News

Prețurile materialelor de construcții nu-i sperie pe români. Cât de multe clădiri se ridică în țară acum, comparativ cu anii trecuți

Cu toate că prețurile materialelor de construcții continuă să crească, românii n-au pus pauză proiectelor imobiliare. Ba chiar sectorul înflorește, conform statisticilor.
04.12.2021 | 23:00
Preturile materialelor de constructii nui sperie pe romani Cat de multe cladiri se ridica in tara acum comparativ cu anii trecuti
Construcțiile imobiliare nu au fost încetinite prea mult de pandemie. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Prețurile materialelor de construcții au explodat în ultimul an, iar multe dintre necesarele pentru construcția unei case chiar au parte de dublări are prețurilor.

O analiză FANATIK realizată la începutul lunii septembrie arată o parte dintre aceste creșteri, unele foarte semnificative. Un bax de polistiren al cărui preț din perioada pre-pandemie costa 28-29 de lei, a ajuns acum să coste 45-46 RON.

ADVERTISEMENT

Prețul fierului s-a dublat, de la 2,2 lei la 4,2 lei pentru un kilogram. Nici cimentul nu este mai ieftin. De la 18-19 lei pentru un sac, prețul a urcat în prezent spre 27 de lei.

Și tâmplăria PVC s-a scumpit, de la aproximativ 60 de euro pe metrul pătrat, prețul a ajuns la 90 de euro pentru aceeași suprafață. Mai mult decât dublu este prețul lemnului. Dacă un metru cub costa 750 de lei în 2019, acum cel mai ieftin este 1.500 – 1.600 RON.

ADVERTISEMENT

Desigur, aceste creșteri de prețuri, inițial suportate de dezvoltatorul imobiliar, se traduc de fapt într-o creștere a prețului pentru clientul final, care se vede nevoit să plătească tot mai mult pentru un apartament.

Totuși, înseamnă această creștere de prețuri și o scădere a numărului de construcții care se desfășoară în România? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să parcurgem câteva seturi de date publicate de Institutul Național de Statistică, referitoare la numărul de autorizații de construcție eliberate pe parcursul unei luni.

ADVERTISEMENT

Pentru că INS a publicat acum datele pentru luna octombrie, putem face o comparație cu 2020, dar și cu 2019. Comparația ceva mai corectă este mai degrabă cea cu 2019, deoarece anul trecut, o bună parte dintre activitățile economice au fost sistate pentru luni bune, iar unora le-a luat ceva vreme să își revină (există și multe contraexemple, din HoReCa îndeosebi, unde revenirea n-a mai avut loc odată ce s-au tras obloanele). Am adăugat chiar și 2018 și 2017 pe graficele de mai jos, pentru a se vedea mai bine ce se întâmplă, de fapt, în domeniul construcțiilor.

Imobiliarele nu stau pe loc în pandemie

Cine credea că prețurile mari îi conving pe constructori să o ia mai ușor până își revine piața se înșală amarnic. Dacă ți-ai pariat banii pe ideea că dezvoltatorii imobiliari construiesc chiar mai mult decât o făceau în trecut, ai câștig de cauză. Diferența dintre prezent și acum doi sau chiar trei ani este considerabilă, în avantajul lui 2021.

ADVERTISEMENT

Dacă în octombrie 2017, erau eliberate doar 3.415 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale, cifra urma să crească la 3.705 de autorizații eliberate, urmând să se stabilizeze oarecum în anul următor la 3.736 de autorizații.

În 2020, când multe domenii de activitate au fost perturbate de pandemie, în construcții n-a mers rău deloc. În octombrie, lucrurile deja își reveniseră la normal după lunile de carantină și de restricții, astfel că erau eliberate nu mai puțin de 4.017 autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale. Iar anul acesta, surpriză! Dezvoltatorii imobiliari au plusat și mai tare, astfel că s-a ajuns la 4.260 de autorizații eliberate doar în luna octombrie.

proiecte imobiliare romania
Cum a evoluat situația autorizațiilor de construcție în luna octombrie a ultimilor ani. Sursă date. INS.

Distribuția urban-rural rămâne relativ constantă, autorizațiile pentru construcții în orașe fiind cam la jumătate din cele eliberate pentru rural. În graficul de mai jos se poate vedea evoluția defalcată a autorizațiilor de construcție în funcție de mediul în care au fost eliberate.

autorizatii constructie urban rural
Distribuția autorizațiilor de construcție eliberate în luna octombrie a ultimilor 5 ani. Sursa foto: INS.

Se construiește mai mult… dar mai puțin

În ceea ce privește suprafața utilă construită pe care o propun aceste proiecte, situația este ușor diferită față de progresul autorizațiilor. Până în 2020 inclusiv, s-a înregistrat o creștere a suprafeței construite propusă pentru construcție.

În octombrie 2021, însă cu toate că numărul autorizațiilor a fost mai mare, această suprafață utilă s-a redus cu aproximativ 100.000 de metri pătrați comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cu alte cuvinte, media suprafeței construite pentru proiectele imobiliare a scăzut. Datele disponibile nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie clară referitoare la ce se întâmplă în piață, însă nu mai este un secret faptul că locuințele pe care le cumpără românii sunt din ce în ce mai mici. Privind totuși graficul de mai sus, observăm că sunt din ce în ce mai multe autorizații de construcție în mediul rural, în 2020 și 2021. Poate fi un semn că oamenii au început să se orienteze către sate pentru a scăpa de agitația orașului, dar și pentru a fi mai în siguranță prin prisma pandemiei.

Un aspect curios poate fi identificat în cazul regiunilor pentru care sunt eliberate autorizațiile de construcție. Zona de nord-est a țării, una dintre cele mai slab dezvoltate, este de fiecare dată campioană la numărul de autorizații puse la dispoziția constructorului. Urmează regiunea de nord-vest, una mai dezvoltată, iar apoi regiunea Sud-Muntenia, una mai degrabă subdezvoltată.

Așadar, în plină criză a prețurilor materialelor de construcții, dezvoltatorii îi dau înainte cu noi și noi proiecte. E drept, unele sunt construite în regim propriu, dar e suficient să privești în zare și să vezi în tot felul de locuri mastodonți cu zeci și sute de apartamente ce se ridică în ritm alert.

ADVERTISEMENT
Tags: