News

Continuă protestele sângeroase din Columbia. Situația riscă să escaladeze la nivelul întregului continent

10.05.2021 | 15:21
Continua protestele sangeroase din Columbia Situatia risca sa escaladeze la nivelul intregului continent
Continuă protestele sângeroase din Columbia. Situația riscă să escaladeze la nivelul întregului continent Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Columbia este de mai bine de o săptămână scena unor proteste violente în urma cărora cel puțin 25 de persoane au fost ucise, iar alte câteva sute au fost rănite. Scânteia care a aprins focul revendicărilor populației a fost reprezentată de reforma fiscală propusă de președintele Ivan Duque, care ar fi afectat cel mai mult chiar categoriile sociale pe care ar fi trebuit să le ajute.

Alimentate de frustrarea din cauza prăbușirii economice cauzate de COVID-19 și exacerbată de reacția dură a poliției, protestele s-au extins în 247 de localități, potrivit ministrului de Interne al Columbiei, Daniel Palacios.

ADVERTISEMENT

Mii de oameni ies încă în stradă pentru a protesta împotriva brutalității poliției și a costurilor economice ale pandemiei pe fondul inegalității extreme din Columbia. Și cum ambele probleme sunt comune în America de Sud, mulți observatori internaționali urmăresc îndeaproape protestele din Columbiei pentru a vedea dacă vor avea efecte regionale mai profunde.

Protestele sângeroase din Columbia, explicate

Ce a stârnit recentele proteste din Columbia?

Columbienii au ieșit pentru prima dată în stradă pe 28 aprilie pentru a protesta împotriva unei controversate reforme fiscale introdusă de președintele Ivan Duque. “Reforma nu este un capriciu. Este o necesitate pentru a menține programele sociale în funcțiune”, a spus el, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Potrivit analiștilor, Columbia trebuie să crească veniturile prin impozite pentru a putea cheltui – și chiar pentru a menține programe sociale vitale, cum ar fi sprijin în numerar pentru șomeri și linii de credit pentru întreprinderile care se confruntă cu pandemia.

Criticii reformei susțin însă că majorările fiscale, precum o creștere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru bunurile de larg consum, ar avea un impact disproporționat asupra claselor mijlocii și muncitoare și ar intensifica inegalitatea în economia afectată de pandemie.

ADVERTISEMENT

Șomajul în Columbia este în prezent de 16%. De la 9% înainte de începerea pandemiei, potrivit Departamentului Național de Statistică din Columbia.

De ce nu au încetat protestele?

Duque a retras reforma propusă, dar furia populară a continuat să crească, fiind alimentată, cel puțin parțial, de răspunsul guvernului la proteste.

ADVERTISEMENT

Videoclipurile cu polițiștii care foloseau gaze lacrimogene și bastoane împotriva protestatarilor au devenit virale pe rețelele de socializare, răspândindu-se dincolo de marile orașe, în toată țara. Departe de stoparea protestelor, presupusa brutalitate a poliției a devenit un punct focal pentru manifestanți, care cer acum o anchetă internațională independentă asupra morților.

Proteste Columbia
Proteste Columbia Foto:QCOSTARICA.com

Organizațiile neguvernamentale pentru drepturile omului afirmă că numărul real de morți ar putea fi mult mai mare și au cerut președintelui să împiedice poliția să folosească excesiv forța.

Organizațiile internaționale, ambasadorii străini și chiar vedeta pop columbiană Shakira au făcut declarații în care se arată îngrijorate de răspunsul forțelor de ordine. Departamentul de Stat al SUA a cerut public „cea mai mare reținere din partea forțelor publice pentru a preveni pierderi suplimentare de vieți omenești”.

Totuși, tensiunile par să escaladeze.

Miercuri, generalul maior Oscar Antonio Gomez Heredia, șeful poliției din Bogota, a declarat presei că un total de 25 de secții de poliție au fost atacate de protestatari.

Ce spune guvernul despre violențe?

Ministrul de interne a declarat că au fost emise mandate de arestare pentru unii ofițeri de poliție în legătură cu moartea protestatarilor. Peste 580 de ofițeri au fost răniți, a mai spus el.

Întrebat de CNN dacă va fi deschis unei anchete internaționale independente cu privire la acțiunile poliției, Palacios a răspuns: „Noi, în Columbia, avem un sistem foarte independent și aceste instituții funcționează. Rezultatul a fost deja trei mandate pentru trei ofițeri de poliție implicați în moartea a trei protestatari. Sistemul nostru funcționează în conformitate cu statul de drept. “

El a precizat că au murit 25 de protestatari. În unsprezece dintre aceste decese au fost implicate forțe de poliție și sunt în desfășurare anchete. “Nu acceptăm utilizarea excesivă a forței; nu acceptăm niciun abuz al statului de drept”, a adăugat el.

Președintele Duque a dat vina pentru o mare parte din violențe pe „mafia traficanților de droguri” care profită de haos.
“Amenințarea cu care ne confruntăm este reprezentată de o organizație criminală care se ascunde în spatele aspirațiilor sociale legitime pentru a destabiliza societatea, a genera teroare și a distrage acțiunile forțelor publice”, a declarat șeful statului.

Ce urmează pentru Columbia?

Primarul din Bogota, Claudia López Hernandez, a declarat joi că guvernul trebuie să recunoască și să abordeze profunda inegalitate economică a Columbiei și că acum „nu este momentul” de a-i impozita pe cei săraci și clasa de mijloc.

“Ce vor tinerii, vor incluziune. În acest moment au un nivel ridicat de sărăcie, un nivel ridicat de șomaj. Aceasta este o societate extremă, inegală. Și ei – vor să fie auziți. Vor să fie auziți la nu doar cu partidele politice sau cu alte forțe sociale, ci și cu tinerii înșiși, vor să fie împuterniciți și ascultați”, a declarat ea

„Președintele a auzit națiunea și a auzit vocea protestatarilor sociali, în sensul în care guvernul național a recunoscut că propunerea lor de reformă fiscală nu a fost viabilă … dar acum există un acord politic necesar pentru a lupta cu sărăcia”, a mai spus López.

Duque a cerut un „dialog național” în cadrul căruia guvernul să audă preocupările oamenilor, inclusiv liderii sociali și partidele politice.

“Vreau să anunț că vom înființa un loc pentru a asculta cetățenii și a construi soluții destinate acestor scopuri, în care diferențele de ideologii nu ar trebui să prevaleze, ci cel mai profund patriotism al nostru”, a spus el.

Dar oferta nu i-a liniștit pe protestatari, care sunt așteptați să demonstreze în continuare în mai multe orașe săptămâna aceasta.

Protestele sângeroase din Columbia ar putea fi un avertisment pentru regiune

Ivan Duque a fost primul președinte din regiune care a lansat o reformă fiscală pentru a ajuta economia devastată de pandemie să-și revină. Dar opoziția rigidă din partea sindicatelor și a mișcărilor sociale din Columbia este un avertisment pentru orice alt președinte care intenționează să urmeze o cale similară.

În timp ce atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite au elaborat planuri enorme de investiții pentru a-și reconstrui economiile post-pandemice, multe țări precum Columbia, unde economia este dependentă de exporturi și deja împovărată de o datorie externă în creștere, nu au capacitatea de a se angaja într-un plan de expansiune similar.

Astfel de țări trebuie să-și crească veniturile prin impozite pentru a putea cheltui – și chiar pentru a menține programe sociale vitale, precum sprijinul în numerar pentru șomeri și liniile de credit pentru întreprinderile care se luptă cu pandemia.

Criticii reformei au susținut că majorările fiscale ar avea un impact disproporționat asupra claselor medii și muncitoare și ar intensifica și mai mult inegalitatea.

Preocupările lor au prins rădăcini într-o economie deja decimată de COVID-19, în care frustrarea a crescut pe măsură ce creșterea record a numărului de cazuri și decesele determină autoritățile să impună noi restricții și măsuri de carantină, înăbușind vasta piață a muncii informale a țării.

Peste 3,6 milioane de columbieni au căzut din nou în sărăcie în timpul pandemiei, conform cifrelor recente publicate de autoritatea statistică a țării, în timp ce numărul familiilor care nu își permit să mănânce de trei ori pe zi s-a triplat în aceeași perioadă de timp.

Dar majorarea impozitelor, acum retrasă, va lăsa o gaură mare în finanțele statului, iar guvernul lui Duque va trebui să caute alternative pentru a încerca să adopte reforme pentru a repara chiar inegalitatea care alimentează în prezent multă nemulțumire.

O altă problemă comună în regiune este cea a abuzurilor forțelor de ordine. Duque a spus că forțele de poliție garantează dreptul la protest, dar a promis o anchetă aprofundată cu privire la orice posibil abuz.

În cazul în care Duque va ceda presiunii publice și va deschide o anchetă independentă asupra practicilor poliției, ar putea da un impuls mișcărilor de protest care solicită tragerea la răspundere a poliției în întreaga regiune.

Brutalitatea poliției este o problemă importantă în mai multe țări din America Latină: poliția națională din Columbia, subordonată Ministerului Apărării, a fost în atenția publică pentru răspunsul la protestele din 2019 și 2020.

În Chile, în 2019, carabineros au fost acuzați că au tras intenționat gloanțe de cauciuc în ochii protestatarilor, rezultând sute de răniți. Și în Peru, cel puțin doi bărbați au murit într-un val recent de proteste din noiembrie anul trecut.

Peste toate planează spectrul alegerilor prezidențiale care vor avea loc în Columbia anul viitor.Deși Duque nu are voie să candideze, coaliția conservatoare care l-a adus la putere este dornică să proiecteze o imagine de forță și control, capabilă să facă față atât pandemiei, cât și valului. de proteste.

După retragerea planului de reformă fiscală, alte concesii manifestanților ar putea slăbi această imagine.

ADVERTISEMENT