ADVERTISEMENT
News

Continuă războiul civil din Siria! Armata rusă a bombardat teritoriul controlat de rebeli

Autor: Bogdan Solomon | 21.09.2020 | 10:46
Continuă războiul civil din Siria! Armata rusă a bombardat teritoriul controlat de rebeli
Rusia a bombardat teritoriul controlat de rebeli în Siria. Sursa foto: AFP

Un nou capitol al războiului sirian declanșat în 2011 a fost „scris” în această noapte, când armata rusă a bombardat nord-vestul statului, regiune aflată în momentul de față sub controlul rebelilor. Potrivit unor surse oficiale citate de Reuters, acesta a fost cel mai amplu atac de la semnarea cu Turcia privind încetarea conflictelor majore.

ADVERTISEMENT

Martorii oculari relatează că avioanele de luptă au ţintit periferiile oraşului Idlib, cât și regiunea Jabal al Zawya, asaltată cu artileria grea din avanposturile siriene din apropiere. La ora redactării acestei știri nu au fost raportate victime.

Au fost 30 de raiduri, de departe cel mai greu atac de până acum de la acordul de încetare a focului”, a declarat Mohammed Rasheed, fost reprezentant al rebelilor. Moscova și armata siriană preferă, în schimb, să nu reacționeze public pe marginea subiectului.

ADVERTISEMENT

Armata rusă a bombardat nord-vestul Siriei. Este cel mai amplu atac din ultimele 6 luni

Centrele de urmărire au precizat, totodată că avioanele ruse Sukhoi au lovit şi în zonele situate la vest de oraşul Idlib. Mai multe drone neidentificate au avut drept țintă și alte două oraşe controlate de rebeli în câmpia Sahel al-Ghab, la vest de provincia Hama.

În războiul civil început în 2011, Rusia este principalul aliat al Guvernului sirian, în vreme ce Statele Unite ale Americii susțin luptătorii kurzi care se revoltă împotriva regimului instituit de președintele Bashar al-Assad. De altfel, Moscova s-a opus în ultimii ani prezenţei militare americane pe teritoriul statului din Asia de Vest.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2019, Donald Trump a retras peste 1.000 de trupe care operau în sprijinul Forţelor Siriene Democrate, alianţă condusă de kurzi. Câteva luni mai târziu, a revenit, însă, asupra deciziei și a trimis câteva sute de trupe în ţară pentru a proteja puţurile de petrol.

ONU semnalează crimele de război comise în zonele aflate sub controlul Turciei

În altă ordine de idei, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, susține că în zonele din Siria aflate sub controlul Turciei au fost comise de-a lungul timpului nenumărate crime de război.

ADVERTISEMENT

În declarația sa, aceasta descrie o situație „sumbră” a drepturilor omului în unele părți din nordul, nord-vestul și nord-estul statului și îi solicită președintelui Erdogan să demareze o anchetă transparentă și imparțială a incidentelor.

Persoanele care locuiesc în aceste zone ale căror drepturi au fost încălcate au dreptul la protecție și despăgubiri. Este nevoie de o anchetă imparțială, transparentă și independentă asupra incidentelor pe care le-am observat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Turcia trebuie să raporteze despre soarta celor reținuți și răpiți de grupurile armate afiliate și să urmărească penal pe autorii a ceea ce poate, în anumite cazuri, constituie infracțiuni de drept internațional, în special crime de război.

 Am primit rapoarte îngrijorătoare potrivit cărora unii deținuți și persoane răpite au fost transferați în Turcia în urma deţinerii lor în Siria de către grupuri armate afiliate. Grupurile armate afiliate Turciei au confiscat și jefuit case, pământuri și alte bunuri private și comerciale fără aparente necesități militare și au ocupat multe dintre acestea împreună cu propriile familii”, a transmis Michelle Bachelet.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!