Sporturi

Controversa Turului Franţei. Urmaşul lui Armstrong: FENOMEN sau DOPAT?

Final de etapă în Turul Franţei! Joi, 16 iunie, Joaquim Rodriguez a reuşit să se impună, fiind a doua cursă din acest Tur pe care o cîştigă. În urma acestei etape, podiumul rămîne...
16.07.2015 | 18:25
Controversa Turului Frantei Urmasul lui Armstrong FENOMEN sau DOPAT
ADVERTISEMENT

Final de etapă în Turul Franţei! Joi, 16 iunie, Joaquim Rodriguez a reuşit să se impună, fiind a doua cursă din acest Tur pe care o cîştigă. În urma acestei etape, podiumul rămîne neschimbat, Froome pe 1, van Garderen pe 2 şi Quintana pe 3.

CLASAMENT GENERAL

clasa

Turul Franţei 2015 este în plină desfăşurare, însă pare deja ucis de echipa Sky. Liderul echipei, extraterestrul Chris Froome a avut nevoie doar de o etapă de munte înalt pentru a-şi spulbera adversarii direcţi şi de a-şi aşeza confortabil tricoul galben pe umeri. “Froomie”, britanicul născut în Kenya a înlocuit interesul pentru competiţie cu o controversă. 

ADVERTISEMENT

Este acest urmaş al lui Lance Armstrong un fenomen sau un dopat? În urmă cu doi ani, pe Mont Ventoux, Froome lansa unul dintre cele mai spectaculoase atacuri din istoria recentă a ciclismului.

VEZI VIDEO: 

Britanicul l-a umilit pe Contador atunci. Însă, a fost atacul care a ridicat primele semne serioase de întrebare în ceea ce priveşte corectitudinea lui Froome. Nu s-a descoperit nimic în testele antidoping, însă asta nu e o garanţie  faptului că nu a luat nimic interzis. Umbra lui Armstrong dăinuia asupra competiţiei şi adepţii teoriei conspiraţiei găseau în Froome un urmaş de seamă.

ADVERTISEMENT

Rutierul de la Sky a cîştigat în 2013 clar competiţia, fără să aibă concurenţă, iar doi ani mai tîrziu, istoria pare să se repete. În 2014, Froome s-a accidentat în debutul Turului Franţei şi a fost nevoit să se retragă înainte să “îşi facă numărul în munţi”.

Supranatural

Datele echipei Sky referitoare la Chris Froome arată o capacitate formidabilă, supranaturală de efort pentru uscăţivul rutier. În primul rînd, Froome dezvoltă pînă la 7 watt/kg în momentul în care pedalează la maximum. Ca o comparaţie, Lance Armstrong a dezvoltat pînă la 6,8 watt/kg.

ADVERTISEMENT

Aceste cifre nu au cum să nu nască suspiciuni în ceea ce îl priveşte pe Froome. În momentul în care dezvolţi o putere mai mare decît unul dintre cei mai puternici ciclişti din istorie, Lance Armstrong, dopat dovedit, e greu să fii crezut că reuşeşti performanţe supraomeneşti doar datorită antrenamentului, aşa cum se apără Froome.

Un ciclist de weekend dezvoltă aproximativ 4 watt/kg spre comparaţie de cei doi “monştri”. Edward Coyle, doctor la Univ. din Texas declara în 2005 despre performanţele lui Armstrong: “E extraordinar că poate să menţină timp de 20 de minute 6,8 watt/kg pe căţărări. În acest moment (n.r. 2005), doar 20 de oameni din toată lumea pot face asta şi 10 sînt în Turul Franţei”, spunea dr. Coyle la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

Cealaltă “anomalie” în ceea ce-l priveşte pe Froome e referitoare la bătăile inimii. După 200 de kilometri de cursă, pulsul britanicului este de 160 de bătăi pe secundă, în condiţiile în care ceilalţi ciclişti ajung la 200.

Suferă de astm

Puterea incredibilă pe care o dezvoltă şi inima “de leu” a campionului britanic nu sînt singurele elemente care trebuie luate în considerare. Froome suferă de ASTM BRONŞIC.

În anul 2013, în Criteriul Dauphine, Froome a fost văzut cum folosea un inhalator în timpul cursei. Întrebat de jurnalişti la finalul cursei, Froome a recunoscut că suferă de astm şi că foloseşte inhalatorul de cînd era copil. El a precizat că inhalatorul a respectat toate regulile.

Orice om normal la cap îşi pune întrebarea: Cum poate Chris Froome, un sportiv născut în Kenya care suferă de astm să dezvolte una dintre cele mai mari puteri la pedalare şi pulsul său să rămînă mic?

Pus la zid

Mulţi dintre specialiştii şi comentatorii de ciclism din Franţa îl pun la zid pe Froome. Îşi aduc aminte de epoca înnegurată a lui Armstrong şi de istoria neagră a celor 7 ani (1999 şi 2005) şterşi din toate statisticile.

După atacul incredibil de acum cîteva zile de la Pierre San Martin, dezbaterea despre dopaj a avut o amploare mult mai mare. Victoria lui Froome a trecut pe planul doi, principala temă de discuţie fiind cea a dopajului.

Credibilitatea acestui sport a fost compromisă de 20 de ani deja, astfel că în ciclism polemicile şi acuzele de dopaj au un cadru mult mai bine conturat decît în celelalte sporturi.

Sky rîde de contestatari

Nu puţini sînt contestatarii lui Chris Froome în aceste zile. Atitudinea echipei Sky este una relaxat prin care îi ia peste picior pe contestatari spunînd că Froome culege roadele unei pregătiri foarte bune. VEZI VIDEO atacul de la Pierre San Martin:

https://youtu.be/wuW7w9mC8R4?t=2m35s

Managerul echipei, David Brailsford a declarat după victoria de la Sky la Pierre San Martin: “Am văzut ceea ce ne aşteptam să vedem. La Nibali au fost semne toată săptămîna. Totul a mers perfect, exact cum am calculat. Am venit pe această căţărare acum cîteva săptămîni, pentru că este una dintre ascensiunile cu potenţial. Primii 10 kilometri sînt duri, după care panta se îndulceşte, iar planul nostru a fost ca Froome să fie primul cînd ajunge pe porţiunea mai uşoară şi să pună timp. A mers perfect”

Ce urmează?

În mod normal al doilea titlu cîştigat de Chris Froome în Turul Franţei. Competiţia a ajuns la jumătatea ei abia, dar tricoul galben pare a fi croit şi anul acesta pe măsura kenyanului. Mai sînt multe etape montane de disputat în această ediţie, turul se poate pierde în fiecare etapă, dar nimeni nu se gîndeşte că Froome îl poate pierde.

E prea puternic, e prea în formă, e mult peste toţi ceilalţi rutieri şi are o echipă prea bună. În acest moment la forma pe care o arată, doar o accidentare îl poate împiedica să cîştige Turul Franţei. Întrebarea nu e ce urmează. Întrebarea de milioane e dacă Froome se dopează? Atît.

Armstrong nu a dat un răspuns direct. “Trişorul şef” a evitat un răspuns direct, dar opinia lui e destul de clară: “Echipa Sky e foarte puternică, Porte, Froome, toţi sînt puternici. Prea puternici ca să fie curaţi? Nu ştiu, nu mă întrebaţi”, a declarat Lance.

 

ADVERTISEMENT