ADVERTISEMENT
News

Consultații și analize medicale de prevenție gratuite pentru românii de peste 40 de ani, de la 1 iulie

Consultații și analize medicale de prevenție gratuite pentru românii de peste 40 de ani. Iată ce a anunțat președintele CNAS.
Autor: Andreea Marin | 30.06.2021 | 23:00
Consultații și analize medicale de prevenție gratuite pentru românii de peste 40 de ani, de la 1 iulie
Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani, chiar şi după expirarea fondurilor. Cum vor fi decontate Sursa foto: Pixabay

Românii care au împlinit vârsta de 40 de ani pot beneficia de analize medicale gratuite începând de joi, adică de la întâi iulie 2021. Mai exact, este vorba despre un set de consultații și analize medicale de prevenție pe care laboratoarele vor fi obligate să le facă.

ADVERTISEMENT

Analize gratis pentru românii de peste 40 de ani, de la 1 iulie

Mai mult, acestea trebuie să satisfacă nevoia pacienților chiar și în condițiile în care nu există bani prevăzuți pentru luna respectivă, din moment ce ele vor fi decontate în perioada următoare, conform unor declarații făcute de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Astfel, Adrian Gheorghe a precizat și că cei care au împlinit deja vârsta de 40 de ani vor avea parte de un set de trei consultații oferite de medicul de familie în mod gratuit.

ADVERTISEMENT

Totodată, pe baza acestora se pot prescrie analize medicale ce pot fi efectuate tot în mod gratuit.

”De exemplu, analize de laborator ca parte a evaluării pe care o face, aceste consultaţii vor fi decontate din fond peste valoarea de contract pe care o au furnizorii de paraclinice.

ADVERTISEMENT

Deci, practic, vor fi suplimentate sumele, astfel încât pacienţii care trec prin acest proces al consultaţiei preventive să nu întâmpine niciun obstacol în efectuarea analizei prescrise de medic”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Ce înseamnă, mai exact, acest set de analize gratuite de care beneficiază românii peste 40 de ani

Pe scurt, ceea ce prevede această gratuitate este că românii vor avea parte de un set de monitorizare cuprins din trei întâlniri cu medicul de familie.

ADVERTISEMENT

Prima dintre aceste întâlniri se referă la evaluarea factorilor de risc, în care pacientul trebuie să completeze un chestionar despre starea sa generală de sănătate.

De asemenea, el trebuie să afirme acolo dacă suferă de anumite boli dacă are anumiți factori de risc tocmai de aici fiind dat și numele acestei etape.

ADVERTISEMENT

Este necesar să se știe dacă el fumează și dacă există persoane care au avut o anumită afecțiune ce s-ar putea transmite și la pacientul în cauză.

Cea de-a doua întâlnire cu medicul de familie este intervenția asupra factorilor de risc, în care persoana primește o consultație în care primești sfaturi despre diminuarea riscurilor de a se îmbolnăvi de boli cum ar fi hepatita sau diabetul, dacă există persoane din familie care au deja această boală.

ADVERTISEMENT

Cea de-a treia consultație este cea de monitorizare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!