News

Controversă după moartea lui Adi de la Brad: ”L-au luat de acasă, deși nu se simțea bine”. Avocatul Gurului din Apuseni rupe tăcerea

Comunitatea al cărui lider a fost Vasile Ardelean Fărcaș, supranumit Adi de la Brad sau ”Guru din Apuseni” este consternată după moartea bărbatului. Membrii acesteia cred că stresul anchetei i-a grăbit sfârșitul.
08.07.2022 | 14:12
Controversa dupa moartea lui Adi de la Brad Lau luat de acasa desi nu se simtea bine Avocatul Gurului din Apuseni rupe tacerea
Vasile Ardelean Fărcaș, alias ”Guru din Apuseni”, a murit la o lună și jumătate după ce fusese acuzat de viol și hărțuire / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Moartea lui Adi de la Brad, liderul spiritual al comunității ”Copiii Soarelui”, la mai puțin de o lună și jumătate de la începerea anchetei care viza infracțiuni de hărțuire sexuală și viol, a stârnit indignare în rândul mișcării conduse de acesta.

Avocatul lui Ardelean: ”Polițiștii l-au luat de acasă, deși le-a spus că nu se simte bine”

”Guru din Apuseni” a murit, vineri dimineața, din cauza unor probleme de sănătate care se acutizaseră în ultima vreme. Conform informațiilor oferite de avocatul Aurel Moldovan, acesta fusese obligat de polițiști să meargă la o percheziție informatică, săptămâna trecută, deși nu se simțea bine, iar reprezentantul lui legal era în concediu.

ADVERTISEMENT

”Eu tot am spus în instanța de judecată: nu-i dați mandat de arestare pentru că orice se poate întâmpla cu acest om. Aveți în vedere toate documentele medicale! Chiar în perioada percheziției, lui i s-a făcut rău, l-au dus de urgență la spital.

Mai mult decât atât, cei de la poliție au considerat că nu trebuie să mă aștepte și pe mine, să particip la percheziția informatică, eu fiind în concediu săptămâna trecută. Au venit și l-au luat de acasă, el spunând că nu se simte bine. L-au dus la Alba Iulia să facă percheziție informatică în condițiile în care el nu putea să stea pe scaun. Tot stresul ăsta a accentuat starea în care se afla”, a explicat Aurel Moldovan pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Lui Adi de la Brad i s-a făcut rău la percheziția din luna mai

Vasile Ardelean Fărcaș a murit din cauza unei hemoragii interne provocate de o infecție la plămâni și un blocaj renal. De asemenea, el suferea de mai mult timp de probleme la inimă și, recent, i s-a descoperit un diabet. La sfârșitul lunii mai, în timpul primei percheziții ale autorităților la Brad, el a acuzat stări de rău și a fost transportat la spitalul județean.

”După ce a fost externat, l-au reținut 24 de ore și i-au dat mandat pentru 30 de zile.

Documentele medicale pe care le-am depus în instanță au fost luate în calcul de Tribunalul Deva, dar nu și de prima instanță de judecată. Judecătorii de acolo nici nu s-au uitat la ele.

ADVERTISEMENT

Vă dați seama că el n-a mai trecut niciodată prin situația aceasta și stând acolo, închis… El fiind obișnuit în aer liber, normal că a intervenit o stare din aceasta de anemie”, a mai spus Aurel Moldovan pentru FANATIK.

Ce se întâmplă acum în comunitatea ”Copiii Soarelui”

Avocatul spune că a discutat cu Ardelean Fărcaș cu doar câteva ore înainte să moară și că acesta era foarte îngrijorat pentru mersul anchetei și pentru soarta comunității pe care o conducea.

ADVERTISEMENT

Acum, ”Copiii Soarelui” sunt consternați de moartea fulgerătoare a liderului spiritual și cred că moartea lui a fost grăbită de acuzațiile care i-au fost aduse.

”Toată lumea e siderată, sunt nemulțumiți de modalitatea în care se face această anchetă, pentru că omul ăsta chiar a fost nevinovat. Nu a șantajat pe nimeni, nu a forțat pe nimeni să stea acolo, toți au venit de bună voie. Nu a violat pe nimeni, și-a asumat răspunderea pentru copiii pe care i-a făcut. El chiar își iubea copiii și ținea morțiș să fie trecut în certificatul de naștere pentru a contribui la bunăstarea lor”, ne-a mai declarat avocatului lui Adi de la Brad.

Odată cu decesul lui Vasile Ardelean Fărcaș, urmărirea penală a acestuia urmează să înceteze prin deces. Dosarul nu se încheie aici, pentru că mai mulți membri ai comunității au fost puși sub acuzare pentru rele tratamente asupra minorilor.

Dosarul penal merge mai departe fără Ardelean

Este vorba despre părinții copiilor care creșteau la Brad și care nu erau înscriși în ciclul școlar primar, obligatoriu în România. Conform declarațiilor avocatului, minorii urmau cursuri online la școli din Statele Unite, care nu sunt, însă, recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării din România.

Vasile Ardelean Fărcaș a pus, în 1997, bazele mișcării spirituale ”Copiii Soarelui”, care a strâns, de-a lungul timpului, zeci de adepți. Aceștia locuiau pe un teren al asociației conduse de Fărcaș și se întrețineau din muncile agricole.

În urmă cu o lună și jumătate, Fărcaș a ajuns în vizorul poliției, fiind acuzat de hărțuire sexuală și viol, infracțiuni pe care le-ar fi comis în mod repetat, spun procurorii. Într-un interviu acordat recent, Guru din Apuseni a declarat că are ”7-8 copii” în România și alte câteva mii în străinătate. Bărbatul a respins acuzațiile, susținând că a avut acceptul femeilor cu care a întreținut relații sexuale.

ADVERTISEMENT