Life

Construcția fabuloasă pentru care Nicolae Ceaușescu a plătit tone întregi de aur. E decorată cu materiale prețioase și e funcțională și azi

Clădirea incredibilă pentru care Nicolae Ceaușescu a plătit o avere impresionantă. Românii o folosesc chiar și în zilele noastre.
04.01.2025 | 20:39
Constructia fabuloasa pentru care Nicolae Ceausescu a platit tone intregi de aur E decorata cu materiale pretioase si e functionala si azi
Clădirea fabuloasă pentru care Nicolae Ceaușescu a plătit tone de aur. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O clădire pentru care Nicolae Ceaușescu a plătit tone întregi de aur se numără printre cele mai impresionante și mai controversate din lume. Construcția a devenit un simbol al epocii sale, dar totodată o povară economică pentru România.

Construcția din România construită la ambiția lui Nicolae Ceaușescu

Casa Parlamentului, cunoscută anterior drept Casa Poporului, simbolizează atât ambiția nelimitată a regimului comunist, cât și sacrificiile imense făcute pentru construcția sa.

ADVERTISEMENT

A fost ridicată la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu și a devenit una dintre cele mai scumpe clădiri din lume, dar și cea care s-a transformat într-o povară imensă pentru țara noastră.

Ceaușescu dorea să transforme Capitala într-un oraș grandios, care să oglindească splendoarea socialismului. Astfel, în 1984 a început construcția Casei Parlamentului, parte dintr-un vast proiect de reorganizare a Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

Pentru realizarea acestui proiect, au fost folosite resurse considerabile, inclusiv aur. Estimările indică faptul că prețul lucrărilor au fost atât de ridicate, încât echivalentul acestora în aur ar fi depășit câteva tone.

Având o suprafață totală de peste 365.000 de metri pătrați, Casa Parlamentului găzduiește sute de săli de conferințe, birouri și săli de ceremonii, distribuite pe 12 etaje supraterane și 8 subterane. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagonul din Statele Unite, și cea mai grea clădire de pe planetă, conform Guinness World Records.

ADVERTISEMENT

Pentru a fi posibilă construcția, mii de oameni au fost mutați din casele lor

Casa Poporului nu este lipsită de controverse. Pentru a fi posibilă construcția sa, mii de oameni au fost strămutați din casele lor. Pentru a permite construcția clădirii și a bulevardului care o leagă de centrul orașului, au fost necesare ample demolări.

Așa au dispărut zeci de biserici, monumente istorice și clădiri rezidențiale, deteriorări iremediabile pentru patrimoniul cultural al României. Pe de altă parte, cei 200.000 de muncitori care au lucrat la proiect au muncit în condiții dificile.

ADVERTISEMENT

Arhitecta Anca Petrescu este cea care a coordonat totul, având la vremea aceea numai 27 de ani. De menționat este, însă, că a fost ajutată de o echipă de peste 700 de arhitecți și ingineri.

Marmura, lemnul masiv, cristalele și covoarele uriașe folosite au fost provenite în totalitate din țara noastră. Vorbim despre  1 milion de metri cubi de marmură, 3.500 de tone de cristal și peste 700.000 de tone de oțel și bronz, conform click.ro. 

ADVERTISEMENT