News

Construcția depozitului Lidl de lângă radarul NATO din Cârcea, blocată temporar de instanță. MApN s-ar fi mulțumit cu o înțelegere

Lucrările la depozitul Lidl, situat în apropierea unui radar NATO de la UM 01803L Cârcea, județul Dolj, au fost suspendate, ca urmare a unei decizii a Tribunalului Dolj.
16.11.2022 | 12:33
Constructia depozitului Lidl de langa radarul NATO din Carcea blocata temporar de instanta MApN sar fi multumit cu o intelegere
Depozitul Lidl de la Cârcea se va construi, chiar dacă MApN se opune. Sursa foto: Forțele Aeriene Române / Google Maps
ADVERTISEMENT

Tribunalul Dolj a luat hotărârea să suspende executarea autorizației de construcție 14395/28.06.2021, emisă de Președintele Consiliului Județean Dolj, care se referă la construirea unui depozit logistic al concernului german Lidl, situat în apropierea UM 01803 Cârcea. Aici se află un radar NATO care face parte din sistemul de apărare al Bazei Deveselu, a cărui funcționalitate ar fi deja afectată de construcție.

Judecătorii au decis să oprească temporar construcția depozitului Lidl

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost luată luni, 14 noiembrie 2022 este echivalentă cu oprirea temporară a construcției, până la pronunțarea instanței de fond. Chiar și așa decizia nu este definitivă și poate fi atacată de părțile implicate în termen de 5 zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT

În paralel, tot la Tribunalul Dolj se judecă un alt litigiu, care are ca obiect anularea autorizației de construcție și care are termen pe data de 22 noiembrie. La data respectivă se va soluționa cererea de recuzare a completului de judecată, depusă de avocatul Lidl România. În speță mai fusese depusă o cerere de recuzare a judecătoarei Dudu Florica, respinsă ca neîntemeiată.

Vasile Dâncu a vrut să semneze o ”tranzacție” cu Lidl România

Cererile de recuzare au venit după ce Tribunalul Dolj a respins tranzacția pe care MApN a încheiat-o cu Lidl România. Potrivit Libertatea, înțelegerea dintre cele două părți consta în ”amenajarea unei poziții temporare de funcționare a unui radar pe timpul executării lucrărilor și relocarea efectivă a radarului FPS-117, din organica Companiei 110 Radiolocație Cârcea, din poziția actuală în viitorul amplasament, care se va realiza de către pârâți pe cheltuiala lor”.

ADVERTISEMENT

Asta în condițiile în care MapN recunoscuse pentru Indiscret.ro că viitorul depozit Lidl va afecta ”în mod semnificativ” activitatea radarului NATO.

Tranzacția a fost semnată în perioada în care Armata Română era condusă de ministrul Vasile Dâncu, care pe 12 iulie 2022 a semnat un Ordin prin care și-a delegat competența pentru o tranzacție judiciară în dosarul respectiv cu locțiitorul Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, MApN avea să dezmintă informațiile publice cu privire la mutarea radarului, dar în textul aceluiași comunicat recunoștea existența unei ”tranzacții” prin care antena radarului ar fi fost ridicată cu 12 metri ”pentru un câștig operațional”.

MApN: Construcția afectează, ”încă de la faza de edificare”, funcționarea echipamentelor militare

Potrivit documentelor depuse în instanță, consultate de FANATIK, depozitul care se construiește în comuna Cârcea, se află la aproximativ 2000 de metri sud de obiectivul militar.

ADVERTISEMENT

Încă din faza de edificare, construcția metalică de mari dimensiuni ”afectează în mod semnificativ funcționarea echipamentelor militare, în sensul limitării posibilităților de descoperire a aeronavelor care zboară a înălțime mică din direcția Sud”.

MApN mai arată că ”odată finalizată, aceasta ar diminua drastic și chiar ar putea suprima eficacitatea echipamentelor militare de supraveghere”.  

În acest sens, pentru amplasarea unei construcții la o distanță mai mică de 2.400 de metri de un astfel de obiectiv, era nevoie de un aviz al Statului Major al Armatei (art 21 din Legea Apărării naționale a României 45/1994).

Documente secrete, depuse la dosar

După dezvăluirile jurnaliștilor de la Libertatea, avocatul companiei Lidl a acuzat ”presiuni din presă”, depunând articole în care apare numele șefului completului de judecată.

De asemenea, el a făcut o solicitare pentru a afla dacă titularul completului are autorizație pentru a studia acte clasificate, ”având în vedere că la dosarul cauzei sunt documente secrete, clasificate”. Tot el a cerut ca dezbaterile să aibă loc în ședință secretă, cerere respinsă de instanță. În plus, o cerere de strămutare a dosarului a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova.

Miza acestui proces este una enormă. Potrivit publicației Indiscret, Lidl ar fi plătit circa opt milioane de euro pentru suprafața de teren achiziționată chiar de la familia primarului din Cârcea, Valerică Pupăză. De asemenea, valoarea lucrărilor se ridică la peste 100 de milioane de lei, adică 20 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: