Life

Construcția fabuloasă din România pe care Ceaușescu a făcut-o de frica rușilor. A folosit mii de tone de dinamită și i-a lăsat mască pe străini

Au trecut cinci decenii de la finalizarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte ale lui Nicolae Ceaușescu. În prezent, atrage vizitatorii străini ca un magnet.
29.06.2024 | 10:50
Constructia fabuloasa din Romania pe care Ceausescu a facuto de frica rusilor A folosit mii de tone de dinamita si ia lasat masca pe straini
Au trecut cinci decenii de la finalizarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte ale lui Nicolae Ceaușescu. Sursa foto - freepik.com
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu a fost inițiatorul multor proiecte faimoase în România. Dictatorul este recunoscut pentru clădirile uriașe pe care le-a ridicat, iar unele dintre aceste construcții au povești cu adevărat uimitoare.

Nicolae Ceaușescu, proiect inițiat de frica rușilor

Nicolae Ceaușescu a fost un lider ambițios. În prezent, România se poate lăuda cu multe rezultate ale ingineriei comuniste. Despre unele dintre ei s-a vorbit constant pe plan internațional și nu este de mirare, căci măreția lor i-a lăsat pe mulți muți de uimire.

ADVERTISEMENT

Un proiect uimitor care a prins contur în perioada lui Nicolae Ceaușescu este Transfăgărășanul. Deși mulți români și străini au auzit de el sau poate chiar l-au tranzitat, puțini sunt cei care îi cunosc cu adevărat povestea.

Cel mai frumos drum din România a luat naștere într-un context politic sensibil, chiar în timpul Războiului Rece. La vremea aceea, Nicolae Ceaușescu se temea de invazia sovieticilor, așa că s-a văzut nevoit să adopte măsuri de urgență.

ADVERTISEMENT

De frica rușilor, Nicolae Ceaușescu a dorit să creeze o metodă rapidă prin care se puteau traversa Munții Făgăraș. Aceasta trebuia să fie utilă în cazul unui conflict și să permită, în același timp, deplasarea trupelor militare și a echipamentelor.

După ce a prins contur, Transfăgărășanul a fost privit de mulți ca, de fapt, o demonstrație a puterii lui Nicolae Ceaușescu. Odată cu finalizarea acestei construcții, ingeniozitatea tehnologică a regimului comunist a depășit granițele țării.

ADVERTISEMENT

Au trecut cinci decenii de la finalizarea Transfăgărășanului

Un asemenea proiect nu a fost deloc ușor de finalizat. Procesul construirii Transfăgărășanului a fost dificil și periculos, în același timp. A fost nevoie de mii de muncitori care au lucrat în condiții greu de imaginat.

Se spune că peste 40 de muncitori au murit în timpul lucrărilor la Transfăgărășan. Dat fiind faptul că au lucrat inclusiv cu 6520 de tone explozibil, multe voci susțin că numărul victimelor ar fi fost, de fapt, mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Transfăgărășanul este cel mai mare drum din România. Acesta traversează 90 de kilometri prin munți și include 27 de viaducte și poduri. Dincolo de faptul că este o adevărată măreție inginerească, Transfăgărășanul este un testament al ambiției lui Nicolae Ceaușescu.

În prezent, Transfăgărășanul este o adevărată atracție turistică. Peisajele uimitoare atrag mii de turiști în fiecare an, iar celebritatea sa a depășit demult granițele țării. Inclusiv în emisiunea ”Top Gear” s-a vorbit despre Transfăgărășan ca fiind ”cel mai frumos drum din lume”.

ADVERTISEMENT
Reacție de milioane la muzeul Maybach din Bavaria, la vederea imaginilor cu Gigi...
Reacție de milioane la muzeul Maybach din Bavaria, la vederea imaginilor cu Gigi Becali reparându-și limuzina cu ranga. „Vă rog frumos, nu pot...”
Ciocnirea titanilor, cu miză uriașă: finala Euro 2024. Franța încearcă diseară să răpună...
Ciocnirea titanilor, cu miză uriașă: finala Euro 2024. Franța încearcă diseară să răpună definiția perfecțiunii
Scandal monstruos între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații...
Scandal monstruos între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate
Şocul cultural suferit de o tânără din Indonezia când a ajuns prima dată...
Şocul cultural suferit de o tânără din Indonezia când a ajuns prima dată în România: "Acest lucru nu se întâmplă la noi"
Ce face şi cum arată Micul Hercule la 19 ani. Cel mai puternic...
Ce face şi cum arată Micul Hercule la 19 ani. Cel mai puternic copil din lume a ajuns de nerecunoscut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se DĂ PERMISUL ÎNAPOI dacă ANALIZELE NU sunt GATA în 72 de ore
Se DĂ PERMISUL ÎNAPOI dacă ANALIZELE NU sunt GATA în 72 de ore
Ce vrea să facă Oana Moșneagu cu rochia de mireasă și buchetul de...
Ce vrea să facă Oana Moșneagu cu rochia de mireasă și buchetul de mireasă. Nu-ti trecea prin cap așa ceva
Netflix, asta da surpriză. Celebra emisiune revine. Mai e puțin
Netflix, asta da surpriză. Celebra emisiune revine. Mai e puțin
Anunţ de ultimă oră despre Florin Piersic. Nu se mai ştia nimic după...
Anunţ de ultimă oră despre Florin Piersic. Nu se mai ştia nimic după externare, să ne rugăm pentru Maestru!
Drogul popular care poate fi depistat la șoferi în doar patru județe din...
Drogul popular care poate fi depistat la șoferi în doar patru județe din România: „Nu-l detectează nici Drägerul poliției, nici marea majoritate a laboratoarelor medico-legale”
Vlăduța Lupău a născut al doilea băiețel. Adi Rus:„Sunt cel mai fericit!” Prima...
Vlăduța Lupău a născut al doilea băiețel. Adi Rus:„Sunt cel mai fericit!” Prima imagine cu bebelușul