News

Contribuții mai mari la sistemul de pensii în 2022. Cât au de plătit constructorii

Muncitorii din domeniul construcțiilor vor avea de plătit contribuții mai mari la sistemul de pensii odată cu creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2022.
07.01.2022 | 08:24
Contributii mai mari la sistemul de pensii in 2022 Cat au de platit constructorii
Constructorii plătesc o contribuție de 21,25% în 2022. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Creșterea salariului minim de la începutul anului 2022 a dus și la creșterea indicatorilor folosiți pentru calcularea anumitor taxe și contribuții la sistemul de asigurări sociale de stat. Astfel, de la începutul acestui an, salariul mediu brut a crescut la rândul său.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, de la 1 ianuarie, salariul mediu brut, folosit pentru calcularea contribuțiilor la sistemul de pensii este de 6.095 lei,  notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

În sistemul public de asigurări sociale este valabilă o contribuție de 25% pentru persoanele angajate sau care, prin diferite legi, au obligația de a plăti astfel de contribuții.

Contribuțiile pentru 2022 ale constructorilor și ale celor care lucrează în condiții speciale

Autoritățile au stabilit  o cotă de 4% pentru persoanele care lucrează în condiții deosebite de muncă, grupele I și II. Vorbim în acest caz de cei angajați care și-au desfășurat activitatea în condiții periculoase care pot duce la îmbolnăvire.

ADVERTISEMENT

În cazul condițiilor speciale de muncă, în 2022, cotele de contribuții ajung la 8%. În această categorie se află, conform legii 263/2010, cei care își desfășoară activitatea folosind sau producând materiale explozive, în spații cu risc de radiații, în subteran, în apă, pe platformele marine, în sectorul chimic sau în exploatarea minereurilor.

Persoanele care lucrează în domeniul construcțiilor și care primesc salarii sau venituri asimilate acestora vor plăti contribuții la sistemul de asigurări de sănătate în condițiile stabilite de către punctul 5, articolul 60 al legii 227/2015.

ADVERTISEMENT

În 2022, constructorii vor plăti o cotă de 21,25% la bugetul asigurărilor sociale. Un nivel de impozitare mai mic față de cel al persoanelor fizice care au încheiat un contract cu CNPP și care contribuie cu 25% din veniturile realizate.

Trebuie precizat faptul că, în cazul persoanelor fizice, angajatorii nu sunt obligați să asigure plata cotei de contribuției pentru pensii și alte prestații sociale atunci când activitatea acestora se desfășoară în condiții speciale sau deosebite de muncă.

ADVERTISEMENT

Creșterile aduse anul 2022

La finalul anului 2021, guvernanții au decis creșterea salariului minim. Astfel, acesta a ajuns la un nivel de 2.550 lei brut. Asta înseamnă că angajații vor primi, în mână, 1525 lei.

Tot de la 1 ianuarie, valoarea punctului de pensie a fost stabilită la 1.586 lei, iar indemnizația socială pentru pensionari (pensia minimă, a fost majorată la 1.000 de lei.

Autoritățile au decis și o creștere a ajutorului de deces în cazul asiguraților sau pensionarilor, la 6.095 lei, și la 3.048 lei în cazul decesului unui membru de familie al unei persoane asigurate/pensionare.

ADVERTISEMENT
Tags: