Naționala României a debutat cu o înfrângere în preliminariile Campionatului Mondial din 2026, pierzând cu 0-1 în fața Bosniei și Herțegovinei, pe Arena Națională, vineri, 21 martie.
Startul nefast al tricolorilor pregătiți de Mircea Lucescu poate periclita soarta calificării, pe care o națiune întreagă o așteaptă de 28 de ani. România nu a mai ajuns la Mondiale din 1998, de pe vremea Generației de Aur. Golul lui Gigovic din minutul 14 ne-a reamintit că ultima dată când naționala a început preliminariile cu o înfrângere a fost în campania pentru CM 2010, când a pierdut 0-3 cu Lituania, la Cluj-Napoca, avându-l pe Victor Pițurcă selecționer.
În istoria preliminariilor, România a reușit o singură dată să se califice la Mondial după ce a pierdut primul meci. S-a întâmplat în campania pentru Mexico 1970. Atunci, tricolorii, cu Mircea Lucescu pe teren, au fost surclasați de Portugalia lui Eusebio cu 3-0, la Lisabona, dar au avut un parcurs excelent ulterior, cu trei victorii (2-0 și 1-0 cu Elveția, 1-0 cu Portugalia) și două egaluri (2-2 și 1-1 cu Grecia). România a terminat grupa pe primul loc și astfel s-a născut Generația Guadalajara.
În rest, reprezentativa noastră a pornit cu victorii sau cel puțin cu egal campaniile terminate cu participarea la Mondiale. România a fost prezentă la șapte turnee finale CM. La edițiile 1930 din Uruguay și 1938 din Franța tricolorii au ajuns fără să joace pentru calificare.
Primul Campionat Mondial din istorie s-a disputat pe bază de invitații, iar pentru calificarea la CM 1938, România trebuia să dea baraj cu Egipt. Totuși, egiptenii au refuzat să se prezinte la meci, deoarece era programat pe 17 decembrie 1937, în luna sfântă a Ramadanului, astfel că România s-a calificat fără să joace.
România a jucat pentru prima dată în preliminariile Cupei Mondiale în campania pentru CM 1934, găzduit de Italia. Tricolorii au debutat cu un 2-2 contra Elveției, la Berna, apoi au învins Iugoslavia cu 2-1, la București, obținând astfel calificarea. La acea vreme, echipele disputau doar câte un singur meci între ele.
În perioada de glorie 1990-1998, tricolorii au reușit trei calificări la rând la cel mai mare festin fotbalistic din lume. România a revenit la Mondiale după 20 de ani, calificându-se la Coppa del Mondo 1990 din Italia. Jucătorii pregătiți de Emeric Ienei au început cu o victorie contra Bulgariei, 3-1, la Sofia, și au acontat calificarea după un succes istoric, 3-1 împotriva Danemarcei, în Ghencea.
Generația de Aur a pornit cu dreptul și spre World Cup 1994, 7-0 acasă cu modesta reprezentativă din Insulele Feroe. Aflați în luptă cu Belgia și Țara Galilor, Gică Hagi și compania au obținut biletele pentru turneul final din America după victoria memorabilă obținută la Cardiff, 2-1 cu Țara Galilor, în ultima partidă din grupă.
Accesul la Coupe du Monde 1998 a fost realizat în pas de defilare, cu 9 victorii și un sigur rezultat de egalitate, 1-1 cu Irlanda, la Dublin, în finalul preliminariilor.
După participarea la CM 1998, România a ratat șase calificări, dintre care două după meciuri de baraj. În această perioadă, tricolorii au început de patru ori cu victorie preliminariile (2002, 2006, 2014, 2022), dar nu a fost suficient.
În campania pentru CM 2002, România a terminat grupa pe locul 2, după Italia, și a jucat baraj cu Slovenia, pierdut dramatic după 1-2 la Ljubljana și 1-1 la București. Loți Boloni a început preliminariile, Gică Hagi le-a încheiat.
Tricolorii au mai fost aproape de calificare la CM 2014, când s-a clasat pe locul 2 în grupă, după Olanda, și au disputat barajul cu Grecia (1-3 la Atena, 1-1 la București).
Mircea Lucescu (79 de ani) are ca obiectiv calificarea României la Cupa Mondială 2026 din Canada, Mexic și SUA. În primul mandat, ”Il Luce” a condus naționala în preliminariile CM 1986. Ratarea acelei calificări îl urmărește încă.
”Am început cu stângul această campanie, însă, așa cum au câștigat ei aici, putem câștiga și noi la Viena sau în Bosnia. Au demonstrat că sunt o echipă foarte bună, dar ne-au lipsit și câțiva jucători importanți. Vă reamintesc meciul din Irlanda de Nord, când au lipsit Ștefănescu, Balaci și Cămătaru, dar tot am dominat categoric. Același lucru s-a întâmplat și în această seară”, a declarat selecționerul după înfrângerea cu Bosnia și Herțegovina.
România, care venea după EURO 1984, a început preliminariile cu o înfrângere dureroasă, 2-3, contra Irlandei de Nord, pe 12 septembrie 1984, la Belfast. Totuși, speranțele de calificare s-au menținut până în returul de pe 16 octombrie 1985, jucat la București.
A fost un meci în care România avea nevoie de victorie, iar Mircea Lucescu a trebuit să se descurce fără căpitanul Costică Ștefănescu, suspendat, și Cămătaru, accidentat. Deși România a dominat categoric, 11-2 șuturi pe poartă și 21-0 la cornere, nord-irlandezii s-au impus cu 1-0, prin golul înscris de Jimmy Quinn în minutul 29.
Eșecul a lăsat România pe locul 3 în grupă, cu 3 victorii, 3 egaluri și două înfrângeri, totalizând 12 puncte (pe atunci se acordau două puncte la victorie). Calificarea a fost ratată, după ce Irlanda de Nord a făcut o remiză de salon, 0-0, cu Anglia pe Wembley, obținând astfel biletele pentru Mexic.
Tricolorii au mai așteptat încă patru ani pentru a reveni la un Campionat Mondial, reușind în cele din urmă calificarea la Italia 1990. Pe bancă era însă Emeric Ienei!
1,45 este cota SUPERBET pentru pronosticul „peste 2,5 goluri” la San Marino – România