„Bătălia de la Piața Unirii”, așa cum amuzant a fost catalogat scandalul de luni, din Piața Unirii, acolo unde primarul Nicușor Dan a reușit să oprească demararea lucrărilor pentru refacerea plafonului care acoperă Dâmbovița pe care Primăria Sectorului 4 se pregătea să le demareze, a fost evenimentul numărul 1 al zilei, reușind să eclipseze până și pelerinajele politicienilor la moaștele Sfintei Parascheva. Evenimentul, care s-a finalizat seara cu retragerea strategică a primarului Băluță, a căpătat imediat conotații politice dincolo de nivelul Capitalei, premierul Ciolacu precizând că i-a cerut primarului Sectorului 4 „să se retragă de acolo”. Un prim element al acestui episod este un mega-contract din bani de la Guvern câștigat de una dintre cele mai mari firme de construcții din țară.
Punctul de plecare al luptei dintre primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și Primăria Sectorului 4 este mega-contractul de 867 milioane lei, bani de la bugetul de stat și nu fonduri europene, câștigat de firma de construcții Construcții Erbașu SA, firmă care a fost singurul ofertant la licitație publică organizată de primăria de sector. Primarul Nicușor Dan a spus chiar că întreg scandalul are la mijloc tocmai banii din acest contract.
„Nu înţeleg de ce noi toţi, din două în două zile, ne oprim toţi din lucrurile noastre, pentru mofturile unui primar care nu este în stare să ia nişte avize şi vrea să ia niște bani, înainte să ia niște avize. Despre asta vorbim”, a spus acesta, o afirmație pe care premierul Ciolacu a încercat să o contrazică, susținând că banii se vor da după începerea lucrărilor.
Acest contract public a fost câștigat de către firma Construcții Erbașu SA (împreună cu alte două firme Concrete & Design Solutions și BOG’ART) în luna ianuarie a acestui an, valoarea maximă estimată inițial pentru lucrările de la Piața Unirii fiind de 842,4 milioane lei.
Compania Construcții Erbașu SA este una dintre cele mai mari companii de construcții din țară, cu o cifră de afaceri de 2,29 miliarde lei și un profit de 283 milioane în anul trecut. De altfel, potrivit platformei Termene.ro, pe domeniul de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale”, raportat la cifra de afaceri, firma este pe primul loc la nivelul Bucureștiului, cu o cotă de piață de 8,36%, dar și prima pe țară, cu o cotă de piață de 2,61%.
Așa cum este de așteptat, compania are nenumărate contracte publice nu doar la nivelul Capitalei. Vorbim de contracte câștigate cu municipalitatea Oradea, cu Termoenergetica SA, DGPI sau Compania Națională de Investiții (CNI). Spre exemplu, ultimul contract din SEAP al acestei firme este chiar cu CNI, în valoare de 7,2 milioane de euro, vizând lucrări la Centrul Social Pastoral „Sfânta Cruce” Caraiman. Aceeași companie construiește stadionul Gheorghe Hagi de la Constanța, o investiție de 75 milioane de euro a CNI, dar și stadionul „Nicolae Dobrin” de la Pitești, o altă investiție a CNI, de 57 de milioane de euro de această dată.
Este relevant, deși nu concludent, să vedem statistic, câte contracte are firma Erbașu atât cu Primăria Sectorului 4 cât și cu celelalte primării de sector. Dacă vorbim doar de câteva contracte cu primăria condusă de Daniel Băluță, atunci e posibil, dar nu și necesar, ca acest contract să nu ridice semne de întrebare, mai ales dacă și celelalte autorități de la nivelul capitalei au contracte cu același constructor. Statistic, semne de întrebare ar putea apărea dacă această firmă are foarte multe contracte cu Sectorul 4 și aproape deloc cu celelalte sectoare.
O verificare în platforma de licitații publice SEAP arată că acest contract pentru renovarea planșeului din Piața Unirii nu este cel mai mare încheiat de Primăria Sectorului 4 cu firmele Erbașu. În aprilie 2022, Construcții Erbașu, Erbașu Edil Construct și Erbașu Total Construct apar în asociația de firme care a câștigat un contract cadru de 1,5 miliarde lei (300 milioane euro) pentru lucrări de regenerare urbană în sector (CAN1076371).
Firma principală din asociația câștigătoare este Concelex Srl, firmă deținută de omul de afaceri Daniel Piţurlea, despre care presa a scris că numele său apare în dosarul baronului Iulian Dumitrescu deschis la DNA. În acest acord cadru, firmele Erbașu apar în acordul cadru din aprilie 2022, contrat de 357 milioane lei, plus alte șase contracte subsecvente, în valoare totală de 8 milioane lei. Banii pentru acest contract vin din fonduri bugetare.
Aceleași firme Erbașu (alături de Concelex Srl) apar în contractele subsecvente semnate în cadrul unui contract cadru în valoare de 3,1 miliarde lei (CAN1109119) atribuit în 31 iulie 2023 firmei AF Consulting, pentru lucrări de întreținere și construire a unor clădiri aflate în administrarea primăriei de sector. Firmele Erbașu apar în patru contracte subsecvente în valoare totală de 4 milioane lei. Banii pentru acest contract vin din PNRR.
Un alt contract cadru în care apar firmele Erbașu a fost încheiat în mai 2023, în valoare de 1,2 miliarde lei (CAN1104582), și viza lucrări de extindere, modernizare și creștere a eficienței energetice a unor școli și alte imobile publice din sector. Firma câștigătoare este Palex Construcții Instalații, o altă firmă al cărui nume apare în dosarele DNA și cu posibile legături politice, potrivit presei. Construcții Erbașu apare în asociația de firme câștigătoare, alături de Concelex Srl, și în 17 contracte subsecvente în asociere cu alte firme. Până în prezent valoarea acestor contracte, în care apar firmele Erbașu, din acordul cadru este în jur de 500 de milioane lei.
Construcții Erbașu apare prima într-o asociație de firme (alături de aceleași Palex Construcții și Concelex printre altele) care a câștigat un alt mega contract în mai 2023 pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale (CAN1102927). Contractul, ce includea și fonduri europene, plus PNRR, este în valoare de 4,4 miliarde lei. Până în prezent firmele Erbașu apar în zece contracte subsecvente alături de alte firme, contracte cu o valoare totală de peste 650 milioane lei.
Firma Construcții Erbașu mai apare în alte trei contracte-cadru mai vechi ale Primăriei Sector 4, atribuite înainte de 2020. Primul, în valoare de 885 milioane lei, a fost semnat în martie 2019 cu firma SC Alpenside Srl, și viza reparația unor drumuri. Firma Erbașu apare în doar două contracte subsecvente, în valoare totală de 18 milioane lei, încheiate în aprilie 2019 și iunie 2020. Al doilea contract, încheiat în august 2019, a avut o valoare estimată de două miliarde de lei, și a vizat reabilitarea termică a blocurilor din sector. Construcții Erbașu apare alături de firmele câștigătoare pentru cele două loturi, Terra Gaz Construct și Palex Construcții Instalații.
Cel de-al treilea contract încheiat în 2019, în valoare de 750 milioane, pentru reabilitarea și modernizarea unor obiective din administrația primăriei a fost încheiat în septembrie, licitația fiind câștigată de Palex Construcții și Construcții Erbașu. În acest caz, autoritatea contractantă apare însă ca fiind Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ și de Sport Sector 4.
În concluzie, firmele Erbașu apar în alte șase contracte publice câștigate cu Primăria Sectorului 4, mai mereu alături de aceleași 3 sau 4 firme. Contractele sunt importante, cu valori ce depășesc în unele cazuri și câteva miliarde de lei, însă este imposibil de spus, doar pe baza informațiilor din SEAP, care sunt sumele care au ajuns la firmele din grupul Erbașu. Chiar dacă, în total este vorba de contracte-cadru cu o valoare totală ce depășește suma de 8 miliarde, efectiv, la firmele din grupul Erbașu a ajuns doar o parte din această sumă.
Construcții Erbașu are contracte publice și cu celelalte primării din Capitală, chiar dacă mai puține la număr. Spre exemplu, firma a încheiat un contract cadru cu Primăria Sectorului 1 în valoare de peste 500 de milioane lei în aprilie 2022 (CAN1086953). Contractul vizează modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 și a fost câștigat împreună cu alte 14 firme de construcție.
La Primăria Sectorului 3 sunt două contracte cadru în care firma Erbașu apare printre câștigători, ambele încheiate în 2023 (în lunile aprilie și iulie). Primul vizează consolidarea seismică și renovarea energetică a unor clădiri din administrația primăriei (școli, grădinițe, clădiri administrative) în valoare de peste 870 milioane lei. Al doilea contract este pentru renovarea energetică a unor blocuri de locuințe și are o valoare de 4,6 miliarde lei. Niciunul dintre cele două contracte nu implică fonduri europene, fiind câștigate de o asociație de mai multe firme, însă primele trei sunt Concelex, Palex Construcții Instalații și Construcții Erbașu.
La Primăria Sectorului 5 există un singur contract în care apare firma Construcții Erbașu. Încheiat în mai 2021, contractul vizează reabilitarea a 133 de blocuri din sector (este doar lotul 1 al unui contract mai mare ce ar urma să vizeze 350 de blocuri) pentru suma de 445 milioane lei. Primele două firme din asociația de firme câștigătoare sunt Construcții Erbașu și Concelex.
La Sectorul 6 există un prim contract cadru, semnat înainte de 2020, pentru reabilitarea termică a unor blocuri în valoare totală de 4,6 miliarde lei, contract în care Construcții Erbașu apare în asociația de firme câștigătoare pentru două din cele patru loturi. Valoarea celor două contracte este de circa 2,5 miliarde. După 2020, firma Erbașu apare într-un contract din mai 2021 privind construcția de parcări supraterana, în valoare de peste 200 de milioane lei (în total sun 6 firme câștigătoare), și încă un contract, din septembrie 2020, pentru executarea unor drumuri și alei în zona Valea Oltului și Prelungirea Ghencea. Construcții Erbșu este singura firmă câștigătoare, contractul fiind însă de doar 3,4 milioane lei.
În mai 2023, Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană a Sectorului 6 încheie un alt contrat pentru construcție de drumuri, contract ce cuprinde două loturi, ambele în valoare de circa 300 de milioane lei. Construcții Erbașu face parte din asociația de peste zece firme câștigătoare la ambele loturi.
În ceea ce privește Primăria Generală a Municipiului București, Construcții Erbașu apare în cel puțin 5 contracte semnate după anul 2020. Primul, din octombrie 2021, în valoare de 35 de milioane lei, vizează reabilitarea a 3,9 kilometri din rețeaua de termoficare a orașului, mai exact Magistrala Progresu Berceni.
Cel de-al doilea contract vizează tot reabilitarea sistemului de termoficare, cele cinci loturi din acest contract însumând peste 105 kilometri de țevi și conducte. Valoarea totală este de peste 1,3 miliarde lei, însă Construcții Erbașu a câștigat, alături de o altă firmă, doar lucrările pe loturile 3 și 4, valoarea totală fiind de circa 550 milioane lei.
Următorul contract, din octombrie 2023, câștigat de Terra Gaz Construct și Construcții Erbașu, în valoare de 88 milioane lei, a fost acordat pentru renovarea integrală a două corpuri de la Maternitatea Bucur. În final, ultimul contract, semnat tot în octombrie 2023, de aproape un miliar de de lei, vizează reabilitarea șinelor de tramvai pe mai multe bulevarde din Capitală. Lucrările au fost împărțite în 14 loturi, Construcții Erbașu fiind printre firmele câștigătoare pentru 4 loturi. Valoarea celor patru contracte este de circa 700 de milioane lei.
Astfel, celelalte șase primării din Capitală au în total cel puțin 13 contracte cu asociații de firme în care apar și firmele Erbașu, adică aproape dublu de cât a avut Primăria Sectorului 4 în aceeași perioadă. Valoarea totală a acestor contracte cadru depășește pragul de 10 miliarde lei, însă, din nou, este dificil de spus care sunt sumele care au ajuns exact la această firmă, în aproape toate cazurile contractele fiind câștigate de asociații de mai multe firme. Totuși, într-un clasament al primăriilor de sector, primăria condusă de Daniel Băluță se află pe prima poziție în ceea ce privește numărul de contracte, și valoarea cadru, încheiate cu această firmă.