ADVERTISEMENT
News

Control la ICCJ din partea Inspecției Judiciare, după decizia CCR privind completurile specializate: „Tânjește de mult la revocarea conducerii”

Autor: Eduard Nicolae Popa | 05.07.2019 | 18:53
Control la ICCJ din partea Inspecției Judiciare, după decizia CCR privind completurile specializate: „Tânjește de mult la revocarea conducerii”
Lia Savonea, președintele CSM, va trimite Inspecția Judiciară la ICCJ *foto: ziare.com

Lia Savonea, președintele Curții Supreme de Magistratură, a declarat în contextul deciziei CCR privind completurile speciale de la ICCJ că va convoca Secția pentru judecători a Consiliului prin care va stabili responsabilitatea conducerii instanței supreme și va dispune probabil un control al Inspecției Judiciare. În replică, președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a declarant că șefa CSM „tânjește” revocarea acesteia.

ADVERTISEMENT

Președintele CSM anunță un control al Inspecției Judiciare la ICCJ

Potrivit şefei CSM, responsabilităţile privind constituirea completelor specializate pe fapte de corupție revin conducerii Înaltei Curţi. „Am în vedere că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este situată în vârful ierarhiei instanţelor din România, iar conduita managerială a instanţei supreme trebuie să o raportăm la un nivel de exigenţă şi rigoare ridicate”, a spus Lia Savonea.

„În data de 3 iulie, CCR a constat existenţa unui conflict de natură juridică constituțională generat de refuzul Înaltei Curţi de a aplica, pe o durată mare de timp a dispozițiilor legale privind constituirea completelor specializate în materie de corupţie în primă instanţă. Având în vedere implicaţiile deciziei, care va avea drept consecinţă prelungirea duratei procedurilor în materie penală cu toate consecinţele, în calitate de preşedinte al CSM, voi convoca Secţia pentru judecători în vederea analizării responsabilităţii conducerii instanţei supreme. Cel mai probabil, în urma unui control făcut prin Inspecţia Judiciară, cu privire la care Secţia va decide”, a mai explicat președintele CSM, potrivit Mediafax.

Lia Savonea, președintele CSM, va trimite Inspecția Judiciară la ICCJ
Cristina Tarcea, răspuns cu privire la controlul Inspecției Judiciare la ICCJ *foto: libertatea.ro

Reacția președintelui ICCJ, după anunțul făcut de șefa CSM

Președintele Înaltei Curți i-a dat replica omologului său de la CSM: „Doamna Savonea tânjeşte de mult la revocarea conducerii ÎCCJ pentru a numi în loc persoane mai puţin predispuse la independenţă faţă de dânsa. Cât despre Inspecţia Judiciară, tocmai CSM a constatat recent o acţiune disciplinară lovită de nulitate absolută fata de mine, adică abuzivă. Realitatea este ca până în septembrie am drept de vot în CSM, vot pe care nu-l poate controla şi de care vrea să scape”, a spus Cristina Tarcea, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT