mult să joc șah. Am jucat când eram mic, cu copiii, pe mize simbolice. Jucam și în cantonamente și înainte de meciuri. Șahul te învață să analizezi, să te concentrezi, să anticipezi mișcările adversarului – ceva ce-ți trebuie și la fotbal”, a declarat Florin Răducioiu.

ADVERTISEMENT
Florin Răducioiu a făcut simbolic prima mutare, 1.d4, iar Teimour Radjabov a ales să o păstreze. a

Grischuk – Deac și MVL – Lupulescu în runda a 4-a la Superbet Chess Classic. Cel mai așteptat meci este So – Caruana, duelul americanilor

Etapa a 4-a se va disputa marți, începând cu ora 15:00, la hotelul Sheraton. Lupulescu și Deac vor avea piesele negre, iar derby-ul rundei se anunță a fi duelul americanilor Fabiano Caruana și Wesley So. Iată programul complet:

  • Wesley So – Fabiano Caruana
  • Alexander Grischuk – Bogdan Deac
  • Anish Giri – Levon Aronian
  • Shakhriyar Mamedyarov – Teimour Radjabov
  • Maxime Vachier-Lagrave – Constantin Lupulescu
Wesley So a scos remiza în fața lui Alexander Grischuk și va încerca să bifeze prima sa victorie marți, cu albele, în fața lui Fabiano Caruana

Prima etapă din Grand Chess Tour, circuit lansat de marele campion Garry Kasparov, se dispută la București, în perioada 5-14 iunie. Cei 10 combatanți se vor înfrunta fiecare cu fiecare, pe parcursul a nouă runde, iar câștigătorul va fi desemnat în funcție de punctajul acumulat. Premiile totale ale acestei ediții a competiției sunt de 325.000 de dolari. Superbet este sponsor principal al turneului.

ADVERTISEMENT