News

Controale de amploare ale ANAF. Amenzi pentru operatorii economici care nu respectă legea

Un număr de 100 de operatori economici au fost controlați de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care verifică conectarea caselor de marcat la serverele ANAF.
21.10.2021 | 17:42
Controale de amploare ale ANAF Amenzi pentru operatorii economici care nu respecta legea
ANAF a demarat o serie de controale privind aparatele de marcat electronice la mai multe companii
ADVERTISEMENT

În plină criză politică și socială, în care scumpirile din piața energiei au lovit toate sectoarele de activitate, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declanșat 100 de acţiuni de control la operatori economici.

“Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a demarat 100 de acţiuni de control la operatori economici, pentru a verifica modul de conformare în ceea ce priveşte conectarea tuturor aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, achiziţionate şi utilizate de către aceştia.

ADVERTISEMENT

La operatorii economici unde au fost finalizate verificările, inspectorii ANAF au constatat că 87% dintre aceştia s-au conformat, iar pentru ceilalţi care nu au realizat conectarea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, conform legislaţiei în vigoare”, a anunţat ANAF, citată de news.ro.

Termenul limită pentru conectarea caselor de marcat este de 30 noiembrie 2021

Fiscul a verificat în primul rând modul de conformare în ceea ce priveşte conectarea tuturor aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, iar valoarea amenzilor date nu a fost precizată, notează sursa amintită.

ADVERTISEMENT

Termenul limită pentru conectarea caselor de marcat la serverul ANAF este data de 30 noiembrie 2021. Pe portalul ANAF, contribuabilii pot afla mai multe informaţii detaliate despre conectare (Legislaţia, Ghidul conectării, evidenţa AMEF).

“Acţiunile de control derulate de ANAF având această tematică, vor continua în perioada următoare atât în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, cât şi pentru a asigura un mediu concurenţial corespunzător”, se specifică în comunicatul remis de ANAF.

ADVERTISEMENT

Care sunt obligațiile operatorilor economici care dețin aparate de marcat electronice

Conform hotărârii nr. 435/2021, conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale se realizează începând cu 31.03.2021, așa cum anunță chiar Fiscul pe site-ul oficial.

”Termenele limită de conectare pentru aparatele de marcat electronice fiscale sunt: pentru aparatele de marcat electronice fiscale deținute de operatori economici încadrați în categoria marilor contribuabili – 30.06. 2021.

ADVERTISEMENT

Pentru aparatele de marcat electronice fiscale deținute de operatori economici încadrați în categoria contribuabililor mici si mijlocii – 30.11.2021.”, se arată pe site-ul ANAF.

La întrebarea ”Care sunt obligațiile operatorilor economici care dețin aparate de marcat electronice fiscale instalate in zone deservite de rețele de comunicații?”, ANAF a oferit următorul răspuns: ”Operatorii economici care dețin aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone deservite de rețele de comunicații au obligația sa întreprindă demersurile necesare pentru conectarea acestora la sistemul informatic MF-ANAF”. 

Ce trebuie să asigure operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale

ANAF amintește că operatorii economici se pot adresa distribuitorilor autorizați/unităților acreditate de service cu solicitarea intervenției acestora în scopul trecerii aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în profil online și implicit conectarea la sistemul informatic.

Așadar, operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale asigură, cu caracter permanent, îndeplinirea condițiilor pentru menținerea conexiunii (de exemplu asigură neîntreruperea serviciilor de internet etc.).

După realizarea conectării aparatului de marcat electronic fiscal la sistemul informatic, conform procedurii, operatorul economic deținător al aparatului de marcat, poate verifica, prin intermediul serviciului Spațiu Privat Virtual, eventuale mesaje pe care sistemul informatic le poate transmite, referitoare la disfuncționalitățile transmiterii fișierelor de la AMEF la sistemul informatic, conform prevederii art. 2 alin. (2) din OpANAF nr. 435/2021, informează ANAF.

ADVERTISEMENT
Tags: