News

Controversa pe tema câinilor maidanezi, reluată în Parlament. Eutanasierea patrupedelor ar putea fi considerabil îngreunată

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca eutanasierea câinilor din adăposturile administrațiilor locale să se facă abia după 180 de zile, față de cele 14 zile lucrătoare prevăzute acum.
01.06.2022 | 18:40
Controversa pe tema cainilor maidanezi reluata in Parlament Eutanasierea patrupedelor ar putea fi considerabil ingreunata
În momentul de față, câinii pot fi eutanasiați la 14 zile după ce ajung în adăpost/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Subiectul câinilor fără stăpân și al eutanasierii lor a provocat în mai multe rânduri controverse acerbe în Parlament, iar discuțiile ar putea fi relansate de un proiect de lege inițiat de către deputatul Mihail Albișteanu (AUR). Proiectul acestuia ar prelungi apreciabil termenul în care un câine poate fi ținut în adăpost fără a mai fi eutanasiat.

Termenul pentru eutanasiere, majorat de peste 10 ori

În momentul de față, orice câine care nu este revendicat sau adoptat în termen de 14 zile lucrătoare de la capturarea sa poate fi eutanasiat în vederea stopării înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, a promovării deţinerii responsabile a câinilor de către proprietari şi de către persoanele care îi adoptă, a reducerii apariţiei rabiei şi a altor zoonoze, a reducerii riscurilor asupra sănătăţii oamenilor, a prevenirii agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor etc.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul, care este sprijinit și de către colegii săi de partid, susține aceste prevederi sunt injuste, încălcând dreptul la viaţă prin instituirea unor termene prea mici, în interiorul cărora s-ar putea revendica şi adopta câinii fără stăpân aflaţi în adăposturile publice.

Considerăm că eutanasierea câinilor sănătoşi, care nu suferă de boli incurabile care să le provoace suferinţe greu de suportat, reprezintă un act brutal, injust, specific unei societăţi degradate, pe alocuri chiar înapoiate şi care nu face cinste cetăţenilor acestei ţări”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În consecință, termenul după care este permisă eutanasierea câinilor este prelungit de la 14 la 180 de zile de la data la care patrupedele au fost înregistrate în adăposturile publice pentru câini. Extinderea termenului de peste 10 ori ar putea să provoace nemulțumiri în rândul administrațiilor locale care vor trebui să aloce sume mult mai mari pentru întreținerea patrupedelor. Dacă nu vor putea să întrețină câinii, vor fi nevoite să-i elibereze pe străzi, cu riscul aferent ca unii dintre ei să se comporte agresiv. În schimb, este previzibil ca organizațiile de protecție a animalelor să susțină măsura, acestea opunându-se constant eutanasierilor.

O altă modificare este legată de hrănirea câinilor. Potrivit OUG 155/2001, câinii de peste un an sunt hrăniți o singură dată pe zi, însă prin proiectul lui Albișteanu ar urma să primească două mese zilnic.

ADVERTISEMENT

Câinii maidanezi, un subiect ce a provocat controverse

Pe de altă parte, deputatul vrea să pună capăt adopțiilor fictive de câini, un fenomen reclamat de către angajații serviciilor care se ocupă de câinii fără stăpân. Este vorba de persoane care vin la adăposturi să adopte un câine, dar îl lasă în custodia adăposturilor. În proiect se prevede clar că, odată adoptat în acte, un câine nu mai poate sta în adăpost. În caz contrar, cel care a încercat să recurgă la adopția fictivă a unui câine pentru a preveni eutanasierea lui va fi socotit vinovat de abandon, devenind pasibil de amendă.

Chestiunea eutanasierii câinilor părea tranșată în 2013, când Parlamentul a adoptat legea prin care stabilea termenul de 14 zile lucrătoare în care un câine din adăposturi poate fi revendicat sau adoptat. Inițial, se stabilise un termen de 7 zile calendaristice, însă reacția ONG-urilor a fost atât de vehementă încât s-a ajuns la termenul de 14 zile lucrătoare. Legea a fost adoptată într-un context foarte tensionat, la scurtă vreme după ce un copil de 4 ani a murit sfâșiat de câinii maidanezi în parcul Tei din București. Doar în acest context a putut fi aprobată legea care a dus la curățirea străzilor din orașe de populația de câini.

ADVERTISEMENT

O tentativă similară avusese loc și în 2011, printr-un proiect de lege al PDL care dădea dreptul fiecărei primării să decidă câtă vreme poate fi ținut un câine în adăposturi. Proiectul a făcut ca zile în șir, militanții ONG-urilor să protesteze în fața Parlamentului. Aceștia au reușit să determine parlamentarii opoziției USL să atace legea la CCR care a declarat-o neconstituțională. După doi ani, la scurtă vreme după ce Ionuț Anghel a fost sfâșiat de câini, a fost adoptată legea aflată acum în vigoare, însă și atunci ONG-urile au protestat împotriva măsurii.

ADVERTISEMENT