Life

Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur. E a treia ca mărime din Europa și acum e un paradis natural

Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur este a treia ca mărime din Europa și acum e un paradis natural.
21.06.2024 | 09:12
Constructia unica din Romania pentru care Ceausescu a platit tone de aur E a treia ca marime din Europa si acum e un paradis natural
Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur. Sursă foto: Planiada, facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur e a treia ca mărime din Europa. Acum este un paradis natural, deși puține persoane sunt conștiente de costurile, dar și eforturile depuse în perioada comunistă pentru realizarea ei.

Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur

În perioada comunismului, în România s-au construit mai multe clădiri emblematice, drumuri și nu numai. De altfel Casa Poporului este dovada clară că Nicolae Ceaușescu și-a dorit ceva aparte.

ADVERTISEMENT

Puține persoane acordă acum o atenție sporită însă altor detalii. Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur poate trece neobservată. Adevărul este însă că e una cât se poate de deosebită.

Este vorba despre Barajul de la Stânca-Costești. Acesta reprezintă practic un colos de beton și este al treilea ca mărime din Europa. Iar o mulțime de persoane trec pe aici, fără a știi însă povestea.

ADVERTISEMENT

Totul a început în prima parte a anilor 50. Atunci s-au făcut planurile pentru construcția barajului. Iar deși au trecut decenii de atunci, specialiștii spun că și astăzi, structura este una solidă și bine realizată, astfel că nici nu are nevoie de reparații.

Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur a apărut din cauza une situații grave. La acea vreme, Prutul, de la Botoșani și până la Galați, făcea ravagii, atât vara cât și toamna.

ADVERTISEMENT

Cât a costat, de fapt, construcția pentru Barajul de la Stânca-Costești

Fermierii erau afectați, iar pagubele aduse de inundații erau unele imense. Astfel, autoritățile s-au mobilizat și au vrut să construiască ceva solid. Și se pare că au și reușit acest lucru, cu muncă, dar și cu o serie de costuri imense.

Planul s-a concretizat de abia în anul 1971. După mai multe calcule financiare, a fost nevoie de tone imense de aur ca întreaga construcție să fie finalizată. Iar asta o povestește chiar fostul director al barajului.

ADVERTISEMENT

„În total, dacă facem un calcul, acest baraj a costat nu mai puţin de 60 de tone de aur pur“, mărturisea Mircea Vucovici, fostul director al barajului Stânca-Costeşti. Asta înseamnă că la final, costurile au fost de 61.867.000 de ruble.

Construcția unică din România pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur a început să prindă contur 1971. Au fost aduse materiale de construcție, dar și echipamente de ultimă generație. Și inclusiv scafandrii erau unii specializați.

Construcția a necesitat 4 milioane de metri cubi de beton românesc, cu o compoziție specială. Iar întreaga construcție a fost ridicată de muncitori, dar și de ingineri români. Acum, la decenii distanță de la construcție, barajul continuă să uimească.

De altfel această construcție, după cum spuneam, rămâne una unică. Este a treia ca mărime din Europa, iar peisajul din zonă este și el unul cât se poate de interesant, având în vedere și uriașul lac de acumulare.

Totodată, aici trăiesc sute de specii de păsări. Vorbim inclusiv despre păsări rare, conform celor de la Adevărul. Astfel, zona a fost declarată arie de protecție avifaunistică la nivel european.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink