Fotbal intern

OFICIAL! Christoph Daum este NOUL SELECŢIONER al României!

UPDATE / Comunicat FRF: "Propunerea Administraţiei FRF pentru postul de selecţioner al României a fost aprobată de Comitetul Executiv. Christoph Daum, 62 de ani, este noul antrenor al echipei...
08.07.2016 | 00:06
OFICIAL Christoph Daum este NOUL SELECTIONER al Romaniei
ADVERTISEMENT

UPDATE / Comunicat FRF: “Propunerea Administraţiei FRF pentru postul de selecţioner al României a fost aprobată de Comitetul Executiv. Christoph Daum, 62 de ani, este noul antrenor al echipei naţionale!

DAUMMMMM

Christoph Daum a ajuns la Bucureşti şi foarte probabil va fi noul selecţioner al naţionalei României. Germanul nu a vorbit cu presa pe aeroport, însă nemţii scriu că a bătut deja palma cu oficialii Federaţiei Române de Fotbal pentru a prelua naţionala tricoloră.

ADVERTISEMENT

Daum este un antrenor şi un personaj controversat. Cariera lui de antrenor este presărată cu multe episoade inedite, care au ţinut capul ziarelor de scandal.

Antrenorul în vîrstă de 62 de ani are însă o mare experienţă şi a cîştigat titluri în 3 ţări, cu patru echipe diferite. E prima experienţă ca selecţioner pentru Daum, care va avea un obiectiv îndrăzneţ în perioada imediat următoare: calificarea la Campionatul Mondial din 2018. Salariul său vehiculat e unul pe măsură: 1,1 milioane de euro pe an!

ADVERTISEMENT

A jucat fotbal doar 7 sezoane

Christoph Daum s-a născut pe 24 octombrie 1953 în oraşul german Oelsnitz, în Germania de Est. A început fotbalul la o vîrstă fragedă, însă la seniori nu a rezistat mult.

A debutat la Eintracht Duisburg la vîrsta de 19 ani, în 1972. Aici a evoluat 3 sezoane pînă în 1975, cînd a fost transferat la FC Koln.

ADVERTISEMENT

La FC Koln a obţinut şi cea mai mare performanţă, cîştigarea titlului în Bundesliga în 1978. E singurul trofeu obţinut ca jucător de Christoph Daum. Germanul pune ghetele în cui în anul 1979, la doar 26 de ani.

A început cariera de antrenor la 28 de ani

După ce s-a lăsat de fotbal, Christoph Daum a rămas în fenomen şi a început să studieze intens antrenoratul. În 1981 începe să antreneze la amatori. În sezonul 1985/86 devine asistent la Koln, iar la începutul stagiunii următoare devine principal la “ţapi”.

ADVERTISEMENT

Între 1986 şi 2012 antrenează non-stop. Ca antrenor a lui FC Koln nu a obţinut nimic notabil şi în 1990 semnează cu Stuttgart, acolo unde cîştigă primul titlu din carieră în Bundesliga în 1992. În acelaşi an, cu el la cîrmă, “şvabii” îşi adjudecă şi Cupa Germaniei.

A luat titlul în 3 ţări

După succesul de la Stuttgart, Daum pleacă în 1994 în Turcia, la Beşiktaş, unde continuă seria succeselor. În primul său sezon a cîştigat Cupa Turciei, iar un an mai tîrziu a luat campionatul cu “vulturii negrii”.

În 1996 se întoarce în Germania la Bayer Leverkusen, unde face o impresie foarte bună. Cu Daum la cîrmă, “aspirinele” încheie de 3 ori pe locul secund în cele 4 sezoane sub oblăduirea lui Christoph.

La finalul înţelegerii cu Bayer, e dorit la naţionala Germaniei. Semnează un precontract cu Federaţia Germană, însă implicarea într-un scandal cu prostituate şi cocaină îi ruinează şansa de a prelua naţionala.

Daum se întoarce la Beşiktaş în 2001, fără mare succes, fiind demis după doar un sezon. Şi-a revitalizat cariera cu un titlu cu Austria Viena, în 2003. A fost contactat de Fenerbahce şi semnează imediat cu rivala lui Beşiktaş.

La Fener cîştigă două titluri în primele două sezoane la cîrmă, în 2004 şi 2005, însă are un sezon 2006 mai slab şi hotărăşte să se întoarcă în Germania la prima sa iubire, FC Koln.

După 3 sezoane în Germania la clubul care l-a consacrat, revine la Fenerbahce, alături de care cîştigă ultimul trofeu din carieră, Supercupa Turciei, în 2009.

Bilanţul carierei de pînă acum este de 8 trofee, Daum reuşind să cîştige titlul de campion în 3 ţări (Germania, Turcia, Austria) cu 4 echipe diferite.

Scandalul cu droguri i-a ruinat visul

În 2000, cînd Daum se afla pe banca celor de la Bayer, antrenorul lui Leverkusen avea o înţelegere cu federaţia să devină selecţionerul Germaniei. Era lăudat de presă, iar oamenii de la Federaţie îl considerau omul potrivit după un turneu final de coşmar în 2000, în care nemţii încheiau ultimii în grupă cu România, Portugalia şi Anglia.

Uli Hoeness, managerul lui Bayern Munchen, a tulburat apele şi a oferit pe tava ziariştilor un subiect BOMBĂ, în adevăratul sens al cuvîntului: “Daum e consumator de droguri!”.

Ştirea a făcut înconjurul lumii şi ziariştii au început să “sape”. Au ieşit la iveală multe lucruri neştiute despre Daum şi care nu îi făceau cinste: “Era un consumator fidel de cocaină la orgii cu prostituate”.

Iniţial, Daum a negat informaţia, însă în 2001 a fost forţat să recunoască, după ce probe prelevate din fire de păr au confirmat faptul că fostul antrenor a lui Bayer consuma droguri…

A pierdut şansa de a deveni selecţioner şi a fost nevoit să se reabiliteze şase ani la echipe din afara Germaniei.

Pe bară în ultimii 2 ani

Deşi e un antrenor cu o experienţă imensă, Christoph Daum nu a mai pregătit nici o echipă în ultimii doi ani. 2011-2012 a fost ultimul sezon întreg pe care Daum l-a stat pe banca unei echipe, la Club Brugge. O experienţă neplăcută pentru neamţ în Belgia.

Ultima sa experienţă ca tehnician a fost în Turcia la Bursaspor. Başcanii de la Bursa au sperat că e omul care va revitaliza echipa. A semnat în august 2013, însă după doar 6 luni, la începutul anului 2014, a fost dat afară.

A fost căsătorit de două ori 

Cristoph e căsătorit pentru a doua oară, fiind împreună cu Angelica Camm, o cîntăreaţă germană (vezi GALERIE FOTO). Cei doi sînt căsătoriţi din anul 2007.

Anterior, germanul a fost căsătorit cu Ursula Daum, din 1979 şi pînă în 2003. Christoph are 4 copii, doi dintre ei, în prima căsnicie: Marcel, Janine. Jean-Paul şi Cara Julie sînt copii din al doilea mariaj.

52.89% e procentajul victoriilor lui Daum în carieră

985 de meciuri are Daum ca antrenor principal la 9 echipe

10.000 de euro a plătit amendă Daum în 2001 pentru că a consumat stupefiante

ADVERTISEMENT