Life

Controversatele minuni săvârșite de Arsenie Boca. Miturile legate de Sfântul Ardealului

13.01.2021 | 13:39
Controversatele minuni savarsite de Arsenie Boca Miturile legate de Sfantul Ardealului
Arsenie Boca, unul din cei mai iubiți mari duhovnici ai României. Foto: româniatv.net
ADVERTISEMENT

Există o serie de mărturii despre minunile lui Arsenie Boca săvârșite de-a lungul vieții sale, fapte mai mult decât duhovnicești pentru care creștinii cer canonizarea acestuia, supranumit Sfântul Ardealului.

O parte din miracolele pe care le-ar fi făcut Arsenie Boca sunt puse sub semnul îndoielii de către sceptici, căci nu există suficiente probe că ar fi vindecat, de pildă, oameni de diferite boli.

ADVERTISEMENT

Miturile despre părintele de la Prislop s-au înmulțit în ultimii ani, iar noi o să trecem în revistă câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care acesta le-ar fi făcut, minuni pentru care an de an se strâng oamenii în pelerinaj la mormântul său.

Arsenie Boca și minunile pe care le-a lăsat în urmă

Legenda spune că părintele Arsenie Boca avea darul vindecării, iar o parte din faptele uimitoare au fost săvârșite chiar și după moartea sa, fapt pentru care s-ar putea să fie canonizat.

ADVERTISEMENT

Despre Sfântul Ardealului, care a dus o viață modestă până în ultimul moment, se zice și că ar fi avut darul clarviziunii, ajutându-i pe oameni să evite anumite pericole în mai multe ocazii.

În cartea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca” sunt trecute o sO alerie de povești despre ce a înfăptuit acesta. Culegerea de miracole arată că Arsenie Boca ar fi redat vederea unui orb, pe care după ce l-a spovedit și împărtășit, l-a rugat să iasă din biserică, iar în acel moment, bărbatul ar fi început să vadă din nou.

ADVERTISEMENT

„Un orb a stat o lună de zile la mănăstire şi cânta mereu o cântare despre pace. Într-o zi, după vecernie, după ce au ieşit toţi din biserică, părintele Arsenie l-a luat pe orb afară şi i-a zis să se uite în sus şi să-i spună dacă vede ceva şi i-a răspuns că parcă zăreşte ceva.

A doua zi, după vecernie, din nou l-a luat şi i-a zis să privească spre cer, iar orbul i-a zis că vede mai bine. În a treia zi orbul a văzut şi mai bine. În circa o săptămână orbul s-a vindecat”, scrie în cartea despre Arsenie Boca, potrivit adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ardealului ar fi prezis căderea regimului comunist înainte să moară

O altă istorioară spune că Părintele Arsenie Boca ar fi făcut un copil să meargă din nou, după ce l-a văzut în preajma Mănăstirii de la Prislop stând așezat lângă izvor, unchiul său plângându-se că nu poate umbla. Părintele i-ar fi spus doar că poate, iar pruncul a început să se ridice pe propriile lui picioare.

Și moartea Sfântului Ardealului a fost una învăluită în mister, existând mărturii despre miracolele produse chiar în ziua înmormântării sale.

Doi dintre preoții care au participat la slujba de înmormântare a acestuia din anul 1989, Octavian Pătrașcu și Simion Todoran, au mărturisit că emoția care s-a creat la priveghiul lui Boca a fost una de nedescris, neconfruntându-se niciodată cu stările pe care le simțeau toți atunci.

Cei doi susțin că una din premonițiile lui Arsenie Boca avea să se înfăptuiască la scurt timp după moartea sa, și anume căderea regimului comunist.

Cei prezenți la înmormântare spun că în acel moment au avut loc tot felul de apariții miraculoase, iar cei care se rugau la troița de pe mormânt au scăpat de unele necazuri, mai ales de mari poveri sufletești.

 

 

ADVERTISEMENT