Specialiștii InfoCons au realizat un studiu prin care au analizat produse tip pate de porc. Rezultatele nu au fost unele favorabile, descoperindu-se un conținut extrem de mic de ficat de porc, între 15% și 47% din toată compoziția.
Patruzeci de produse de acest tip au investigat în total reprezentanții InfoCons și au mai constatat că 77,5% conțin în principal slănină, 72,5% au E-uri, 96,55% au nitrit de sodiu, iar 45% conțin apa ca ingredient principal.
Un alt detaliu care reprezintă un semnal de alarmă este faptul că printre pateurile de porc verificate, unele au în compoziție alt tip de carne.
”Din punct de vedere ingredientului principal:
De altfel, din cele 40 de produse analizate, 15% au fost găsite cu proteină animală din porc, slănină și șorici, 37,5% doar cu șorici, 25% doar cu proteină animală de porc.
”Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
La capitolul E-uri, situația este una foarte îngrijorătoare. S-au identificat: nitrit de sodiu, carmina, caragenan, trifosfați de sodiu, care sunt foarte nocive organismului.
Datele comunicate vineri de InfoCons vin la o zi după o altă alertă alimentară: supa la plic, cumpărată de foarte mulți oameni, deoarece se gătește rapid. Însă, se supun unui consum mare de aditivi alimentari și sare.
InfoCons a descoperit în supa la plic 10% E-uri și cu 156% mai multă sare, decât recomandă experții OMS. Organizația recomandă doar 5 grame de sare zilnic.
Cantitea mare de sare poate crea tensiune arterială, fapt deloc neglijabil pentru cei care suferă de boli cardiovasculare sau care s-au confruntat cu accidentele vasculare cerebrale.