Florian Coldea a ratat prezența la Forumul de Securitate de la Varșovia, eveniment care a avut loc la data de 15 august. Generalul SRI confirmase prezența, însă nu a mai ajuns pentru că judecătorii au refuzat să ridice măsura controlului judiciar, instituită de Direcția Națională Anticorupție. Coldea și Dumbravă au vorbit în fața judecătorilor.
Florian Coldea, 30 de deplasări externe în 2023
Informația apare în încheierea ședinței din data de 6 august 2024, publicată duminică seara de Curtea de Apel București, odată cu motivarea deciziei. Avocatul care i-a reprezentat pe Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, le-a spus judecătorilor că fostul prim-adjunct al SRI a avut, doar în 2023, peste 30 de deplasări în străinătate, activitatea profesională a acestuia desfășurându-se preponderent în țări din Europa de Vest, unde participă frecvent la simpozioane și forumuri de internaționale, în special în domeniul securității.
Printre cele mai interesante dezvăluiri din timpul ședinței de judecată este cea legată de înregistrările depuse la dosarul generalilor. Coldea și Dumbravă îi reproșează procuroarei DNA Mihaiela Moraru-Iorga, că nu a introdus în ordonanța de instituirea a controlului judiciar și o înregistrare pe care au depus-o chiar în seara de 23 mai, atunci când cei doi au fost aduși la audieri.
Înregistrarea reprezintă un dialog între Dumitru Dumbravă și denunțătorul Cătălin Hideg, în care generalul îi transmite că nu poate interveni în procesul de justiție.
Eu știți ce văd ca idee? Nu vă poate nimeni și cu atât mai puțin să vă spun, da, adică o să fie în 2 săptămâni sau în 3 săptămâni sau într-o lună că o să plecați acolo, dar nu vă poate garanta nimeni sau, mă rog, eu nu pot să zic, peste o săptămână, 2 sau 3 poți să pleci sau data viitoare o să vă ridice, n-am cum să spun treaba asta, în primul rând că ar fi ilegal și doi ar fi și ilegal și imoral din partea mea să vă dau speranțe și să spun da, uite că eu am un control pe ceea ce…”
Dumitru Dumbravă, către Cătălin Hideg.
Stenogramele care-i avantajează pe Coldea și Dumbravă, ”uitate” la volumul 5
Despre aceste afirmații, avocatul generalilor Coldea și Dumbravă spune că indică în mod evident nevinovăția acestora, însă procurorul DNA a preferat s-o ”piardă”prin dosar și nu s-o scoată față, în ordonanța care a ajuns în presă chiar în noaptea respectivă (volumul 5, filele 2-28).
De asemenea, Doru Trăilă le-a explicat judecătorilor că înregistrările convorbirilor pe care le-a avut cu Hideg și care au ajuns la dosar de la denunțător au fost tăiate, din discuții lipsind exact momentele în care acesta îi spune afaceristului că ”nu i-a promis nimic”. El susține că a cerut procurorului DNA o expertiză pe înregistrări, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
În ultimul cuvânt, Florian Coldea a ținut un discurs prin care a încercat să impresioneze judecătorii, susținând că prin măsura controlului judiciar i se încalcă dreptul la muncă. El a subliniat că ”nu există un stat paralel” și că cei de la DNA i-au încălcat dreptul la intimitate.
Florian Coldea: ”Nu cred în statul paralel”
Iată o sinteză a declarațiilor lui Florian Coldea:
- Petentul-inculpat Coldea Florian, având ultimul cuvânt, constată o întrepătrundere a două perspective în acest dosar, şi anume prima perspectivă a statului de drept pe care l-a servit și l-a apărat, în care crede și că se află în faţa instanţei ca reprezentant al unei instituții fundamentale a statului de drept, care administrează probe și vorbește despre fapte, iar a doua perspectivă a statului paralel în care nu crede, pe care a desființat-o categoric, în niciun caz așa aluziv.
- Mai arată că este absolvent de psihosociologie, că a condus operațiunile Serviciului Român de Informații atâția ani și a răspuns de amenințări hibride, de dezinformări și de minciuni.
- Mai arată că predă studenților astăzi la conferințe internaționale care sunt publice, în care arată cum în lumea post adevăr și în societatea post adevăr în care trăim, adevărul și realitatea este înlocuită de către știri senzaționale şi de către neadevăruri promovate intens, care generează și întrețin percepții false, pe care noi le invocăm ca și fiind axiomatice, adevărate. Astfel, precizează că nu dorește să repete ce a spus media, de la faptul că oricine are o altă părere împotriva a ceea ce se întâmplă împotriva sa, a domnului Dumbravă, care suntem desemnați ca chintesența statului paralel, fiind practic linșat.
- În esență, consideră că i-a fost afectat dreptul sacrosanct la apărare, în care crede, prin tot ce s-a întâmplat, precum și accesul și tergiversarea nejustificată la un dosar, prin faptul că i-a fost afectat dreptul la viață privată, fiind dat public.
Generalul SRI spune că securitatea familiei sale a fost afectată de dezvăluirile din dosar
- Contrar susținerilor reprezentantului Ministerului Public, care susține că nu ar trebui să fie în faza publică, precizează că totul este public, citește totul din presă, ce urmează să se întâmple. Precizează că vede, practic, în dosar, cu titlu de metaforă, „un martor cu identitate protejată”, percepția, care este folosită cu valență de adevăr. Precizează că îi afectează dreptul la viața privată, dându-se în integralitate ordonanța de control judiciar.
- Mai arată că a fost afectată securitatea sa și a familiei sale, securitate care o are instituită în sistem datorită funcției pe care a avut-o. Totuși, arată că a luptat cu teroriștii, cu spioni şi nu crede că trebuie să fie afectată viața familiei.
- Precizează că a învățat că pentru a trăi trebuie să muncească, sens în care i-a fost afectat dreptul la muncă. Precizează că a renunțat la Academia Națională de Informații, la patru universități cu renume din România, la plecări în străinătate, la o serie de conferințe din care face parte şi că a pierdut contracte sensibile cu guverne.
- Mai învederează că pentru a munci trebuie să te miști, iar acestora le-a fost îngrădit dreptul la mișcare. Arată că aceștia caută muncă în exterior, unde activitatea le este apreciată, că pierd toți clienții, fiind linșați mediatic.
- Precizează că acestea le-a trăit personal, cu probe, nu sunt percepții.
- Învederează că ideea cea mai sfântă a unui militar, că fuge din fața responsabilității, este una falsă, profund jignitoare la adresa din mintea lor, că militarul fuge de responsabilitate. Învederează că pleacă, muncesc şi revin, fiind responsabili pentru ceea ce fac.
Dumitru Dumbravă trebuie să urmeze un tratament: ”Situația nu este foarte bună”
Dumitru Dumbravă a avut și el un discurs destul de lung în sala de judecată, în care a vorbit despre situația lui medicală (unele declarații referitoare la problemele de sănătate au fost cenzurate de FANATIK) precum și despre celebra ”optimizare juridică”, o sintagmă care nu are, spune el, conotația pe care presa încearcă să i-o dea. De asemenea, el a vorbit despre anumite investiții pe care le are în Elveția.
- Referitor la motivele pentru care a solicitat să se ridice partea din imperativele controlului judiciar, învederează că sunt două rațiuni, una din acestea este legată de starea de sănătate, de care nu ar vrea să se facă caz și nu ar vrea să se audă în exterior, pentru că există rude apropiate, inclusiv părinții săi, care nu știu care este situația sa, precum şi faptul că nu ar vrea să aibă surpriza să regăsească iarăși în spațiul public, diverse lucruri legate de acest lucru. Învederează că este bine, stă bine cu gândirea, cu mintea şi că merge înainte, având şi convingerea că instanțele, organele statului vor ajunge la o concluzie favorabilă în această speță, care speră să nu dureze 10 ani ca în cazul Dreyfus, pentru că nu știe dacă avem, în aceste timpuri, atâta răbdare.
- La acest moment este într-o situație nu foarte bună, perspectivele nu sunt foarte bune.
- Precizează că echipa medicală care se ocupă de acesta are corespondență cu două centre medicale, care, din nefericire, unul este în Tel Aviv, în spațiul non-UE, iar celălalt, din fericire, în Strasbourg, pe teritoriul Uniunii Europene, unde ar urma ca, în perioada următoare, să se deplaseze pentru diverse valori și pentru a se lua niște decizii legate de starea sa de sănătate.
Ce spune Dumbravă despre ”optimizarea dosarelor”
- Cu privire la imperativele controlului judiciar, învederează că într-o lună de zile va fi nevoit ca 10 – 12 zile să facă (…un anumit tratament, n.r…), cu o anumită cadență de care nu are cum să scape, adică la 2 săptămâni, la 3 săptămâni, în funcție de parametrii fiziologici. Astfel, precizează că nu ar avea nici să vrea să fugă, nu ar putea să fugă din țară sau să rămână în altă parte în afara relaționări strânse cu echipa de medicii care s-au ocupat de acesta.
- Al doilea aspect, pentru că s-a vorbit despre dreptul la muncă, învederează că tot acest coșmar pe care îl trăiește și cu care încă nu sunt obișnuit mental să îl accepte.
- Învederează că după ce a explodat acest scandal public, întreținut de nişte televiziuni „prietene”, efectul distructiv asupra activității sale şi a firmei sale a fost unul dramatic, așa cum a subliniat și antevorbitorul său. Învederează că afacerile au fost profund afectate, partenerii au început să pună întrebări, parteneri care îi cunoșteau, unii dintre ei au plecat, alții au continuat activitatea.
- Precizează că cert este că în perioada aceasta și ca mod de distragere a atenției de la problemele principale, dar și pentru a reabilita ceea ce trebuie reabilitat prin ritm de muncă, va trebui un efort suplimentar în așa fel încât să țină lucrurile pe linia de plutire și să angajamentele luate să le ducă la bun sfârșit în raport cu niște parteneri externi. Precizează că nu știe dacă va fi în stare sau dacă va trebui să plece. Mai mult, o chestiune de principiu, să poată călători dacă se impune și să le poată spune partenerilor săi că da, mâine sau poimâine poate să fie la Tholen, la unul din sediile partenerilor săi din Elveția pentru a lua niște decizii legate de investiții.
Fiul de clasa a 8-a a generalului SRI a ajuns la psiholog
- În final, arată că s-a creat în mod fals de către mass-media, arondată de către documentele Direcției Naționale Anticorupție, că principala sa activitate, cu grupul infracțional organizat din care face parte, ar fi această traficare de influență și acest mod de a tranzacționa dosare, de a optimiza dosare.
- Arată că s-a inventat deja această sintagmă, care alături de câmpul tactic, o să fie probabil legată, într-un fel, mulți ani de zile, de persoana sa, cu optimizarea juridică a dosarele, ceea ce în esență, fiecare avocat, de pe planetă, cu asta se ocupă, cu optimizarea situației juridice a clienților.
- Astfel, învederează că această presiune mediatică asupra sa îi afectează relațiile personale, relațiile în moduri pe care nu și le poate imagina o persoană, cum ar fi, de exemplu, din viața personal, copilului său, care a fost ținut departe de activitatea sa profesională, care nu știut niciodată până la vârsta când a terminat clasa a 8-a, când a aflat cu ce se ocupă ce face din presă, că în casă televizoarele nu au fost ținute pe știri și l-a ținut într-o bulă, însă, dintr-o dată, pentru că are o vârstă la care poate să caute pe internet, nu a mai putut să îl protejeze.
- Mai arată că acesta a avut în acest an examenul de capacitate şi a făcut niște eforturi disperate perioada asta pentru a-l consilia personal psihologic și să îi explice niște lucruri, că nu este chiar un demon, așa cum a titrat presa. Învederează că i-a reușit această comunicare cu el și a trecut cu bine examenul de capacitate.
Motivarea judecătorilor: ”Lipsa antecedentelor nu-i transformă în infractori mai puțin periculoși”
Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins cererea inculpaților Trăilă, Coldea și Dumbravă, de ridicare a măsurii contorului judiciar. În motivare, aceștia au scris că ”invocarea unei posibile influențe pe lângă magistrați aduce o severă atingere prestigiului justiției, contribuind în acest mod la scăderea încrederii populației în onestitatea actului de justiție, aspecte care întăresc gravitatea faptelor săvârșite”.
De asemenea, judecătorul spune că ”circumstanțele personale” ale celor trei inculpați nu pot justifica revocarea măsurii preventive, lipsa antecedentelor penale fiind ”normală” la persoane cu un astfel de statut, însă acest lucru nu-i transformă ”în infractori mai puțin periculoși”.