News

Contre între Serghei Lavrov și Maia Sandu. Rușii pun presiune pe Moldova: ”Vor să facă a doua Ucraina”

Maia Sandu i-a răspuns lui Serghei Lavrov, după ce ministrul de externe rus a acuzat Occidentul că vrea să facă din Moldova ”a doua Ucraina”. Rușii sunt deranjați de apropierea dintre Republica Moldova și Europa.
17.06.2022 | 11:01
Contre intre Serghei Lavrov si Maia Sandu Rusii pun presiune pe Moldova Vor sa faca a doua Ucraina
Serghei Lavrov critică apropierea Republicii Moldova de Europa. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Lavrov a criticat politica Europei în privința tentativei UE de a integra Moldova, alături de Ucraina.

Contre între Serghei Lavrov și Maia Sandu

Bineînțeles, e clar că încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun:

ADVERTISEMENT

Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente”, a declarat Lavrov.

De asemenea, Lavrov a criticat atitudinea Moldovei față de Rusia, care și-a dori ca ”rușii să facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să amâne plățile față de Moldova”, potrivit de Antena 3.

ADVERTISEMENT

”Acest tip de cerșetorie, în mare parte extorcare, jucând pe ideea că dacă nu faceți cum vrem noi, mergem mai repede în Europa, și dacă faceți cum vrem noi, tot mergem, dar mai încet.

Cam aceste tipuri de semnale cred, dar pot să vă asigur că mare parte a cetățenilor din Republica Moldova înțeleg perfect jocul. Cu atât mai mult cei din Transnistria și, mai ales, cei din Găgăuzia.

ADVERTISEMENT

Și foarte dur lucrează Uniunea Europeană, forțând aceste țări care încă nu sunt nici candidate să deschidă al doilea front”, a explicat Lavrov.

Maia Sandu i-a replicat lui Lavrov

Maia Sandu i-a dat replica lui Lavrov și a explicat că nu există nicio legătură între livrările de gaze și statutul de țară candidată la UE. Asta, în condițiile în care Moldova cumpără gaze de la ruși la un preț mare, pe care-l achită la timp.

ADVERTISEMENT

”Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE.

Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom – noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a declarat Sandu, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT