Una din primele decizii luate de Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, are rădăcini adânci în trecutul acestuia. Încă din perioada tinereții a dus războaie infinite împreună asociația sa, Salvați Bucureștiul, pentru a stopa construcțiile ilegale care au îmbâcsit și sufocat complet orașul denumit cândva „micul Paris”.
„Azi e ziua de naștere a noului București”, a declarat Nicușor Dan, după alegeri. Presiunea este imensă, oamenii au ajuns la o saturație de promisiuni. Vor fapte, nu vorbe. Sufocați de trafic, de poluare și rămași fără apă caldă, bucureștenii au așteptări nemărginite de la noul primar. Ei bine, vineri poate fi o zi uriașă pentru repoziționarea Bucureștiului pe traiectoria normală a unui oraș care este acum pierdut între betoane, golănie și furăciuni.
Primarul General al Capitalei a cerut Consiliului General suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Proiectele se află pe ordinea de zi a ședinței CGMB din data de 26 februarie. Nicușor Dan susține că planurile permit betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea unor blocuri între case. Luptele seculare duse de N. Dan au început de mult împreună cu Asociația Salvați Bucureștiul.
Primarul general acuză că PUZ-urile din cele 5 sectoare au fost făcute ilegal. S-au transformat în spaţii de construire multe terenuri pe care trebuiau să fie spaţii verzi. În locul parcurilor şi pe malul unor lacuri ar urma să apară blocuri cu zece etaje.
„Bucureştiul are o documentaţie de urbanism, care este Planul Urbanistic General. După suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la Planul Urbanistic General”, a transmis primarul Capitalei.
Toată lumea a văzut imaginile grotești cu blocuri lipite, cu oameni stresați de construcțiile ilegale care au răsărit ca panseluțele care trezesc firea omului, primăvara. Sunt 30 de ani în care nu a contat în niciun fel calitatea vieții bucureșteanului.
S-a construit ca pe câmp în mijlocul orașului. S-a dat undă verde pentru blocuri între case, au murit zone verzi, iar consecințele sunt ireversibile. Oamenii s-au trezit că-și pot vedea vecinul în izmene sau că pot împrumuta direct de pe geam un pic sare și piper.
Mesajul lui Nicușor Dan este cât se poate de clar:„Din cauza acestui tip de urbanism bucureștenii stau azi și au stat ani de zile în trafic, avem cartiere întregi care nu au școli, un oraș care are un potențial uriaș turistic este prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală din cauza acestui tip de urbanism sunt zeci de oameni care și-au pus agoniseala de o viață într-un apartament sau într-o casă și s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor.”
La începutul lui 2020, Asociația Salvați Bucureștiul anunță că Tribunalul București a suspendat executarea autorizației de construire emisă de primarul general Gabriela Firea, care prevedea construirea unui ansamblu de blocuri „parter plus 4 etaje” pe spațiul verde de pe Șoseaua Kiseleff, nr. 45, cunoscut ca „grădinile Versailles ale Bucureștiului”.
Anunțul lui Nicușor Dan:
„Pe terenul din Șoseaua Kiseleff 45 există două clădiri construite în anii 1920-1930 și există o grădină, copie în miniatură a Grădinilor Versailles. Terenul face parte din zona construită protejată 72 Parcelarea Averescu. Regulamentul de urbanism al zonei prevede funcțiunea de spațiu verde amenajat pentru grădină. Importanța grădinii este subliniată de studiul istoric realizat pentru clădiri și grădină.”
„Printr-o autorizaţie de construire emisă în 17.11.2017, Primarul Municipiului Bucureşti a autorizat construirea unui ansamblu de blocuri parter plus 4 etaje în grădină. În urma emiterii autorizaţiei de construire, grădina a fost defrişată.”
„Autorizația a fost contestată de Asociația Salvați Bucureștiul și de Fundația Eco Civica în dosarul 35354/3/2019. Prin sentința pronunțată în 30.12.2019, Tribunalul București a suspendat executarea autorizației. Sentința poate fi atacată cu recurs, dar este executorie: beneficiarii autorizației trebuie să oprească lucrările.”
„Este al 166-lea proces câştigat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în chestiuni de urbanism, construcţii, protecţia mediului sau protecţia patrimoniului”, transmitea Nicușor Dan.
Liderul ASB din acel moment îi acuza de ireponsabilitate pe Gabriela Firea şi pe subordonaţii acesteia, acuzând că acțiunile lor au dus la „distrugerea unui spaţiu verde emblematic pentru Bucureşti.”
Drumul pentru un București mai frumos l-a început în 1999 când a intrat în Asociaţia Tineri pentru Acţiune Civică. Ulterior, N. Dan se specializează pe problemele Capitalei legate de clădirile de patrimoniu şi de salvarea spaţiilor verzi.
Într-un interviu mai vechi transmitea că dorea să fie unul dintre oamenii care pot afirma: „Noi vom schimba România!”. ”Credeam într-o generaţie care să îşi ia, în sfârşit, soarta în mâini şi, motivată de aceleaşi ambiţii, să facă o diferenţă în diverse domenii cu probleme ale societăţii. Din păcate, foarte puţini s-au manifestat”, spunea Nicuşor Dan.
În 2008 a creat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Ca preşedinte al ASB a intrat deseori în conflict cu autorităţile locale. A reușit să blocheze în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.
În iunie 2019, Nicușor Dan transmitea pe facebook că are nu mai puțin de 7 procese într-o singură zi.
– PUZ-uri Tineretului și Pridvorului 24, spațiu verde
– clădirea ilegală din Atena 5 în zona protejată
– intrare în legalitate clădirea ilegală din Mântuleasa
– autorizație desființare Hala Matache
– revizuire pe hotărâri contradictorii Berzei-Buzești
– cheltuieli de judecată Maria Rosetti 38
– acord de mediu Calea Floreasca 159, Hala Ford.
Asociația Salvați Bucureștiul a avut peste 400 de procese de-a lungul timpului. Imediat după alegerile din septembrie 2020, Nicușor Dan anunța că asociația înființată de el are 15 procese în curs cu Primăria Capitalei. Totodată, după ocuparea postului, transmitea că va ieși din ASB pentru a nu exista probleme de incompatibilitate. Dar confirma încă o dată că va continua să lupte pentru același scop.
”Este absolut scandalos, este absolut scandalos că în situația în care avem o poluare a aerului, în situația în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardio-vasculare din cauza poluării.
Sute de hectare de spațiu verde, repet, sute de hectare de spațiu verde, nu este o metaforă, prin aceste PUZ-uri de Sector urmează să-și piardă statul de spațiu verde și să devină spații construibile”, a declarat Nicușor Dan, miercuri, 24 februarie.
Acum, bucureștenii așteaptă decizia Consiliului General privind suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Proiectele se află pe ordinea de zi a ședinței CGMB din 26 februarie. Totodată, acesta este doar un pas mic dintr-un drum lung spre o Capitală pe care și-o doresc toți cetățeni sufocați acum de poluare, betoane și trafic.