News

Continuă seria deceselor misterioase din jurul Kremlinului. Un alt oligarh rus s-a sinucis după ce și-a omorât și familia

La doar două zile distanță, un alt oligarh rus, și el cu legături cu Kremlinul, s-a sinucis la vila sa de lux din Spania, aparent după ce și-a înjunghiat mortal soția și fiica în vârstă de 18 ani
21.04.2022 | 18:08
Continua seria deceselor misterioase din jurul Kremlinului Un alt oligarh rus sa sinucis dupa ce sia omorat si familia
La doar două zile distanță, două sinucideri identice printre oligarhii ruși. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

După zvonurile privind starea de sănătate a ministrului apărării, Sergei Shoigu, și arestările în masă în rândul serviciilor secrete de la Moscova, un alt șir de sinucideri misterioase pare a lovi oligarhii ce au avut legături cu Kremlinul.

Oligarh rus, găsit mort în Spania

Cadavrul lui Serghei Protosenya, fostul vicepreședinte al gigantului rus Novatek, a fost găsit marți la vila de lux a familiei din Costa Brava, Spania. Potrivit primelor informații, acesta se spânzurase. Autoritățile au descoperit și trupurile neînsuflețite ale soției și fiicei sale. Ambele au murit după ce au fost înjunghiate.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă Serghei Protosenya și-a ucis soția și fiica de 18 ani iar apoi și-a luat singur viața, sau dacă a fost vorba de un asasinat profesionist. Suspiciunile au fost ridicate și în contextul în care cu doar două zile înainte un alt oligarh rus din industria energetică a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova în circumstanțe similare.

Serghei Protosenya a ocupat funcția de vicepreședinte al gigantului rus Novatek timp de mai mulți ani, unde a supervizat operațiunile financiare ale companiei. Anterior acesta a fost directorul financiar al companiei petroliere Tarkosaleneftegaz. Potrivit presei, acesta avea o avere de aproape jumătate de miliar de euro și locuia în sudul Franței, vila din Spania fiind casa de vacanță a familiei.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au fost anunțate de către fiul cel mare al familiei atunci când nu și-a mai putut contacta părinții. Soția lui Protosenya, Natalya, avea 53 de ani, iar fiica lor tocmai împlinise 18 ani.

Alt oligarh rus, sinucidere la Moscova

Incidentul de joi are loc la doar două zile după ce autoritățile de la Moscova au anunțat sinuciderea unui alt fost director din industria petrolieră. Ca și în acest caz, familia acestuia a fost găsită moartă în același apartament.

ADVERTISEMENT

Fostul oficial al Kremlinului și vicepreședinte al Gazprombank Vladislav Avayev, în vârstă de 51 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său luxos din Moscova de fiica sa în vârstă de 26 de ani, luni. Au fost descoperite și cadavrele soției sale, Yelena, în vârstă de 47 de ani, și ale fiicei mai mici, Maria, în vârstă de 13 ani. Toți au murit de pe urma rănilor provocate prin împușcare.

Potrivit agenției de presă ruse TASS, autoritățile suspectează că Vladislav Avayev și-a ucis întâi familia și apoi s-a sinucis. Poliția susține că ușa apartamentului magnatului rus era încuiată pe dinăuntru și că în casă au fost găsite 13 arme. Potrivit acelorași surse, anchetatorii au găsit un pistol în apropierea cadavrului lui Vladislav Avayev.

ADVERTISEMENT

Avayev a fost fost vicepreședintele Gazprombank, a treia bancă ca mărime a Rusiei și unul dintre principalele canale de plăți pentru petrolul și gazele rusești. După invazia Ucrainei de către forțele ruse, Gazprombank a fost vizată de sancțiunile economice impuse de către Occident.

Banca a făcut afaceri în trecut cu apropiați ai președintelui Vladimir Putin și a fost implicată în scandaluri de spălare de bani în Europa. Din noiembrie 2014, cel mai mare acționar al băncii este Gozfond, care este deținut de apropiatul lui Putin, Yuri Shamalov.

Vladislav Avayev a lucrat în trecut și la Kremlin, făcând parte din administrația președintelui Vladimir Putin.

Ca o coincidență importantă, doar în acest an, alți doi directori importanți de la firme asociate cu Gazprom s-au sinucis. În luna ianuarie, Leonid Shulman, șeful serviciului de transport al Gazprom Invest, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit mort în conacul său din satul Leninskoye, acolo unde majoritatea șefilor Gazprom au vile de lux. La fel, în data de 25 februarie, la doar o zi după începerea războiului din Ucraina, presa din Rusia a scris că un alt director de top de la Gazprom, Alexander Tyulyakov, s-a sinucis în vila sa din aceeași localitate.

Majoritatea oligarhilor, apropiați de președintele Putin, au fost vizați de sancțiunile economice impuse de către statele occidentale. Unii dintre aceștia au ieșit public și au criticat chiar decizia Kremlinului de a invada Ucraina, așa cum a fost cazul chiar miercuri a magnatului Oleg Tinkov. „Trezindu-se din mahmureală, generalii şi-au dat seama că au o armată de rahat. Şi cum să fie bună armata dacă orice altceva în ţară este rahat şi îngropat în nepotism şi servilism?”, a scris pe Instagram oligarhul rus. Acesta a dezvăluit că oficialii de la Kremlin sunt ”șocați” că ei și copiii lor nu vor mai putea să se bucure de vacanțele în Occident și că, cu toții, încearcă acum să salveze ce mai pot din propriile averi.

La fel, magnatul Oleg Deripaska a numit războiul o „nebunie”, într-o declarație făcută la sfârșitul lunii martie, spunând că s-ar fi putut încheia „cu trei săptămâni în urmă printr-o negociere rezonabilă”.

 

ADVERTISEMENT