Fotbal international

Continuă ”minunile” la Cupa Mondială din Qatar. FIFA numără spectatorii precum Pristanda steagurile

Organizatorii Cupei Mondiale au anunțat că 41.271 de fani au asistat la partida Senegal - Olanda. Doar că stadionul, care nu era plin, are o capacitate de 40.000 de locuri!
21.11.2022 | 23:29
Continua minunile la Cupa Mondiala din Qatar FIFA numara spectatorii precum Pristanda steagurile
FIFA încearcă să probeze succesul Cupei Mondiale din Qatar ”măsluind” cifrele legate de numărul spectatorilor prezenți la meciuri. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

FIFA încearcă din răsputeri să justifice decizia de a acorda Qatarului organizarea actualei ediții a Cupei Mondiale. Iar astăzi am avut o nouă mostră a faptului că în arsenalul forului cu sediul la Zurich intră inclusiv cosmetizarea adevărului.

Audiențele la meciurile Cupei Mondiale sunt ”reglate din pix”

Fără îndoială, Cupa Mondială din Qatar intră în istorie drept cea mai controversată ediție a întrecerii. De altfel, încă din 2010, momentul în care a fost anunțată decizia, scandalurile și controversele s-au ținut lanț.

ADVERTISEMENT

Iar acest lucru nu s-a schimbat în timp. Ba chiar, în ultima vreme, acestea s-au amplificat. Mărturie stând inclusiv numeroasele proteste care au vizat competiția puse-n scenă pe marile arene europene.

În birourile de la Zurich, ale forului mondial, acest lucru se cunoaște. Iar Gianni Infantino a simțit nevoia să apere decizia organismului pe care-l conduce cu un monolog care părea fără sfârșit. Punctat de idei la fel de controversate precum gestul de a atribui competiția acestui emirat.

ADVERTISEMENT

Nu au lipsit, de altfel, criticile. Însă, acolo unde a fost posibil, precum în cazul celor enunțate de către Gary Neville, acestea au dispărut din spațiul public.

Dar lucrurile nu se opresc aici. FIFA a anunțat deja că deși s-au cheltuit sume record pentru ca întrecerea să fie găzduită de Qatar, anticipează că și veniturile vor stabili un nou reper în materie.

ADVERTISEMENT

Și a oferit și cifre în acest sens. Precizând, spre exemplu, că au fost vândute aproape toate biletele pentru meciurile de la această competiție. Mai exact, undeva la 97%, adică aproximativ trei milioane.

Numai că cifrele par să nu fie susținute de realitate. Și-atunci intervin datele modificate din pix. Așa cum se întâmpla la noi, înainte de Revoluție, cu raportările privind producția la hectar.

ADVERTISEMENT

Dovada, la al doilea meci al zilei de luni, Senegal – Olanda, numărul oficial de fani prezenți în tribune a fost de 41.271. Doar că arena, Al Thumama Stadium, are o capacitate de 40.000.

Și nu este totul. Imaginile cu tribunele au relevat că existau o mulțime de locuri goale. Astfel că, cel mai probabil, nu 41.271, ci, poate, 31.271 de oameni au asistat la confruntare.

De altfel, la fel s-a întâmplat și la jocul de deschidere. Cu 67.000 de fani într-o arenă cu 60.000 de locuri. Ori la meciul Angliei cu Iran, cu 47.000 de spectatori pe un stadion de 40.000.

Semn că nu este vorba despre o eroare. Ci despre modul în care, iată, FIFA înțelege să-și apere o decizie pe care, este limpede, tot mai puțini sunt dispuși să o accepte.

ADVERTISEMENT