News

Alertă alimentară! Ce conţine, de fapt, pateul de porc din supermarketuri. InfoCons a lansat un avertisment

Specialiștii InfoCons fac un avertisment îngrijorător. Pateul de porc, cumpărat de mulți români, se bazează pe un conținut redus de ficat și cu foarte multe E-uri.
28.01.2022 | 15:37
Alerta alimentara Ce contine de fapt pateul de porc din supermarketuri InfoCons a lansat un avertisment
Ce conține, de fapt, pateul de porc. Sursa foto: bucataras.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii InfoCons au realizat un studiu prin care au analizat produse tip pate de porc. Rezultatele nu au fost unele favorabile, descoperindu-se un conținut extrem de mic de ficat de porc, între 15% și 47% din toată compoziția.

Patruzeci de produse de acest tip au investigat în total reprezentanții InfoCons și au mai constatat că 77,5% conțin în principal slănină, 72,5% au E-uri, 96,55% au nitrit de sodiu, iar 45% conțin apa ca ingredient principal.

ADVERTISEMENT

Alt tip de carne descoperit în pateurile de porc

Un alt detaliu care reprezintă un semnal de alarmă este faptul că printre pateurile de porc verificate, unele au în compoziție alt tip de carne.

 ”Din punct de vedere ingredientului principal:

  • 45% au în compoziție prim ingredient apa,
  • 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc,
  • 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină,
  • 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne”, este menționat într-un comunicat al InfoCons.
ADVERTISEMENT

De altfel, din cele 40 de produse analizate, 15% au fost găsite cu proteină animală din porc, slănină și șorici, 37,5% doar cu șorici, 25% doar cu proteină animală de porc.

”Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 25% au în compoziție proteină animală din/de porc,
  • 77,5% au în compoziție slănină,
  • 37,5% au în compoziție șorici,
  • 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici”, au mai precizat reprezentanții IfoCons.
ADVERTISEMENT

Conținut major de E-uri în pateurile de porc

La capitolul E-uri, situația este una foarte îngrijorătoare. S-au identificat: nitrit de sodiu, carmina, caragenan, trifosfați de sodiu, care sunt foarte nocive organismului.

  • ”96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250),
  • 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120),
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407),
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451)”, au mai transis specialiștii InfoCons.
ADVERTISEMENT

O altă alertă alimentară a InfoCons. De ce nu este bună supa la plic?

Datele comunicate vineri de InfoCons vin la o zi după o altă alertă alimentară: supa la plic, cumpărată de foarte mulți oameni, deoarece se gătește rapid. Însă, se supun unui consum mare de aditivi alimentari și sare.

ADVERTISEMENT

InfoCons a descoperit în supa la plic 10% E-uri și cu 156% mai multă sare, decât recomandă experții OMS. Organizația recomandă doar 5 grame de sare zilnic.

Cantitea mare de sare poate crea tensiune arterială, fapt deloc neglijabil pentru cei care suferă de boli cardiovasculare sau care s-au confruntat cu accidentele vasculare cerebrale.