ADVERTISEMENT
Sporturi

Continuă scandalul din jurul stadionului Arcul de Triumf: ”Care sunt grupurile de interese?”

Autor: Traian Terzian | 08.02.2021 | 19:39
Continuă scandalul din jurul stadionului Arcul de Triumf: ”Care sunt grupurile de interese?”
Scandalurile din jurul stadionului Arcul de Triumf continuă, Federația Română de Rugby solicitând Ministerului Tineretului și Sportului să facă publice grupurile de interese care nu permit sportului cu balonul oval să folosească arena. Sursă foto: Sport Pictures

Scandalurile din jurul stadionului Arcul de Triumf continuă, Federația Română de Rugby solicitând Ministerului Tineretului și Sportului să facă publice grupurile de interese care nu permit sportului cu balonul oval să folosească arena.

ADVERTISEMENT

MTS consideră că dreptul de folosință a arenei de către Federația Română de Rugby a încetat în momentul în care stadionul a intrat în programul de reabilitare în vederea organizării Campionatului European de fotbal – Euro 2020.

Zeci de fani ai sportului cu balonul oval au ieșit în stradă, solicitând Ministerului Tineretului și Sportului să nu transforme stadionul pe care s-a jucat prima finală de rugby din România într-un complex sportiv național.

ADVERTISEMENT

Stadionul Arcul de Triumf naște noi scandaluri

”Considerăm că această ultimă comunicare a MTS este o jignire la adresa istoriei sportului nostru, la adresa tuturor sportivilor, antrenorilor şi fanilor noştri. MTS trebuie să îşi ceară scuze tuturor celor pe care i-a jignit cu această declaraţie gratuită şi nefondată”, anunță FR Rugby, care continuă astfel scandalul cu MTS în ceea ce privește stadionul Arcul de Triumf.

”Din păcate constatăm că domnul ministru Novak s-a transformat în om politic şi nu mai ţine cont nici de tradiţia, nici de documentele semnate anterior, nici de munca noastră pentru construcţia acestui stadion. Şi nici de faptul că am renunţat la dreptul de folosinţă gratuită pe care îl aveam până în anul 2051”, se arată într-un comunicat pe site-ul frr.ro.

ADVERTISEMENT

”Menţiunile legate de anumite legi sunt arbitrare şi nu reflectă documentele semnate anterior construirii noului stadion. Sunt o serie de chestiuni de natură juridică pe care domnul ministru Novak are datoria morală să le lămurească pentru opinia publică.

Îl rugăm pe domnul ministru Novak să ne transmită extrasul din lege în care este stipulat nivelul de valoare al unei investiţii la care o federaţie sportivă naţională poate primi drept de folosinţă gratuită. Îi cerem domnului ministru Novak să ne transmită câte discipline sportive au disputat meciuri pe Arena Naţională.

ADVERTISEMENT

În acest caz, dar şi în multe altele, interesele contribuabililor care îndrăgesc şi alte sporturi nu au fost lezate? Îi atragem atenţia domnului ministru că o federaţie sportivă naţională nu este doar o persoană juridică de drept privat, este o structură sportivă de interes naţional, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ”, mai notează FRR.

”FRR a susţinut interesele sportive naţionale”

”Conform HG 97/2002, FRR a primit în folosinţă gratuită pe 49 de ani un teren în suprafaţă de 41.341 mp din care 26.251,02 suprafaţă construită. În anul 2013, FRR a iniţiat procedurile legale de modernizare a Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf.

ADVERTISEMENT

O parte importantă a procesului de reconstruire a stadionului o reprezenta statutul juridic al stadionului. Astfel, în Ordonanţa 25 din 26 iulie 2001 (privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii ‘C.N.I.’ – S.A.) este prevăzut că statul poate investi prin această instituţie numai pe terenuri care sunt în proprietatea publică sau privată a statului.

Proiectul de revocare a dreptului de folosinţă deţinut de FRR a fost respins de Ministrul Justiţiei deoarece nu există acordul FRR pentru retragerea acestui drept. Prin urmare, conducerea FRR, de bună credinţă, a renunţat la dreptul de folosinţă gratuită numai pe perioada lucrărilor de edificare a stadionului”, continuă comunicatul.

ADVERTISEMENT

”În anul 2014, pentru a îndeplini prevederile caietului de sarcini ale UEFA privind candidatura României pentru organizarea unor meciuri din cadrul Turneului Final al EURO 2020, FRR şi-a dat acceptul pentru folosirea stadionului.

Aprobarea candidaturii României pentru organizarea acestor meciuri de fotbal s-a produs în anul 2017. Ce trebuie evidenţiat este că FRR a susţinut interesele sportive naţionale implicând-se cu cele mai bune intenţii într-un proiect care presupunea îmbunătăţirea infrastructurii sportive. Într-o scurtă sinteză trebuia precizat că federaţia a gândit de la bun început conceptul de stadion integrat care să răspundă nevoilor pentru sportivii de performanţă”, se mai arată în mesaj.

Câți bani a cheltuit FRR cu stadionul

”Aşadar, reconstrucţia stadionului nu a fost condiţionată de organizarea unor meciuri la EURO 2020, acest context conjunctural a apărut pe parcursul procedurilor de proiectare şi avizare a stadionului şi a fost doar un mijloc de a sprijini un sport de echipă, fotbalul, care avea nevoie de suport.

Federaţia a coordonat şi obţinut studiile de prefezabilitate şi fezabilitate. Federaţia a obţinut avizele şi autorizaţiile. Federaţia şi-a dărâmat singură stadionul. Şi multe altele, toate făcute din venituri proprii ale federaţiei. În perioada 2002–2020 FRR a investit 2.583.705 euro în cheltuieli de întreţinere şi investiţii ale stadionului, din care 275.913 euro au costat viabilizarea stadionului, avizele, autorizaţiile, studiile, proiectele, etc.

În cele din urmă domnul ministru Novak constată că acest stadion este prea complex ca să poată fi administrat de FRR. Aducem la cunoştinţa publicului că FRR a depus la MTS o analiză cost-beneficiu care atestă cum va întreţine federaţia stadionul şi care vor fi sursele de venit. FRR a fost în permanenţă preocupată de atragerea veniturilor proprii, conştientă fiind că degrevarea bugetului de stat este o obligaţie morală faţă de contribuabili”, mai scrie FRR.

Ministrul Novak, arătat cu degetul de șefii rugby-ului

”Faptul că domnul ministru spune că Rugby-ul nu merită o astfel de bază ne face să credem că MTS acţionează pe principiul ‘ce am prins, al meu să fie’. De asemenea, domnul ministru Novak încearcă să creeze zâzanie între sporturi şi să creeze rugby-ului o imagine de sport favorizat.

Pentru a evita aceste discuţii şi pentru o transparenţă totală, cerem MTS să facă publice toate bazele materiale care se află în administrarea/folosinţa gratuită a federaţiilor din România şi valoarea lor şi de asemenea lista tuturor bazelor administrate de MTS şi starea acestora.

Îi reamintim domnului ministru, că în timp ce MTS transmite comunicate de presă, echipa naţionala a început pregătirile pentru calificarea la Cupa Mondială şi va desfăşura mai multe partide, atât în deplasare, cât şi pe teren propriu. Ca atare, FRR va relua procesul prin care se va ruga pentru un stadion pe care să dispute meciurile şi pentru terenuri de antrenament, la fel cum a făcut şi în ultimele luni”, se încheie comunicatul dur al șefilor rugby-ului românesc.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!