News

Contestații la Evaluarea Națională 2019. Cum și unde trebuie să depui contestația dacă ai luat notă mai mică

25.06.2019 | 08:30
Contestatii la Evaluarea Nationala 2019 Cum si unde trebuie sa depui contestatia daca ai luat nota mai mica

Evaluarea Națională 2019 s-a încheiat zilele astea, iar acum elevii claselor a VIII-a care au susținut examenul de capacitate așteaptă rezultatele. Marți, 25 iunie, se afișează primele rezultate de la Evaluarea Națională 2019. Ulterior, candidații care nu sunt mulțumiți de nota pe care au obținut-o pot depune contestații chiar în aceeași zi. Soluționarea contestațiilor va avea loc pe data de 29 iunie. 

Cum și unde se depune cererea de contestație la Evaluarea Națională 2019

Elevii claselor a VIII-a au susținut în data de 18 iunie proba scrisă la limba și literatura română. Pe 20 iunie candidații au dat proba scrisă de la matematică, iar pe 21 iunie a avut loc proba scrisă la Limba Maternă. În data de 25 iunie se afișeză primele rezultate de la examenul de Evaluare Națională 2019. În aceeași zi se depun și contestațiile. Potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN) elevii trebuie să completeze o cerere adresată președintelui comisie de contestații. Cererea se depune între orele 14:00 – 20:00.

Potrivit metodologiei, contestațiile se depun la secretariatul unității de învățământ unde elevul a susținut examenul de capacitate. Ulterior, contestațiile sunt înregistrate de președintele comisiei împreună cu un alt membru al comisie. Următorul pas este reprezentat de centralizarea contestațiilor, iar notele inițiale sunt secretizate. Metodologia mai arată că lucrările sunt trimise la comisia județeană sau a municipului București, după caz, singura în măsură să reevalueze lucrarea și să acorde o nouă notă lucrării. Soluționarea contestațiilor va avea loc pe data de 29 iunie când se vor afișa rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2019.

Candidatul major sau elevii minori care au susținut examenul de capacitate pot solicita comisiei județene să vadă lucrarea susținută. Acest lucru se poate întâmpla doar după ce au fost afișate rezultatele finale după rezolvarea contestațiilor. În momentul în care candidatul minor vizionează conținutul lucrării trebuie să fie însoțit de un părinte sau reprezentant legal.

Contestațiile la Evaluarea Națională se depun pe 25 iunie
Aceasta este cererea pe care trebuie să o completeze elevii care nu sunt mulțumiți de nota de la Evaluarea Națională 2019
Sursa foto: adevarul.ro

Cum se va calcula nota finală după depunerea contestațiilor

Comisia județeană mai primește și un borderou în care se menționează proba de examen, numărul de ordine al lucrărilor, dar și numărul de pagini pentru fiecare lucrare contestată. Președintele comisiei va calcula nota finală ca medie aritmetică aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire. În situația în care diferența dintre notele celor doi evaluatori nu depășește 0,50 de puncte, notele vor fi trecute cu culoare roșie, pe fiecare lucrare în parte. Fiecare profesor evaluator va verifica concordanța cu borderourile individuale și va semna. Nota va fi trecută pe lucrarea de examen de președintele comisiei în prezența celor doi evaluatori.

În cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori va depăși 0,50 puncte, lucrarea urmează să fie recorectată de alți doi profesori numiți chiar de președintele comisiei. Nota care se va obține se va trece pe lucrare și va reprezenta nota finală. Toți cei 4 evaluatori și președintele comisiei vor semna sub notă lucrarea.