Nicolae Ceaușescu a avut planuri mărețe, iar multe dintre ele au vizat construirea unor adevărați giganți din beton. Dictatorul a ridicat chiar și un zgârie-nori în România pe care puțini și-l mai amintesc. Alții, nu au auzit niciodată de el.
Nicolae Ceaușescu a fost un dictator cu ambiții. Anii în care acesta s-a aflat la conducerea României au fost marcați de ridicarea unora dintre cele mai impozante clădiri. Amprente ale regimului comunist, multe dintre ele continuă să fie bijuterii arhitecturale.
Nicolae Ceaușescu a fost cel care a ridicat primul zgârie-nori din România. Spre surprinderea multora, acesta nu se află în orașele mari, precum București, Cluj sau Iași.
În 1970, în România prindea contur prima clădire ce putea fi descrisă ca fiind un adevărat zgârie nori. Liderul a vrut să ridice un astfel de mastodont după ce a fost inspirat de clasicul serial ”Dallas”.
Imediat după ce a admirat clădirile din serial, Nicolae Ceaușescu a dat ordin să se construiască și în România zgârie-nori. Astfel, a luat naștere prima clădire zgârie-nori de la noi din țară, a cărei poveste rămâne necunoscută pentru mulți.
Palatul Administrativ din Satu Mare a fost primul zgârie-nori din România. Deși mulți credeau că acesta va fi ridicat în București, clădirea a prins contur tocmai în Satu Mare.
Palatul Administrativ din Satu Mare a fost ridicat după planurile unor arhitecți de renume. Nicolae Porumbescu și Ludovic Gyure au lucrat la planul clădirii zgârie-nori. Potrivit conceptului lor, aceasta urma să aibă 97 de metri înălțime și 15 etaje.
Nicolae Ceaușescu nu s-a uitat la bani atunci când a venit vorba de materializarea unui vis. Palatul Administrativ din Satu Mare l-a costat 3 miliarde de dolari. Clădirea a fost ridicată cu ajutorul a peste 1.000 de muncitori, iar procesul de construire nu a fost deloc unul simplu.
Timp de doi ani, inginerii au căutat soluții pentru solul nisipos. Palatul urma să fie amplasat pe malul Someșului, ceea ce implica un risc pentru o clădire atât de mare.
Primul zgârie-nori din România a avut și o semnificație aparte. Forma sa cu cele trei turnuri simboliza armonia în care trăiau românii, maghiarii și germanii. Sătmărenii nu au fost deloc mulțumiți de construcție și, drept dovadă, acum este o simplă pagină de istorie care amintește de perioada comunistă.
În Palatul Administrativ din Satu Mare se află, în prezent, mai multe instituții locale. Consiliul Județean, Prefectura, Primăria Satu Mare, dar și alte structuri își desfășoară zilnic activitatea în prima clădire zgârie-nori din România.