News

Consumul de carburant al bugetarilor, pus sub control GPS. Măsură pentru reducerea cheltuielilor statului

Folosirea mașinilor de serviciu în scop personal de către angajații statului ar putea deveni aproape imposibilă în cazul adoptării unui proiect de lege depus la Senat.
31.03.2023 | 12:10
Consumul de carburant al bugetarilor pus sub control GPS Masura pentru reducerea cheltuielilor statului
Banii de carburanți ai instituțiilor publice ar putea fi cheltuiți cu mai multă strictețe/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca toate mașinile din parcul auto al instituțiilor de stat să fie dotate cu sisteme GPS care să permită localizarea și monitorizarea fiecărui automobil în parte. Sistemul este folosit deja pe scară largă în sectorul privat, însă foarte puține instituții de stat au făcut acest pas care ar permite blocarea utilizării mașinilor de serviciu în scop personal de către șefii diverselor instituții.

Risipa de carburant, împiedicată de monitorizarea GPS a mașinilor

Inițiativa își propune să instituie un mecanism de verificare și control automatizat al utilizării autoturismelor instituțiilor publice, care să elimine posibilitatea de a falsifica documentele de decontare pentru scopuri personale”, se spune în expunerea de motive a proiectului inițiat de către deputatul Brian Cristian și susținut de colegii săi parlamentari din USR.

ADVERTISEMENT

Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, consiliile locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București, precum și instituțiile publice din subordinea acestora sunt vizate de această măsură, instituții care au în patrimoniu mii de mașini, astfel că economia care s-ar face prin stoparea utilizării abuzive ar fi semnificativă.

Toate aceste instituții care nu instalează aparate GPS de monitorizare și care nu au foaia de parcurs generată de sistemul de localizare şi monitorizare a flotei auto nu vor putea să-şi deconteze din bugetul instituţiei cheltuielile cu combustibilul. Pe lângă imposibilitatea decontării, nerespectarea acestei obligații va fi sancționată cu amendă între 10.000 și 50.000 de lei. Instituțiile de stat vor avea la dispoziție șase luni după eventuala adoptare a legii pentru a instala pe mașini aparatura necesară.

ADVERTISEMENT

Teoretic, legislația actuală interzice folosirea mașinilor instituțiilor în alte scopuri decât cele de serviciu, însă modalitățile de verificare lipsesc fără instalarea unei aparaturi de monitorizare. Cum evoluția tehnicii a permite monitorizarea deplasărilor unui autovehicul, companiile private au implementat sistemul care le permite un control mai strict al cheltuielilor cu carburanții. Însă în sectorul public monitorizarea GPS este ignorată, astfel că risipa nu poate fi oprită.

Experimente reușite în Bihor și Câmpulung

Există însă și excepții. Consiliul Județean Bihor a introdus monitorizarea GPS pentru mașinile folosite de angajați, propunerea fiind făcută de un vicepreședinte al CJ, pe baza experienței sale din mediul privat. Consecința imediată a fost că a scăzut consumul de carburanți cu 40%. Softul folosit are mai multe funcționalități: evidența mașinilor și a utilizatorilor acestora, generarea foilor de parcurs, evidențierea consumului de carburant, afișare grafic histrogramă viteză, istoric pornire/oprire motor, analiza conduitei șoferului ș.a.

ADVERTISEMENT

După aceste rezultate, CJ Bihor a decis să extindă acest program de la aparatul propriu de lucru la toate instituțiile care funcționează în subordinea sa: teatrele Regina Maria și Szigligeti, Filarmonica de Stat, Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană, DGASPC, Direcția de Evidență a Persoanelor Bihor, Aeroportul Oradea și Societatea de Pază și Protecție Bihor, potrivit publicației Bihoreanul.

De la cheltuieli cu combustibilul, cu birotica, cu spaţiile care trebuiau încălzite, cu spaţiile care erau închiriate pentru ca funcţionarii publici să poată să lucreze, de la servisarea maşinilor ş.a.m.d. sunt milioane de euro care pot fi economisite la nivelul unor autorităţi publice, care, dacă sunt economisite, se duc apoi în investiţii pentru cetăţeni”, spunea președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o emisiune la Digi24.

ADVERTISEMENT

Un alt exemplu este municipalitatea din Câmpulung, unde primarul Elena Lasconi a implementat un sistem similar de monitorizare GPS a automobilelor instituțiilor subordonate. Lasconi a relatat că a pus capăt și unei alte modalități de fraudare a banului public când a înlocuit bonurile de carburant, pe care posesorul le poate folosi indiferent de mașina pe care o conduce, cu carduri care pot fi folosite strict pentru mașinile primăriei.

Rezultatul: în 2021, pentru cele trei maşini de la Primărie am consumat cu 6.000 de litri mai puţin decât în 2019 şi am plătit cu 34 de mii de lei mai puţin. De ce credeţi că s-a întâmplat asta? Cine credeţi că a beneficiat de bonurile de carburant plătite din banii dumneavoastră? Ca să vă faceţi o idee, cu 34 de mii de lei putem asfalta, de exemplu, strada Nicu Leonard de la notariat până la Primărie”, scria Lasconi pe Facebook, în mai 2022.

ADVERTISEMENT