News

Contestații la Evaluarea Națională 2020. Cum să depui contestație dacă ai luat o notă mai mică

22.06.2020 | 11:55
Contestatii la Evaluarea Nationala 2020 Cum sa depui contestatie daca ai luat o nota mai mica
Notele la Evaluarea Națională pot fi contestate pe 22-23 iunie/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Elevii care consideră că au luat o notă mai mică decât cea pe care ar fi meritat-o pot depune contestație, procedura de depunere și recorectare a lucrărilor fiind stabilită în metodologia examenului de evaluare națională.

Elevii și părinții nemulțumiți au două zile la dispoziție pentru a depune contestațiile. Pe 22 iunie, imediat după afișarea rezultatelor este prevăzut intervalul orar 16.00-19.00. Înregistrarea va continua și a doua zi, între orele 08.00-12.00.

ADVERTISEMENT

Contestaţiile la probele scrise se depun şi se înregistrează la unitatea de învăţământ, unde sunt înregistrate de președintele comisiei împreună cu un alt membru al acesteia. Cererile de reexaminare a lucrărilor sunt înaintate apoi centrului zonal de evaluare de către un delegat al comisiei din unitatea de învățământ.

Contestații la Evaluarea Națională 2020. Procedura de soluționare a contestațiilor

După centralizarea, în centrele zonale de evaluare, a cererilor prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială, lucrările ale căror note iniţiale au fost contestate se secretizează. Secretizarea se face, în toate centrele zonale de evaluare din judeţ, cu acelaşi tip de hârtie pusă la dispoziţie de comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti”, se arată în metodologia Evaluării Naționale 2020.

ADVERTISEMENT

În centrul de evaluare se constituie o nouă comisie în care numărul membrilor variază astfel încât doi profesori să corecteze un număr maxim de 100 de lucrări.  Corectarea se va face potrivit baremelor de evaluare anunțate.

“În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei. Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, și semnează, nota fiind înregistrată în catalogul
evaluării naționale.

ADVERTISEMENT

(2) În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4(patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces – verbal, semnat de cei amintiți anterior.

(3) În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații 4 numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare, în conformitate cu prevederile alin.(1) și (2). Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

ADVERTISEMENT

(4) Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă”, se menţionează în Metodologia pentru Evaluarea Naţională.

Când se anunță rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2020

Toate cele trei variante se referă la situațiile în care lucrările au primit inițial note mai mici de 9,50. ”Pentru lucrările care au primit iniţial o notă finală cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de comisia de contestaţii, în urma reevaluării”, se arată în documentul citat.

Alte proceduri de contestație sau de modificare a notelor nu sunt posibile.

Pentru soluționarea efectivă a contestațiilor este prevăzută perioada 23 – 26 iunie. Afișarea rezultatelor definitive la Evaluarea Națională 2020 se va face pe 27 iunie.

ADVERTISEMENT