News

Consumatorii vulnerabili își vor putea amâna cu 6 luni plata facturilor la energie și gaze. Decizia, votată luni în Senat

Decizie importantă votată luni în Senat. Consumatorii vulnerabili își vor putea amâna plata facturilor cu până la 6 luni.
18.10.2021 | 16:25
Consumatorii vulnerabili isi vor putea amana cu 6 luni plata facturilor la energie si gaze Decizia votata luni in Senat
ADVERTISEMENT

Situația critică generată de explozia prețurilor la energie și gaze naturale a fost un punct principal aflat pe ordinea la zi a discuțiilor de luni din Parlament României.

Comisiile din Senat au votat, în unanimitate, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

ADVERTISEMENT

Printre acestea s-a numărat și un amendament propus de PSD care oferă posibilitatea amânării plății facturilor pentru consumatorii vulnerabili.

Decizie în Senat: consumatorii vulnerabili își vor putea amâna cu 6 luni plata facturilor la energie și gaze

Astfel, potrivit amendamentului propus de senatorul PSD Daniel Zamfir, la cererea debitorului, se suspendă pe o perioadă cuprinsă între 1 lună şi 6 luni plata facturii la energie electrică şi gaze naturale, pentru consumatorii casnici definiți ca şi consumatori vulnerabili, fără a se percepe costuri suplimentare.

ADVERTISEMENT

”Mă bucur până la urmă că actualii colegi din arcul guvernamental au acceptat ideea de plafonare, pentru că într-adevăr nu se putea altfel. Pe lângă, noi cei de la PSD am propus şi limitarea profitului furnizorilor.

Am mai introdus un amendament foarte important, din punctul meu de vedere: dăm posibilitatea celor care sunt într-o starea de sărăcie energetică să-şi poată amâna plata facturilor timp de 6 luni”, a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir, autorul manedamentului, după votul final, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Alte amendamente importante aduse OUG 118/2021

Tot luni, comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate și alte amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre acestea se află majorarea compensării de la stat: ”Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele votate.

ADVERTISEMENT

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

  • Pentru consumatorii non-casnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.
  • Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

Sursa citată mai notează că legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate.

Astfel, ”venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%”, este varianta votată în comisii.

ADVERTISEMENT