Sport

Continuă problemele la FC Barcelona. Unul dintre principalii sponsori a renunțat la echipa de pe Camp Nou

Continua problemele pentru FC Barcelona. Un sponosr principal a renunțat la fosta campioană din La Liga
11.09.2021 | 20:54
Continua problemele la FC Barcelona Unul dintre principalii sponsori a renuntat la echipa de pe Camp Nou
ADVERTISEMENT

Clubul catalan are datorii de peste 1 miliard de euro, a rămas fără starurile Leo Messi și Antoine Griezmann și a primit mai multe lovituri financiare, toate doar în ultimul an.

Rakuten, cel mai mare site de comerț pentru electrocasnice din Japonia și unul dintre cele mai mari din întreaga lume, avea contract cu Barcelona până în 2023, care încasa cel puțin 220 de milioane de euro pentru a juca cu numele companiei japoneze pe tricouri.

ADVERTISEMENT

În această vară, Rakuten a anunțat că va renunța definitiv la colaborare cu clubul din Catalunia.

Antoine Griezmann și Ousmane Dembele i-au supărat pe sponsorii japonezi

Decizia celor de la Rakuten de a rezilia contractul cu FC Barcelona se presupune că ar veni ca urmare a scandalului în care Antonie Griezmann și Ousmane Dembele au fost implicați la mijlocul acestei veri. Cei doi fotbaliști au făcut remarci discriminatorii în timpul unui turneul desfășurat în Japonia, în 2019, pentru care Hiroshi Mikitani, CEO-ul Rakuten, a înaintat un protest formal la Liga Spaniolă de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Conrad Wiacek, analist sportiv pentru GloblaData, a declarat că: „După ce și-a redus contribuția financiară pentru locul de pe tricoul de joc, de la 65 de milioane de dolari pe an la un parteneriat în valoare de doar 5 milioane de dolari pe an, acum s-a ajuns la o anulare completă și e clar că una dintre cele mai emblematice mărci din sport va avea nevoie de noi modalități de a ajunge la fanii din Asia. 

Știrea că FC Barcelona și Rakuten își încheie parteneriatul cu un an mai devreme nu vor avea doar un impact asupra finanțelor clubului pe termen scurt, având în vedere datoria sa de 1 miliard de dolari, dar ar putea prezenta și întrebări serioase cu privire la amprenta sa comercială globală în viitor. 

ADVERTISEMENT

Rakuten a considerat că obiectivele stabilite pentru parteneriat nu au fost îndeplinite și această situație este puțin probabil să se îmbunătățească odată cu plecarea lui Lionel Messi de la echipă. Având în vedere că cel mai iconic fotbalist din generația sa nu mai joacă pentru catalani, atracția Barcelonei pentru partenerii internaționali se va diminua, așa cum poate indica faptul că Rakuten își încheie parteneriatul mai devreme“.

Beko nu este nici ea încântată de parteneriat

Beko, cea mai importantă companie turcă producătoare de electrocasnice, și-a redus contribuția la buget de la 19 la 10 milioane de euro pe sezon, în februarie 2021.

ADVERTISEMENT

Contractul inițial pentru locul de pe mâneca tricoului de joc și de pe echipamentul de antrenament a fost redus doar pentru ultima locație, la finalul celor trei ani inițiali ai sponsorizării.

Barcelona și Nike colaborează „la negru”

Nike, sponsorul oficial care produce echipamente pentru FC Barcelona, colaborează cu formația din Catalunia din anul 2018 nu a mai existat un contract oficial între cele două părți.

În 2016, Barcelona și a prelungit contractul cu Nike, în ciuda faptului că aceștia mai aveau contract doi ani de zile, cele două tabere au ales să prelungească până în 2028.

Nike urma să plătească Barcelonei suma de 105 milioane de euro pe sezon, cu diferite bonusuri care puteau ajunge până la 155 milioane de euro.

Totuși, cele două părți nu au mai ajuns la un punct comun în 2018 și contractul a continuat fără a exista o înțelegere parafată, având o perioadă clară.

Cine sunt sponosorii celor de la FC Barcelona

Parteneri princiapali: Nike, Rakuten, Beko

Parteneri global: 1XBet, Estrella Damm, Konami, Cupra, Oppo, Stanley Black&Decker, Gatorade, Allianz, Chiliz, FBS

Parteneri oficiali: Caixa Bank, Assistencia Sanitari, Shiseido Men, SK Lubricants, Scotiabank, Taiping Life Insurance, Coca-Cola  Rakbank, Sebang / Rocket, Maybank, SHB, Banco BMG, Head&Shoulders.

 

 

ADVERTISEMENT