News

Revizuirea Constituției, dezbătută în Parlament. PSD vrea să taie din atribuțiile președintelui, PNL se opune

De Ziua Constituției, liderii partidelor parlamentare de la putere au schițat ce vor să modifice la actuala lege fundamentală după 30 de ani de la adoptarea ei.
06.12.2021 | 19:07
Revizuirea Constitutiei dezbatuta in Parlament PSD vrea sa taie din atributiile presedintelui PNL se opune
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu par să aibă viziuni diferite în ce privește atribuțiile președintelui României/ Colaj Fanatik; Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Guvernul de largă majoritate PSD-PNL-UDMR a enunțat în programul de guvernare intenția de modificare a Constituției, ținând seama că are în Parlament majoritatea de două treimi necesară revizuirii legii fundamentale.

La ședința solemnă a Parlamentului prilejuită de celebrarea a 30 de ani de existență a Constituției, vorbitorii din partea partidelor aflate la puterea au schițat, chiar dacă în termeni vagi, ce-și propune de la preconizarea revizuire a legii fundamentale.

ADVERTISEMENT

Se pare însă că cele trei partide de guvernământ se află încă departe de a ajunge la o poziție comună în ce privește raportul dintre puterile statului în viitoarea Constituție.

PSD vrea să-l pună la punct pe președinte

Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre necesitatea clarificării atribuțiilor președintelui României, fără să se pronunțe explicit dacă dorește restrângerea acestora sau, dimpotrivă, lărgirea lor. Totuși, Ciolacu pare să încline spre prima variantă ținând seama că s-a arătat nemulțumit de faptul că șefii statului de după 1990 nu și-ar fi îndeplinit întotdeauna atribuțiile de mediator.

ADVERTISEMENT

Am asistat de multe ori la un proces de personalizare a puterii. Cei care au ajuns să ocupe diferite funcţii în stat au modelat instituţia conform propriilor dorinţe şi interese. În final, această forţare a dus la o perturbare a echilibrului între puterile statului şi la conflict. Din această perspectivă, o clarificare a atribuţiilor preşedintelui cred că se impune”, a spus Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

constitutie-ciolacu
Marcel Ciolacu la ședința solemnă de celebrare a 30 de ani de la adoptarea Constituției/ Foto: Inquam Photos – Marcel Ciolacu

Liderul social-democraților a spus că rolul actual al șefului statului este „o struțocămilă” între un  președinte francez și un monarh spaniol, iar acest rol incert a dus la intervenții brutale asupra celorlalte puteri constituționale.

ADVERTISEMENT

Relaţiile dintre preşedinte şi premier au balansat în ultimii 30 de ani între conflict şi obedienţă. Am văzut că atunci când majoritatea parlamentară a fost favorabilă preşedintelui, acesta a ajuns şeful de facto al guvernului, premierul a devenit o marionetă. În cealaltă extremă, a coabitării, preşedintele a fost mai degrabă izolat de către prim-ministru, care a preluat toată puterea executivă. Aceasta nu este o normalitate”, crede Ciolacu.

Șeful statului, scos din procedura de schimbare a primului-ministru

El a propus ca moțiunile de cenzură să devină unele constructive, pe model german, prin care inițiatorii nu doar să ceară demiterea unui premier, ci să-l propună totodată pe succesorul acestuia.

ADVERTISEMENT

Demiterea premierului trebuie să conducă automat la desemnarea unui alt prim-ministru. Nu am fi stat acum două luni fără guvern dacă am fi avut acest instrument în Constituţie”, a argumentat președintele PSD.

Numai că această procedură l-ar elimina cu totul pe președinte din procedura de desemnare a premierului în locul unuia demis prin moțiune de cenzură. Practic, șeful statului ar fi obligat să țină seama de propunerea făcută prin votul majoritar al Parlamentului.

PNL vrea să dea drept de vot tinerilor de 16 ani

În schimb, președintele PNL Florin Cîțu a fost mai evaziv în ce privește dorințele liberalilor, el menționând că modificarea legii fundamentale în perioada imediat următoare nu este obligatorie.

Vreau întâi să avem o discuţie în partid, să vedem care sunt priorităţile. Este adevărat că avem acum o majoritate care poate să modifice Constituţia, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să modificăm Constituţia, dacă nu avem exact ceea ce trebuie să modificăm. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm în PNL întâi. E adevărat, în ultimii ani am văzut, din experienţa şi parlamentară, relaţiile dintre preşedinte – Parlament – Guvern, Guvern – preşedinte ş.a.m.d., că există dezechilibre care ar putea fi corectate”, a menționat Cîțu, răspunzând întrebărilor presei.

În discursul de la tribună, liderul liberalilor a menționat totuși câteva aspecte ce ar putea fi luate în calcul, precum scăderea la 16 ani a vârstei de la care cetățenii pot vota. O propunere similară s-a făcut și în timpul guvernării PDL de către politologul Cristian Preda care argumenta că un cetățean care ajunge la vârsta la care poate munci și, implicit, să plătească impozite, ar trebui să aibă și drept de vot. Cîțu a mai menționat reforma administrativă și problema traseismului politic, fără să detalieze însă propunerile.

constitutie-ciolacu-citu
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu nu s-au pus încă de acord asupra revizuirii Constituției/ Foto: Inquam Photos – George Călin

Avertismentul liberalilor pentru PSD

Senatorul PNL Iulia Scântei i-a avertizat pe aliații de la PSD că liberalii nu vor accepta reducerea puterilor prezidențiale pe baza temerilor social-democraților că nu vor obține prima funcție în stat la alegerile din 2024.

O Constituţie nu e doar un document politic sau doar o lege care se poate modifica oricum şi oricând după bunul plac al unei majorităţi politice sau al unui partid care, de exemplu, s-ar teme că nu ar da nici după 20 de ani, în 2024, un candidat ales la funcţia de preşedinte al României”, a spus Scântei, referirea la PSD fiind transparentă.

Minoritățile și UDMR vor republică parlamentară

În schimb, PSD s-ar putea să găsească sprijin la UDMR pentru un sistem politic în care președintele să aibă doar un rol decorativ. Liderul deputaților Uniunii, Csoma Botond, a vorbit deschis în favoarea unei republici parlamentare, în care primul-ministru să dețină aproape exclusiv puterea executivă.

Dacă vorbim de modificarea Constituţiei, cred că o reaşezare în sânul puterii executive am putea realiza şi prin trecerea la o republică parlamentară”, a spus Csoma Botond. De menționat este faptul că în majoritatea republicilor parlamentare președintele este ales indirect, de către Parlament. Csoma a mai vorbit și despre diferențierea mai clară a atribuțiilor Camerei Deputaților și Senatului, inclusiv prin moduri diferite de alegere a membrilor acestora.

Chiar și grupul minorităților naționale are propuneri de revizuire, printre ele fiind instituirea unui regim parlamentar, iar Senatul să devină o Cameră a regiunilor.

USR vrea ca șeful statului să fie ales în continuare de electorat

În tabăra opoziției, senatorul USR Radu Mihail s-a arătat nemulțumit de Constituția actuală, dar a spus că Uniuna nu va accepta ca președintele României să nu mai fie ales direct de către popor.

Oamenii fără chip vor ca funcţia de preşedinte al românilor să poată fi scoasă la mezat şi tranzacţionată între grupurile parlamentare, monedă de schimb în trocurile politice, departe de ochii lumii şi de ochii cetăţeanului. USR a apărat, apără şi va apăra statul de drept şi valorile democraţiei liberale de toate încercările de a pune instituţiile statului, oricare ar fi ele, la dispoziţia infractorilor, a evazioniştilor, a hoţilor din bugetul de stat şi a combinatorilor politic care îi cauţionează”, a declarat reprezentantul USR.

AUR, singurul partid care se opune revizuirii

Singurul partid care se opune, de principiu, revizuirii este AUR care, prin vocea copreședintelui George Simion, a spus că legea fundamentală din 1991 este una bună, însă problema ei ar fi că nu este respectată.

Noi nu suntem de acord cu faptul că trebuie să se producă o federalizare sau regionalizare sau cum doreşte unul sau altul din partidele şi organizaţiile guvernamentale care sunt în Parlament astăzi. Nici pentru punerea în acord cu anumite prevederi europene. Noi credem că a noastră Constituţie este foarte bună”, a spus Simion.

ADVERTISEMENT