News

Controale ANPC la Blue Air. Ce nereguli au descoperit autorităţile. Reacția companiei: ”Am luat la cunoştinţă ameninţările”

ANPC a dezvăluit joi că Blue Air nu a restituit nici în prezent banii pentru cursele anulate, în timp ce reprezentanții companiei aeriene au spus că nu au primit înștiințarea oficială.
16.06.2022 | 18:33
Controale ANPC la Blue Air Ce nereguli au descoperit autoritatile Reactia companiei Am luat la cunostinta amenintarile
ANPC anunță ca va amenda Blue Air. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

ANPC a transmis concluziile ultimei anchete care a vizat Blue Air, companie care a anulat peste 11.000 de zboruri, dar nu a restituit banii pasagerilor. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a completat că este vorba despre neregulile întâlnite până 14 iunie 2022.

Cursele anulate de Blue Air valorează peste 66,5 milioane de lei

Sursa citată a subliniat că de la 30 aprilie 2021, când au fost ridicate majoritatea restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, Blue Air a anulat zboruri pentru care erau făcute aproape 180.000 de rezervări. De asemenea, pentru cele peste 11.000 de curse, pasagerii au plătit peste 66,5 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

În comunicatul remis de ANPC se arată că Blue Air nu a oferit călătorilor explicații pentru pentru anularea zorurilor. Totodată, compania nu a rambursat contravaloarea acestora şi nici nu a plătit compensaţii.

ANPC a evidențiat că nu a fost prima dată când Blue Air a procedat astfel. În acest context, cuantumul amenzii o să fie stabilit ulterior, conform Directivei europene Omnibis.

ADVERTISEMENT

Astfel, în perioada analizată de comisarii ANPC, mai exact începând cu 30 aprilie 2021 şi până la data de 14 iunie 2022 – când rezultatele cercetărilor au fost aduse la cunoştinţa reprezentantului companiei -, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri.

(…) Echipa de comisari ANPC a lucrat în tot acest timp în colaborare cu Centrul European al Consumatorilor România, care a centralizat un număr de 924 de reclamaţii transfrontaliere referitoare la serviciile operatorului aviatic, primite la nivelul reţelei ECC-Net.

ADVERTISEMENT

Numărul de anulări de zboruri precizat a vizat rezervări realizate începând cu 30 aprilie 2021 şi continuând cu anii 2022 şi 2023”, au arătat reprezentanții ANPC.

Oferte de nerefuzat și anulări fără explicații ale curselor

Conform sursei citate, pentru multe dintre zborurile planificate, anularea a fost făcută la scurt timp de la punerea pe piaţă a ofertei de zbor. Practic, inspectorii ANPC au afirmat că Blue Air lansa oferte foarte avantajoase pentru bilete, dar anula cursele la puțin timp după aceea.

ADVERTISEMENT

Și cum asta s-a făcut ”fără a oferi o justificare aferentă anulării, precum şi fără a proceda la restituirea contravalorii achitate şi a compensaţiilor cuvenite în aceste situaţii este, conform Regulamentului CE 261/2004”, ANPC consideră că Blue Air a folosit ”o practică comercială incorectă”.

În fața acestor acuzații, reprezentanții Blue Air au precizat că nu pot răspunde pentru că nu au primit niciun document oficial din partea inspectorilor.

În plus, s-a completat că au mai existat companii aeriene care au anulat mii de zboruri în ianuarie și februarie, din cauza restricţiilor de călătorie generate de pandemie: ”De menționat faptul că Lufthansa Group, care include companiile aeriene Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines şi Eurowings, a anulat 33.000 de zboruri, reprezentând 10% din programul său operațional.

Raynair a anulat 33% dintre zborurile programate în luna ianuarie 2022. La fel și Wizz Air, care a anulat mii de zboruri și a suspendat peste 100 de rute.”

Blue Air susține că nu a fost înștiințată oficial

Conform celor transmise în comunicatul de presă, Blue Air nu a primit niciun document de la ANPC, cu privire la neregulile semnalate de inspectori:

Compania BLUE AIR AVIATION SA a luat la cunoştinţă, din materiale de presă publicate, despre ameninţările formulate la adresa sa de dl. Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Până la acest moment, compania BLUE AIR AVIATION SA nu a primit niciun document oficial prin care să îi fie communicate măsurile de sancționare care au fost diseminate în presă.

Având în vedere numeroasele solicitări pe care le-am primit din partea mass-media, vă aducem la cunoștință faptul că nu putem răspunde unor acuzaţii publicate în presă, în absența unui document care să ateste cu certitudine că acestea au fost formulate, într-adevar, de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.”

 

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit...
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit Bucureştiul "unul dintre cele mai cool orașe din Europa"
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Aproape de o tragedie la metrou. Accident nemaivăzut la Metrorex
Aproape de o tragedie la metrou. Accident nemaivăzut la Metrorex
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”