News

Consumul excesiv al unui condiment afectează sistemul imunitar. Riscurile pe termen lung, explicate de cercetători

Consumul excesiv de sare poate reduce cantitatea de energie pe care o produc celulele sistemului imunitar, împiedicându-le să funcționeze normal.
05.09.2021 | 12:00
Consumul excesiv al unui condiment afecteaza sistemul imunitar Riscurile pe termen lung explicate de cercetatori
ADVERTISEMENT

Consumul de sodiu în exces a fost legat anterior de multe probleme de sănătate, inclusiv hipertensiunea arterială și un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac și boli de rinichi.

Consumul excesiv al unui condiment afectează sistemul imunitar. Riscurile pe termen lung, explicate de cercetători

Multiple studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă sarea perturbă funcționarea sistemului imunitar pentru o perioadă lungă de timp, ar putea conduce la boli inflamatorii sau autoimune în organism, a spus coautorul studiului, Markus Kleinewietfeld, profesor asociat la Universitatea Hasselt din Belgia.

ADVERTISEMENT

Concentrațiile mari de sare din sânge pot avea un impact direct asupra funcționării unui grup de celule ale sistemului imunitar cunoscute sub numele de monocite, care sunt precursorii celulelor numite fagocite care identifică și devorează agenții patogeni și celulele infectate sau moarte din corp, a descoperit acum câțiva ani un grup de cercetători din Germania.

În studiul publicat în revista Circulation, Kleinewietfeld și colegii săi au efectuat o serie de experimente pentru a afla cum. În primul rând, au insistat asupra acelei legături în laborator folosind monocite umane și de șoareci.

ADVERTISEMENT

Ei au descoperit că în termen de trei ore de la expunerea la concentrații mari de sare, celulele imune produceau mai puțină energie sau adenozin trifosfat (ATP).

Mitocondriile, centralele celulare, produc ATP din energia găsită în alimente folosind o serie de reacții biochimice, potrivit cercetătorilor. ATP alimentează apoi multe procese celulare diferite, cum ar fi alimentarea mușchilor sau reglarea metabolismului, conform declarației.

ADVERTISEMENT

Mai exact, cercetătorii au descoperit că sarea, în concentrații mari, inhibă un grup de enzime cunoscut sub numele de complex II în reacția în lanț care produce ATP, ceea ce face ca mitocondriile să producă mai puțin ATP. Cu mai puțin ATP (mai puțină energie), monocitele s-au maturizat în fagocite cu aspect anormal.

Cercetătorii au descoperit că aceste fagocite neobișnuite au fost mai eficiente în combaterea infecțiilor. Totuși, acest lucru nu este neapărat unul bun, spun cercetătorii, deoarece un răspuns imun crescut poate duce la mai multe inflamații în organism, care, la rândul lor, pot crește riscul de boli de inimă.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au efectuat apoi mai multe experimente pe oameni. Într-unul dintre acestea, participanții bărbați sănătoși au luat zilnic comprimate suplimentare de sare de 6.000 de miligrame – de aproape trei ori cantitatea recomandată – timp de două săptămâni. Într-un alt experiment, un grup de participanți au mâncat o pizza întreagă de la un restaurant italian.

Au descoperit că, după ce au mâncat pizza, care conținea 10.000 mg de sare, mitocondriile participanților au produs mai puțină energie. Dar acest efect nu a fost de lungă durată. La opt ore după ce participanții au mâncat pizza, analizele de sânge au arătat că mitocondriile lor funcționau din nou normal.

Cu toate acestea, nu este clar dacă mitocondriile sunt afectate pe termen lung dacă o persoană are în mod constant o dietă bogată în sare. Cercetătorii speră să înțeleagă dacă sarea poate avea impact asupra altor celule, deoarece mitocondriile există în aproape fiecare celulă din corp, mai precizează cercetătorii.

Cum ne afectează consumul de sare în exces

Potrivit specialiștilor, răspunsul simplu este că sarea este asociată cu tensiunea arterială mai mare.

Studiile referitoare la dieta DASH (Abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea) arată cât de mult poate face diferența aportul de sare. Este o dietă foarte sănătoasă, săracă în sodiu, care conține multe legume și nu multă sare. Dieta DASH poate scădea semnificativ tensiunea arterială ridicată, spune dr. Zachary Bloomgarden, profesor la Școala de Medicină Mount Sinai din New York, citat de LiveScience.

Problema este că sarea este foarte gustoasă, la fel ca zahărul. Combinația de sare, zahăr și grăsimi este incredibil de gustoasă. Toate mamiferele au dorința de a mânca aceste alimente proaste. Cantitatea de sare disponibilă astăzi, la fel ca cantitatea de zahăr disponibilă astăzi, depășește cu mult ceea ce trebuia să avem în dietele noastre, a mai spus acesta.

Excesul de sodiu crește tensiunea arterială, deoarece reține excesul de lichid în organism, ceea ce creează o povară suplimentară asupra inimii. Prea mult sodiu crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac și boli de rinichi.

Limitarea sodiului este dificilă, deoarece aproximativ 75% din sodiu provine din alimente procesate sau preparate, nu din sare pe care o adăugăm la masă. Pentru un cititor inteligent de etichete nutriționale, poate fi șocant.

Chiar și alimente precum pâinea și cerealele pot avea cantități mari de sare. O numim un ucigaș tăcut, deoarece mulți oameni nu își dau seama că au tensiune arterială crescută, spune și Rachel Johnson, profesor de nutriție la Universitatea din Vermont din Burlington.

Clorura de sodiu, pe care o dobândim atât din sarea de masă, cât și din produsele alimentare sărate, este necesară pentru funcțiile metabolice din organism și ajută la reglarea volumului fluidelor. Problema cu sodiul este similară cu zahărul: oamenii consumă mult peste cantitatea recomandată.

Dacă consumăm alimente proaspete, întregi și naturale, aportul de sodiu poate fi redus destul de ușor. Evitarea adăugării de sare, sos de soia sau alte condimente sărate va ajuta, de asemenea, la reducerea aportului total de sodiu, recomandă Mary Ellen DiPaola, dietetician la Universitatea din California San Francisco Medical Center.

ADVERTISEMENT