News

Continuă scandalul legumelor coapte forțat. Verdictul procurorilor în cazul castraveților din Buzău: ”Sunt neconformi”

Scandalul legumelor coapte forțat continuă. Procurorii au dat un verdict îngrijorător în cazul castraveților din Buzău.
22.05.2023 | 18:11
Continua scandalul legumelor coapte fortat Verdictul procurorilor in cazul castravetilor din Buzau Sunt neconformi
Procurorii, verdict în scandalul legumelor coapte forțat. Decizie în cazul castraveților din Buzău: ”Sunt neconformi”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Continuă scandalul legumelor coapte forțat de unii producători. În această săptămână, a venit un verdict al procurorilor în cazul castraveților din Buzău, intrați recent în vizorul autorităților.

Procurorii, verdict în scandalul legumelor coapte forțat. Decizie în cazul castraveților din Buzău: ”Sunt neconformi”

O expertiză de specialitate realizată în cadrul anchetei privind folosirea de substanţe chimice neautorizate pentru coacerea prematură a unor legume a scos la iveală concluzii alarmante.

ADVERTISEMENT

Dacă în cazul roșiilor, s-a stabilit că acea concentraţie folosită nu a fost atât de mare încât să pună în pericol sănătatea consumatorilor, nu același lucru se poate spune despre castraveți. Probele prelevate de la aceste legume au evidenţiat faptul că ele sunt neconforme consumului populaţiei.

Reamintim că o anchetă a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea coacerii legumelor din sere şi solarii a început în debutul lunii. S-a întâmplat după ce Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a organizat mai multe percheziţii pe raza judeţelor Buzău şi Ilfov.

ADVERTISEMENT

Din comunicatul oficial reiese că roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de cetățeni. Concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, în timp ce castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la comercializare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.

”În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

ADVERTISEMENT

În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

ADVERTISEMENT

Legumicultorii din Buzău, cercetați în continuare pentru folosirea substanţelor chimice neautorizate

În ciuda verdictului privind gradul mai mic sau mai mare de toxicitate, organele de anchetă spun că îi vor cerceta în continuare pe cei trei legumicultori. Asta pentru că folosirea substanţelor chimice neautorizate constituie infracţiune.

Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, mai precizează Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, conform Agerpres.

În continuare, rezultatele expertizelor vor fi comunicate tuturor instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară care vor trebui să ia măsurile ce se impun.

ADVERTISEMENT