Continuă protestele violente în Belarus. La Minsk s-a strigat: ”Doar lașii lovesc femei!”

Robert Cristea   
în HotNews
19/09/2020, 22:52
Continuă protestele violente în Belarus. La Minsk s-a strigat: ”Doar lașii lovesc femei!”
Continuă protestele violente în Belarus. La Minsk s-a strigat: ”Doar lașii lovesc femei!”. Foto: Hepta.ro

Poliţia a arestat, sâmbătă, sute de protestatari la Minsk, la un nouă demonstrație desfășurată împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko.

Aproximativ 2000 de manifestanţi au participat la un marş prin capitala Belarusului. Oamenii sunt în continuare nemulțumiți de regimul impus de șeful statului și îi cer acestuia demisia. O adevărată mișcare națională s-a pornit după alegerile din 9 august când Lukașenko a fost acuzat de fraudă.

La demonstraţia de sâmbătă au fost prezente multe femei. Pe rând, poliția a început să facă arestări. La un moment dat, mai multe protestatare au fost înconjurate de bărbați cu cagule negre și uniforme vrezi. Reprezentantele sexului frumos au început să strige: ”Doar lașii lovesc femei!”

Proteste în Belarus. Sute de arestări în capitală

Printre persoanele arestate se află şi activista de opoziţie Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani. Ea reprezintă un simbol al mișcării anti Lukașenko, după ce acum o lună le-a opus rezistență unor polițști înarmați.

Circa 10.000 de femei au participat la un miting în Minsk pe 5 septembrie. Și atunci s-a lăsat cu multe arestări.

Liderii europeni au criticat rezultatele alegerilor din Belarus și modul abuziv în care poliția atacă protestatarii. Alexandr Lukaşenko se află la putere de 26 de ani. Sancționat de țările din Europa, președintele din Belarus a reuşit luna aceasta să obţină un împrumut de 1,5 miliarde de dolari din partea Rusiei, aliata tradiţională a ţării sale.

Vladimir Putin şi liderul bielorus Aleksandr Lukaşenko s-au întâlnit luni în staţiunea rusă Soci.

„Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Întâlnirea cu Putin este prima a lui Lukaşenko cu un lider străin de la începutul protestelor.

Închide ×