Life

Construcția gigantică ce “a înghițit” peste 1.000.000 de morți. I se mai spune “cel mai lung cimitir din lume”, e un loc spectaculos, vizitat de milioane de turiști

Construcția gigantică sub care se află peste 1.000.000 de morți. I se mai spune și “cel mai lung cimitir din lume” și mulți turiști vizitează locul anual.
02.03.2025 | 16:00
Constructia gigantica ce a inghitit peste 1000000 de morti I se mai spune cel mai lung cimitir din lume e un loc spectaculos vizitat de milioane de turisti
Construcția gigantică sub care se află 1.000.000 de morți. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află construcția gigantică ce “a înghițit” mai mult de 1.000.000 de morți, cunoscută ca “cel mai lung cimitir din lume”? Locul este unul spectaculos, cu o istorie foarte interesantă. Milioane de turiști îl vizitează în fiecare an.

Construcția gigantică ce “a înghițit” peste 1.000.000 de morți. Mai e cunoscută ca “cel mai lung cimitir din lume”

Marele Zid Chinezesc are mii de kilometri lungime și a fost construit cu scopul de a apăra granița imperiului chinez împotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei.

ADVERTISEMENT

Primul împărat al Chinei, Qin (221-210 î.Hr.), a cerut să fie legate între ele fortificațiile construite de către predecesorii săi. Construcția a înaintat spre est și spre vest, pe o lungime totală de aproximativ 5.000 de kilometri.

În timpul dinastiei Han (206 î.Hr.-220 d.Hr.), zidul a fost prelungit, din nou, către est și vest, până la lungimea pe care o are și în prezent.

ADVERTISEMENT

De-a lungul unui mileniu, a suferit mai mult stricăciuni, dar a fost refăcut pe aproximativ 6.400 de kilometri, în timpul dinastiei Ming (1368-1644). Aceeași dinastie a fixat și capitala Chinei la Beijing.

Construcția Marelui Zid Chinezesc a durat mai bine de 1.800 de ani. Criminalii condamnați în timpul dinastiei Qin s-au ocupat de construcția, întreținerea și supravegherea zidului.

ADVERTISEMENT

Această construcție, al cărei nume chinezesc e Changcheng, este considerată cea mai mare de pe planetă, având o lungime de 21.196,18 km. A devenit obiectiv turistic în noiembrie 1970.

ADVERTISEMENT

Materialele de construcție utilizate pentru acest zid au fost piatra și pământul, dar și amidonul de orez. Acesta din urmă a fost încorporat în rețeta mortarului. Amilopectina orezului, o substanță care îl face lipicios, ar explica rezistența peretelui în timp, potrivit unor studii recente.

Există și curiozități mai sumbre despre această construcție. Marele Zid Chinezesc mai e cunoscut și ca “cel mai lung cimitir din lume” deoarece au murit peste 1.000.000 de oameni în timp ce îl construiau. Arheologii au descoperit foarte multe rămășițe umane îngropate sub unele părți ale zidului.

Zidul nu este o linie continuă. Există și ziduri laterale și circulare, ziduri paralele, precum și secțiuni fără perete.

Alte curiozități despre Marele Zid Chinezesc

Mai multe legende au legătură cu construcția gigantică din China. Cea mai populară dintre acestea este despre Meng Jiangnv. Soțul acesteia a decedat în timp ce construia zidul.

Plânsul ei era atât de puternic încât a avut loc prăbușirea unei porțiuni a construcției. Legenda spune că au ieșit la iveală oasele soțului, pentru ca femeia să le poată îngropa.

Între 1960 și 1970, atunci când a avut loc Revoluția culturală din China, s-au folosit bucăți întregi ale zidului pentru a construi locuințe pentru civili.

O curiozitate foarte interesantă este legată de filmul “Marele Zid”, în care Matt Damon a avut rolul principal. Producția nu a fost filmată la Marele Zid Chinezesc, așa cum s-ar aștepta mulți, ci la Qingdao, un oraș din China.

În fiecare an, peste 10 milioane de oameni vizitează Marele Zid Chinezesc. Badaling este cea mai cunoscută secțiune a zidului și a fost vizitată, până acum, de peste 300 de șefi de stat și personalități din toată lumea.

În 1952, Marele Zid Chinezesc a fost declarat monument istoric al Chinei. De asemenea, în decembrie 1987, a fost inclus pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO.