Sport

Cum s-a născut controversa din cazul Novak Djokovic! Trei momente care l-au transformat într-un antierou în plină pandemie

Novak Djokovic este personajul principal în cea mai controversată poveste a începutului de an, după ce sârbului nu i-a fost permis accesul în Australia, pentru primul turneu de Gran Slam din 2022.
06.01.2022 | 09:52
Cum sa nascut controversa din cazul Novak Djokovic Trei momente care lau transformat intrun antierou in plina pandemie
Cum a pornit controversa în cazul Novak Djokovic
ADVERTISEMENT

Toată povestea a explodat marţi, când Novak Djokovic a primit o scutire din partea organizatorilor Australian Open, prin care era atestat faptul că jucătorul de 34 de ani nu se poate vaccina. Decizia a fost îndelung contestată, iar totul a culminant cu situaţia uluitoare de miercuri seară, când autorităţile nu i-au permis intrarea în Australia.

FANATIK îţi prezintă cum s-a născut controversa din cazul Novak Djokovic, prin trei momente care l-au transformat într-un antierou pe marele tensimen sârb. Totul a pornit la o lună după ce pandemia de coronavirus începuse să facă ravagii în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Controversele din cazul Novak Djokovic. A fost împotriva vaccinului încă de la începutul pandemiei de coronavirus

În aprilie 2020, la o lună după ce întreaga lume se oprise în loc din cauza pandemiei de coronavirus, Novak Djokovic se declara împotriva vaccinului. Declaraţia controversată o făcea în timpul unui live pe Facebook, la care au participat şi alţi sportivi din Serbia, iar criticile au început să apară imediat.

“Sunt împotriva vaccinării şi nu vreau să fiu forţat de cineva să mă vaccinez pentru a putea călători. Dacă va deveni obligatoriu, ce se va întâmpla? Va trebui să iau o decizie. Am propriile mele opinii despre această situaţie şi nu ştiu dacă aceste gânduri se vor schimba la un moment dat”, spunea Novak Djokovic.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, doctorul Predrag Kon, unul dintre cei mai cunoscuţi epidemiologi din Serbia, a comentat atitudinea lui Novak Djokovic. “Ca unul dintre cei mai loiali suporteri ai lui Nole, vreau să explic importanţa şi imensa contribuţie pe care imunizarea o va aduce populaţiei. Este prea târziu pentru el, deja şi-a creat nişte concepţii greşite. Maestre, îţi doresc tot binele. Pe viitor, în orice caz, încearcă să eviţi răspunsurile pentru întrebările legate de vaccin pentru că ai un impact imens”.

Ulterior, Novak Djokovic a susţinut că nu este împotriva vaccinării, dar că nu este de acord ca imunizarea să fie efectuată forţat. “Problema mea cu vaccinul este atunci când cineva te forţează să-ţi introduci ceva necunoscut în corp. Este inacceptabil”, spunea Novak Djokovic în august 2020.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic, fiasco total cu Adria Tour. Focar de COVID-19 la turneele organizate de Nole

În iunie 2020, când sportul mondial repornea cu reguli stricte, Novak Djokovic şi soţia acestuia au decis să organizeze Adria Tour, o serie de turnee demonstrative în Balcani. Planul sârbului a fost intens criticat din cauza faptului că turneele s-au disputat fără reguli de distanţare socială şi cu tribune pline.

Adria Tour ar fi trebuit să se dispute în Serbia, Croaţia, Muntenegru şi în două oraşe din Bosnia, însă planul a picat după primele două turnee. La competiţia din Croaţia, Grigor Dimitrov a anunţat că a fost testat pozitiv la COVID-19, iar după câteva zile, Borna Coric, adversarul bulgarului, s-a îmbolnăvit la rândul lui.

ADVERTISEMENT

Ultimele trei turnee au fost anulate din cauza numărului mare de cazuri apărute, iar pe lista infectaţilor s-a numărat şi Novak Djokovic. “Ştiu că intenţiile mele erau corecte şi, dacă aş avea şansa, aş organiza din nou Adria Tour. Nu cred că am făcut ceva rău”, spunea Nole, declaraţie care i-a atras un nou val de antipatie.

Scandalul scutirii medicale de la Australian Open. Djokovic nu se încadra la niciuna dintre categoriile exceptaţilor la vaccin

În ultimele luni, Novak Djokovic a fost mai mereu întrebat despre ce se va întâmpla dacă regulile vor fi mai stricte la Australian Open. Sârbul a evitat mereu să spună dacă este sau nu vaccinat, însă, în octombrie, anunţa că nu este încă hotărât dacă va merge sau nu în Australia.

“Eu am propria opinie, dar nu voi dezvălui dacă sunt sau nu vaccinat. E o chestie personală. Mi se pare inadecvat să întrebi asta. Prea mulți oameni își iau această libertatea, de a întreba dacă te-ai vaccinat. Apoi te judecă! Agentul meu poartă constant discuții cu cei de acolo. Încercăm să îmbunătățim condițiile tuturor, fie ei vaccinați sau nevaccinați. În aceste condiții, încă nu sunt hotărât dacă voi juca sau nu la Melbourne”, anunţa Novak Djokovic.

Australienii au decis ca doar jucătorii vaccinaţi să poată participa la Australian Open 2022, iar Novak Djokovic a apelat la o scutire medicală. Actul atestă că tenismenul de 34 de ani nu se poate vaccina, însă presa internaţională a susţinut că sportivul nu se încadra la niciuna dintre categoriile exceptaţilor la vaccin.

Categoriile pentru scutirea de la vaccin

  • istorie de anafilaxie față de o componentă a vaccinurilor aprobate
  • efecte adverse grave după vaccinarea cu o primă doză, care au condus la spitalizare sau incapacitate semnificativă
  • afecțiune medicală acută
  • boală cardiacă inflamatorie în ultimele șase luni

Decizia acordării scutirii a provocat un adevărat cutremur în lumea sportului, iar valul de contestatari la adresa lui Novak Djokovic s-a înmulţit peste noapte. Miercuri, sportivul de 34 de ani a ajuns în Australia, dar va fi deportat după ce autorităţile nu au acceptat scutirea primită.

În nici doi ani, Novak Djokovic a ajuns un adevărat antierou în lumea tenisului, chiar dacă nici înainte de pandemie nu se bucura de popularitatea lui Roger Federer sau a lui Rafael Nadal. Mai mult decât atât, toată povestea cu scutirea i-a atras antipatii şi din rândul colegilor din circuit.

ADVERTISEMENT